טיפולים אלטרנטיביים לפסוריאזיס

פסוריאזיספסוריאזיס היא מחלת עור כרונית המתבטאת בתאי עור המתחלקים אלף פעמים מהר יותר מהרגיל, וכתוצאה מכך מופיעים נגעים תאיים טורדניים ומכוערים, אדומים ומודלקים, ולעיתים קרובות מכוסים בקשקשים כסופים. 

רופאים בבית חולים אוניברסיטאי בנורבגיה ערכו סקר בין הסובלים ממחלה זו, ומצאו כי למעלה מארבעים אחוזים מהם השתמשו בסוג כלשהו של טיפול אלטרנטיבי למצב עורם. הסיבה היתה כי רוב הטיפולים של הרפואה הקונבנציונאלית, כשלו מלהקל על התופעה. רפואה אלטרנטיבית מקלה על מטופלי פסוריאזיס בשני היבטים: היא מפחיתה את הכאב והנגעים, ומונעת החמרה של המצב.

תסמיני פסוריאזיס

מחלת עור זו מאופיינת בכתמים מגרדים או כואבים של עור עבה, אדום, עם קשקשים כסופים. ברוב המקרים, מופיעים הכתמים על המרפקים, הברכיים, הקרקפת, הגב, הפנים, כפות הידיים וכפות הרגליים. התאים עולים אל פני שטח העור בקצב מהיר ובאופן חריג, ויוצרים כתמי פסוריאזיס.

זוהי מחלה כרונית, אך ניתן לחוות תקופות הפוגה מהתלקחויות הנגעים, במשך מספר שבועות או חודשים. תסמינים אחרים עשויים לכלול עור יבש, סדוק הנוטה לדימומים וציפורניים סדוקות או מעובות. כשלושים אחוזים מחולי הפסוריאזיס סובלים אף מדלקת מפרקים.

הגורמים לפסוריאזיס

זוהי הפרעה של מערכת החיסון שגורמת לתגובת יתר של תאי T, סוג של תא דם לבן, המפעילה דלקת וגורמת לתחלופה מהירה באופן חריג של תאי עור. מתח, זיהומים, פציעה, מזג אוויר קר ושימוש בתרופות מסוימות, כולל חוסמי בטא ותרופות נגד מלריה, עלולים לגרום להתלקחויות פסוריאזיס. אנשים עם היסטוריה משפחתית של המחלה נוטים יותר לפתח מחלה זו.

טיפול תזונתי לפסוריאזיס

טיפול זה גורס כי היעדרות מזונות מסוימים, ונוכחות מזונות אחרים, מעוררים ייצור מוגבר של תאי עור. גם אלרגיה למזון עלולה לגרום למצב. מזונות, או רכיבי מזונות מסוימים, שמציעים הקלה לחלק ממטופלי פסוריאזיס כוללים שמני דגי מים קרים, ויטמין A, אבץ, ויטמין E וסלניום. אלו ניתנים לצריכה בצורת כל מזון או כתוספי מזון.

אכילת דגי מים קרים, כגון מקרל, סלמון, סרדינים או הרינג, הם חלופה תזונתית לנטילת כמוסות. שמן פשתן הוא אלטרנטיבה צמחונית לשמן דגים. מוצרים מהם יש להימנע כוללים אלכוהול ומזונות מוגזמים מן החי. בנוסף למוצרים אלו, חיטה ומזונות חומציים, כגון פירות הדר, עגבניות, קפה, אננס וסודה, נוטים אף הם להחמיר פסוריאזיס.

הידרותרפיה לפסוריאזיס

טיפול במים מספק חום, לחות וכמויות זעירות של מינרלים לפיתוח העור. סוגי הידרותרפיה המציעים הקלה מפסוריאזיס כוללים רחצה במים חמים, הממריצים את מחזור הדם, שהייה בחדר אדים, המבטל אוויר יבש אשר מחמיר את הנגעים, ורחצה במים המכילים גופרית, שמחלחלת דרך העור ומסייעת בריפוי.

ים המלח הוא בעל מוניטין נהדר לטיפול בפסוריאזיס, ואנשים מכל רחבי העולם מגיעים אליו כדי להתרחץ במים עשירים במינרלים ומלח, ולהתחמם באור אולטרה סגול טבעי.

כאשר שוהים במי אמבט, יש להשתמש במים חמימים, לא לשפשף את העור היבש אלא ללטף אותו עם מגבת רכה.

סילוק רעלים

טיפול זה עובד על ההנחה לפיה היפטרות מהרעלים וחומרי הפסולת המצויים בגוף במשך תקופה ארוכה מאפשרת לתאי העור לתפקד שוב כראוי. תיאוריה נוספת של סילוק רעלים גורסת כי נגעי פסוריאזיס הם סימן לכך שהגוף מנסה לשחרר את הרעלים דרך העור. אנשים עם מחלה זו נוטים להיות בעלי רמות גבוהות של אנדוטוקסינים במעיים.

טכניקת הטיהור כוללת חוקנים, שנועדו לרוקן את המעיים ולסייע בתהליך הצום והשקיית המעי הגס. הטיפול מבוצע תוך שימוש עדין במשאבות מים מפנים מעי הגס והחוצה, על מנת לשטוף את שאריות הגז העודף. תכנית הטיהור מבוצעת על ידי פיקוח של רופא מוסמך, כגון רופא נטורופת, על מנת לבצע הליך בטוח ויעיל של מהירות המים.

טיפולים אחרים לפסוריאזיס

רפואת צמחים. צמחי מרפא רבים יעילים לטיפול בפסוריאזיס, וכוללים קיסוסית, המטפלת באנדוטוקסינים, soryliforia psoralen, forskoli coleus, וצמחים אחרים המותאמים אישית על פי ההיסטוריה הרפואית של המטופל וחומרת התסמינים.

אומגה 3 חומצות שומן – תוסף זה מסייע לשיפור התסמינים. שומנים בריאים נלחמים בדלקת, ושיטת טיפול חלופית כוללת צריכה טבעית של דגים וזרעי פשתן. בנוסף, גם תזונה נטולת גלוטן מסייעת לטיפול במחלה.

ארומתרפיה לפסוריאזיס – שילוב של שמנים אתריים מסוג ברגמוט, קלנדולה או לבנדר. השימוש בהם מבוצע באמצעות עיסוי לתוך העור.

אלוורה חוקרים מצאו כי קרם המבוסס על אלוורה יעיל יותר מהשימוש בקרמים סטרואידים להפחתת תסמיני הפסוריאזיס.

קרם קפסאיצין – חומר כימי המורכב מפלפלים צ'ילי חריפים, מסייע להקלת תסמיני הגרוד כאשר הוא נמרח על העור. בפעמים הראשונות, הקרם עשוי ליצור תחושת צריבה. יש להקפיד לשטוף את הידיים מיד לאחר השימוש.

היפנוזה – טראנס היפנוטי מסייע לשליטה בכאב, ריפוי העור והפחתת המתח.

רפואה סינית קלאסית לפסוריאזיס – טיפול יעיל כולל שילוב של צמחי מרפא ודיקור, המכוון למערכת האיברים בהם מצוי חוסר איזון של אנרגיית חיים חיונית, המפעילה את הנגעים בעור.

טיפולים עצמיים

שיטות לטיפול עצמי מסייעות בהרגעת תסמיני פסוריאזיס וכוללות:

  • שתי אמבטיות ביום. רצוי להוסיף למי האמבט שיבולת שועל, מלחי אפסום או מלחי ים המלח.
  • שימוש יומיומי בקרם לחות או משחה עשירה בלחות.
  • שיטות להתמודדות עם מתחים כגון תרגילי הרגעה של יוגה, נשימות עמוקות או מדיטציה.
מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית