פטרת העור

פטרת העורפטרת היא מחלה שיכולה להיגרם כתוצאה מהדבקה במאה וחמישים סוגים שונים של פטריות. הפגיעה של המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי בפגיעה שטחית, כלומר רק בשכבת העור העליונה והאמצעית, בפגיעה עמוקה בשכבת העור התחתונה או בפגיעה סיסטמית. במאמר זה נתמקד בסוג מסוים של פטרת שנקרא פטרת העור.

מהי פטרת עור?

פטרת עור או דרמטופיטוזיס היא מחלת עור שנגרמת על ידי פטריות שגדלות באזור הקרני של העור בגוף האדם וניזונות ממנו (דרמטופיטים). ישנם ארבעים ואחד זנים של דרמטופיטים ובהתאם לכך גם סוגים שונים של פטרת העור שנבדלים זה מזה בהתאם למיקום הפגיעה של הפטרייה. כך למשל נהוג לסווג את הסוגים השונים של המחלות לפטרת הקרקפת, הציפורניים, הפנים, הזקן, הרגליים ועוד.

המחלה השכיחה ביותר מכל הסוגים הנ"ל במדינת ישראל היא פטרת שפוגעת באזורים שבין אצבעות הרגליים. בין האצבע הרביעית והחמישית ברגל קיימים תנאים אידיאליים לשגשוג של פטריות שכוללים חום מוגבר ולחות גבוהה. שגשוג של פטריות באזור זה מוביל למסמוס של העור, תחושת גרד וסדקים כואבים. במידה והמחלה לא מטופלת היא עלולה להחמיר ולהתפשט גם לפטרת בציפורני הרגליים ולכף הרגל.

פטרת לפי הרפואה ההודית (איורודה)

לפי הרפואה ההודית פועלים ביקום שלושה כוחות מרכזיים שבאים לידי ביטוי בטבע בדיוק כפי שהם באים לידי ביטוי בנפש האדם ובגופו. כל אימת שהאיזון בין שלושת הכוחות האלו מופר, האדם עלול לסבול מתסמינים שונים שביניהם פטרת. שלושת הכוחות הם הואטה, הפיטה והקאפה. הואטה הוא הכוח המניע, הפיטה הוא הכוח המפרק ואילו הקאפה הוא הכוח המאחד.

במהלך הטיפול לפי שיטת האיורודה לא מטפלים בתסמין בלבד כי אם בגורם שהוביל לחוסר האיזון בין שלושת הכוחות שנקראים בסנסקריט דושות. הטיפולים שמגיעים מתחום הרפואה ההודית כוללים עיסוי עם שמנים ארומטיים, הנחיות תזונתיות מסוימות (מערכת העיכול נחשבת לאחת המערכות המרכזיות בבריאות האדם לפי הרפואה ההודית), שימוש בצמחי מרפא, שימוש באמבט אדים ועוד.

פטרת לפי הרפואה הסינית

לפי הרפואה הסינית העור נשלט באופן מלא על ידי הריאות שמקבלות את ההזנה האנרגטית שלהן מהטחול. אי לכך, כל פגיעה בתפקוד של הטחול עלולה בסופו של דבר לבוא לידי ביטוי בהופעה של פטרת בעור. עם זאת, ישנם גורמים רבים שיכולים להביא לפגיעה בטחול ולכן לפני תחילתו של כל טיפול מבצע המטפל לפי הרפואה הסינית תשאול מקיף ומגוון של בדיקות שמטרתן לאבחן את המקור להיחלשות של הטחול ושל הריאות.

רק לאחר שאובחן הגורם לבעיה (עודף של רגשות מודחקים, פחד גדול ועוד) המטפל בוחר את האסטרטגיה הטיפולית שיכולה לכלול דיקור סיני, שימוש בצמחי מרפא, עצות תזונתיות מסוימות, שימוש בתכשירים שונים שנמרחים על העור באזור הפטרת ועוד.

פטרת לפי ההומיאופתיה

לפי ההומאופתיה, אין די בפנייה לתסמין של המחלה כשרוצים לשפר את בריאותו של המטופל כיוון שכל תסמין הוא ביטוי למצב נפשי מסוים, למשבר מסוים או לפתולוגיה כלשהי. אי לכך, במסגרת הטיפול ההומאופתי נעשה ניסיון לאתר את הגורם המרכזי לבעיה ולפנות ישירות אליו. העור הוא המעטפת החיצונית שלנו ולכן ייתכן שפגיעה בעור מהווה עדות לבעיה בשמירה על הפנימיות שלנו או בעיה כלשהי עם העולם החיצון.

במהלך שלב האבחון המטפל מנסה לאתר את הגורם להופעת הפטרת ולאחר מכן הוא רוקח עבור המטופל רמדי, תכשיר הומאופתי שמייצג את הגורם למחלה. לפי האמונה ההומאופתית על ידי חשיפה חוזרת ונשנית של החולה לגורם הנפשי למחלה כפי שהוא מיוצג על ידי הרמדי, הגוף עובר תהליך של עידוד וחיזוק ומתחיל להילחם במחלה בכוחות עצמו.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית