אי ספיקת כליות

אי ספיקת כליותאי ספיקת כליות הוא מצב שבו פעולת הכליות לוקה בחסר. מחלה זו נחלקת לשתי קטגוריות. הקטגוריה הראשונה היא אי ספיקת כליות אקוטית והשנייה היא אי ספיקת כליות כרונית. אי ספיקת כליות כרונית היא מצב שמתפתח באיטיות ובו לאורך השנים התפקוד הכלייתי הולך ונעשה לקוי יותר ויותר, ואילו אי ספיקת כליות אקוטית היא מצב שבו הפגיעה בתפקוד הכלייתי מתרחשת תוך זמן קצר מאוד.

במקרים של אי ספיקת כליות אקוטית ניתן לא אחת להשיב את התפקוד הכלייתי לרמתו התקינה אך במקרים של אי ספיקת כליות כרונית דובר על תהליך מתקדם שלרוב ניתן רק להאט אך לא למנוע או לעצור.

מה הם התסמינים של אי ספיקת כליות?

התסמינים של אי ספיקת כליות מגוונים ביותר. כך למשל, במידה ומדובר על אי ספיקת כליות כרונית שהיא למעשה תהליך ארוך בן חמישה שלבים מרכזיים, התסמינים משתנים בהתאם לשלב של המחלה שבו נמצא החולה.

בשלבים הראשונים עלולים שלא להופיע תסמינים כלשהם אך ככל שהמחלה מתקדמת החולים עלולים לסבול מקושי במתן שתן, מהופעה של דם בשתן, מאובדן של חלבון בשתן ועוד. כמו כן במצבים המתקדמים בהם המחלה מוגדרת כאי ספיקת כליות סופנית, נוצר מצב שבו אין מנוס מלעבור טיפולי דיאליזה או לעבור ניתוח להשתלת כליה.

בין היתר החולים עלולים לסבול מקשיי נשימה, אנמיה, חוסר תיאבון, תשישות פיזית ונפשית, לחץ דם גבוה, היחלשות של העצמות, שלשולים והקאות.

הטיפול הנטורופתי באי ספיקת כליות

ראשית יש לציין כי הטיפול הנטורופתי לא בא להחליף את הטיפול הקונבנציונאלי באי ספיקת כליות. למעשה, בכל מקרה שבו חולה בוחר לגשת לטיפול נטורופתי, עליו ליידע על כך את הרופא המטפל על מנת שלא להפריע לטיפול הקונבנציונאלי, ועל מנת שלא ליצור אינטראקציה בין תרופתית. בשיטת הטיפול הנטורופתית מותאם לחולה תפריט מסוים ונעשה שימוש במגוון של צמחי מרפא.

צמחי המרפא השונים נחלקים לשתי קבוצות עיקריות. הקבוצה הראשונה מתאימה לטיפול במחלה עצמה, ואילו הקבוצה השנייה מיועדת לטפל בתסמינים הנלווים למחלה.

בקבוצה הראשונה נכללים צמחים כמו למשל – קדד קרומי, תמצית זרעי סרפד, אנג'ליקה סינית ושוש קירח. בקבוצה השנייה נכללים צמחים כמו למשל, מיני ג'ינסנג שמיועד להפחתת הדיכאון והסטרס שעשויים לפגוע בחולים, ומליסה רפואית שמטרתה להילחם בתופעת החרדה שרבים מהחולים סובלים ממנה.

מעבר לכך, בשיטת הטיפול הנטורופתית מושם דגש חזק על התפריט של המטופל בהתאם למצבו האינדיבידואלי, תוך מתן תשומת לב לרכיבי תזונה שונים שעליהם ניתן למנות – חלבון, אבץ, נוזלים, סוכרים, זרחן, סידן, אשלגן, נתרן ועוד.

אי ספיקת כליות בראי הרפואה הסינית

לפי הרפואה הסינית, הכליות הן בין האיברים החשובים ביותר בגוף האדם ומהוות את הבסיס האנרגטי והחומרי של גוף האדם. לפי האמונה הסינית בכליות מאוחסנים הג'ינג והיין והיאנג כמו גם הצ'י הראשוני.

לפיכך, בכל מצב של היחלשות של הכליות הדבר בא לידי ביטוי במגוון רב של תסמינים, ולמעשה את השפעת הפגיעה ניתן לראות בכל תחומי החיים באשר הם. אי לכך, במסגרת הרפואה הסינית ישנו דגש חזק על התזונה של האדם החולה שמטרתה לחזק את הכליות ולהאט את קצב אובדן התפקוד של הכליות. הדגש מושם בעיקר על צריכת החלבון ועל מרכיבי תזונה שונים, כמו למשל – זרעים ואגוזים, חלבון מהחי, סוגים שונים של פטריות, פקעות, שורשים ועוד.

מעבר לכך שיטת הדיקור הסינית מסייעת לחולים רבים להפחית את רמות הסטרס הנלוות למחלה, וישנם אף שמאמינים כי בעזרת טכניקות הטיפול של הרפואה הסינית, ניתן להאט באופן משמעותי את קצב התקדמות המחלה למרות שנתון זה לא הוכח באופן מחקרי קליני.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית