ריפוי בעיסוק

ריפוי בעיסוקריפוי בעיסוק מטרתו לקדם את הבריאות והרווחה של אנשים באמצעות פעילויות יומיומיות. מרפא בעיסוק מזהה אזורים בעייתיים מהם סובל המטופל בחיי היומיום, כגון הלבשה או ביצוע סידורים בחוץ, ומסייע לו לגבש פתרונות מעשיים.

באמצעות שימוש בטכניקות שונות, שינוי הסביבה ושימוש בציוד חדש, מרפא בעיסוק מסייע למטופל להשיב או לשפר את עצמאותו.

טכניקת הריפוי בעיסוק

מרפא בעיסוק מזהה פעילויות הגורמות לקשיים, ומסייע למטופל באמצעות ביצוע פעולות כגון לימוד דרך שונה להשלמת הפעילות, המלצה על שינויים שיקלו על הפעילות, ומתן מכשירים המקלים על הפעילות.

למשל, לאחר החלפת מפרק ירך, אדם עלול להתקשות להיכנס ולצאת מהאמבטיה. מסילות אחיזה בחדר האמבטיה מקלות על תנועותיו. אדם עם דלקת מפרקים שגרונית, הסובל מכאב ונפיחות במפרקים, עלול להתקשות בהרמת חפצים קטנים. ציוד מיוחד של עזרי אחיזה מקל על ביצוע משימות.

מטרת השינויים היא לאפשר לאדם לשפר את יכולותיו לבצע משימות יומיומיות. הטיפול עשוי לכלול אף עבודה ופעילויות פנאי.

ריפוי בעיסוק במקום העבודה

שיקום במקום העבודה, או שיקום תעסוקתי, משמעו לסייע לאדם הסובל ממצב בריאותי מסוים לשוב לעבודה או להתחיל לעבוד. המרפא בעיסוק מסייע באמצעות:

  • ייעוץ לקריירה אפשרית
  • הערכת מקום העבודה
  • הערכת התפקיד
  • הערכת היכולת להשלים פעילויות ומציאת דרכים לסייע במידת הצורך
  • מתן הכשרה נוספת
  • סיוע במציאת הדרך להתמודד עם בעיות דוגמת אפליה ודעות קדומות
  • סיוע למעסיקים לנהל את העובד ולהגביר את המודעות למצבו
  • מעקב אחר ההתקדמות

ריפוי בעיסוק לשעות הפנאי

הטיפול מכסה את כל הפעילויות המהנות, כגון מציאת תחביב או השתתפות באירועים חברתיים, מהם אדם עם מצבים בריאותיים עשוי להימנע בשל מצבו, והטיפול נועד לשפר את איכות החיים. כאשר אדם צריך להיות מסוגל לטפל בעצמו ולעבוד, חשוב שגם יהיה מסוגל ליטול חלק בפעילויות פשוטות לשם הנאה.

מרפא בעיסוק משוחח עם מטופל אודות המטרות אותן הוא מבקש להשיג, ואז מפרק את המטרות למשימות בודדות. לדוגמה, אם המטופל רוצה לצאת לקניות, אך מתעייף, המטפל מציע לו לבצע הפסקות קבועות. אם המטופל אוהב לעסוק בגינון, אך מתקשה להגיע אל ערוגת הפרחים, המטפל ממליץ לו לשבת על שרפרף במקום להתכופף.

דירוג פעילות וחשיפה מדורגת

שיטה אחת בה המרפא בעיסוק מעודד את המטופל לשוב לעבודה או לחדש את העיסוק בתחביביו היא באמצעות דירוג הפעילות, כדרך של פירוק הפעילות אותה מבקש המטופל להשלים, לשלבים שהופכים להיות קשים יותר ויותר.

לדוגמה, אם המטרה היא ללכת לעבודה, אך מקום העבודה רחוק מידי, המשימה מבוצעת בשלבים. ביום הראשון, ניתן לקחת אוטובוס לרוב הדרך, ואז ללכת ברגל את החלק האחרון. מידי שבוע, ניתן לרדת מהאוטובוס תחנה אחת קודם ולהגדיל את מרחק ההליכה.

הפעילות הופכת להיות קשה יותר ויותר ככל שהמטופל מגיע למטרת הליכה לעבודה ברגל, לשם שיפור טווח התנועה שלו. ככל שהמטופל בטוח יותר בפעילות אותה הוא מבצע, ניתן להתקדם לשלב הבא ובסופו של דבר להגיע למטרה.

חשיפה מדורגת זהה לדירוג הפעילות, אך היא מתמקדת יותר בהתמודדות עם האלמנט הרגשי והפסיכולוגי של השיקום. הטיפול משמש על מנת לסייע בבנייה מדורגת של הביטחון העצמי של המטופל, ויצירת שגרה משמעותית אשר אינה יכולה להתאפשר בדרך אחרת.

ריפוי בעיסוק למחלות ומצבים שונים

הטיפול משמש למגוון נרחב של מצבים בריאותיים, שחלקם כוללים מצבים בריאותיים מולדים, מצבים בריאותיים המתפתחים עם הגיל, או מצבים שנוצרו כתוצאה מתאונה. ריפוי בעיסוק משמש גם כחלק מתכנית שיקום, שנועד לסייע למטופל להתאושש ממחלה או פציעה, למשל לאחר ניתוח או לטיפול בדיכאון. המצבים השונים בהם מטפל ריפוי בעיסוק הם:

מצבים בריאותיים אצל ילדים מרפא בעיסוק עובד גם עם ילדים על מצבים בריאותיים כגון שיתוק מוחין, תסמונת דאון, דיספרקסיה, נכות המשפיעה על יכולת התנועה, לקות למידה, ומומים מולדים המשפיעים על התפתחות עמוד השדרה ומערכת העצבים.

הזדקנות – ריפוי בעיסוק משמש לטיפול בבעיות שמתפתחות כתוצאה מהזדקנות. לדוגמה, אדם מבוגר עלול להתקשות בביצוע תנועות מסוימות כגון לקום מהמיטה בבוקר. מרפא בעיסוק ממליץ על שימוש בציוד והתאמות ביתיות, או מלמד אותו טכניקות תנועה חדשות ויעילות.

הטיפול כולל אף מתן התקנים ועזרים שיטתיים על מנת לסייע בשיפור הזכרון והתפקוד בקרב אנשים עם מצבים הקשורים להזדקנות כגון שיטיון, ירידה מתמשכת בתפקוד המוח ויכולותיו ומחלת אלצהיימר.

שיקום והחלמה ריפוי בעיסוק משמש לאחר תאונה, מחלה או ניתוח על מנת לסייע למטופל להתאושש ולהשיב את היכולת העצמאית ככל הניתן. לדוגמה, הטיפול משמש אחרי מצבים כגון שבר בירך, פציעת ראש קשה, שבץ והתמכרות.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית