צמח האלוורה

אלוורהאלוורה, המתוארת לעיתים כ"צמח פלא" היא שיח קצר המיועד בעיקר לטיפול בטיפוח העור, ומכיל למעלה מחמש מאות מינים של צמחים פורחים עסיסיים. עלי האלוורה הם עסיסיים, זקופים ובעלי צורת שושנה צפופה. שימושים רפואיים רבים עשויים מג'ל המתקבל מעלי הצמח. צמח זה היווה נושא למחקר מדעי בשנים האחרונות, לגבי מספר תכונות טיפוליות שלו.

צמח זה אושר על ידי ה- FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקני, כחומר טעם טבעי הניתן להוספה למזון. בנוסף הוא משמש למוצרי קוסמטיקה, תוספי תזונה ותרופות צמחיות. רוב רשויות הבריאות בצפון אמריקה, אירופה, אוסטרליה ויפן סבורות כי קיימים עשרות יתרונות טיפוליים הקשורים לאלוורה, אך אלו צריכים להיחקר באופן מדעי יותר.

ההיסטוריה של האלוורה

הרישומים המוקדמים ביותר של אלוורה מופיעים בפפירוס הרפואי מהמאה ה-16 לפנה"ס. על פי מחקר שפורסם בעיתון ההודי דמאטולוג'י, צמח האלוורה נקרא במצרים העתיקה כ'מפעל חיי נצח'. המחברים הוסיפו כי הוא נמצא בשימוש במשך מאה שנים בסין, יפן, הודו, מצרים, מקסיקו ויפן.

קליאופטרה ונפרטיטי, שתי מלכות מצרים, השתמשו באלוורה על מנת לשמור על רכות עורן. בהמשך שימש הצמח לטיפול בפצעי חיילים על ידי כריסטופר קולומבוס ואלכסנדר הגדול. בסביבות שנת ארבעים עד תשעים לספירה, רופא יווני בשם פדאניוס דיוסקורידס, פרמקולוג ובוטנאי, ציין את האיכויות הטיפוליות של אלוורה ב"דה מאטאריה מדיקה", אנציקלופדיה בת חמישה כרכים על חומרים רפואיים ורפואת צמחים.

בין השנים 23-79 לספירה, גאיוס פיליניוס סקונדוס, הידוע יותר בשם פליניוס הזקן, סופר רומי ופילוסוף טבעי, ציין את היתרונות הטיפוליים של אלוורה ב"היסטוריה של הטבע", אנציקלופדיה מוקדמת, אחת היצירות הבודדות הגדולות ששרדו מהאימפריה הרומית.

היתרונות הטיפוליים של אלוורה

השימושים הרפואיים של אלוורה, בדומה לצמחי מרפא רבים, הן אינסופיות. חלקם מגובים על ידי מחקרים מדעיים קפדניים, בעוד שאחרים אינם. היתרונות השונים של השימוש בצמח כוללים:

שיניים וחניכיים

מחקר שפורסם על רפואת שיניים כללית דיווח כי ג'ל אלוורה יעיל ללחימה בעששת החניכיים. החוקרים השוו את יכולת הלחימה של נבטן ג'ל אלוורה עם שתי משחות שיניים פופולאריות ומצאו כי הג'ל היה יעיל באותה מידה, ובמקרים מסוימים אף טוב יותר מאשר משחות שיניים במותגים מסחריים, ללחימה ושליטה בחיידקי הפה.

המדענים הסבירו כי ג'ל אלוורה מכיל תרכובת המשמשת בריפוי והפחתת כאב בשל ההשפעות האנטי דלקתיות הטבעיות שלו. ג'ל אלוורה יעיל יותר בהשוואה למשחת שיניים מסחריות, היות והוא אינו מכיל רכיבים שוחקים, ומועיל לאנשים עם שיניים וחניכיים רגישות.

הגנה על העור לאחר טיפול בקרינה

מחקר שנערך באוניברסיטת נאפולי, איטליה, בדק את יעילות חמש משחות מקומיות שונות, המכילות אלוורה, להגנה על העור של חולות סרטן השד שקיבלו טיפול קרינתי. הם בדקו את הסוגים השונים של המשחות באמצעות חלוקת מאה מטופלות לחמש קבוצות של עשרים, שכל אחת מהן קיבלה טיפול מקומי שונה. הם יישמו את הטיפול במשחה פעמיים ביום, החל משבועיים לפני טיפול ההקרנות ועד חודש לאחריו.

במשך החודש וחצי בו נערך המחקר, המשתתפות עברו הערכות עור שבועיות. המדענים דיווחו כי שימוש מניעתי של משחות לחות מקומיות הפחית את שכיחות תופעות הלוואי בעור בקרב נשים שטופלו בהקרנות לסרטן השד. כל משחות האלוורה נמצאו תקפות במידה שווה לטיפול בנזקי עור הנגרמים כתוצאה מהקרנות.

עצירות

ניתן לטפל במצב זה במינונים של בין חמישים לאלפיים מיליגרם של ג'ל אלוורה, הנלקחים בדרך כלל בצורת נוזל או כמוסה אחת ליום, במשך תקופה של עד עשרה ימים.

כיבי רגליים כתוצאה מסוכרת

על פי מחקר שבוצע במכללת סינגאד לרוקחות בהודו, אלוורה מקדם ריפוי פצעים משמעותיים ברגליים שנגרמים כתוצאה מסוכרת.

נוגדי חמצון

חוקרים באוניברסיטת לאס פאלמאס דה גראן קנריה, ספרד, פרסמו ממצאים לפיהם שילוב של תמצית מתנול ופרחי עלי אלוורה, הם בעלי השפעות חיוביות על הבריאות. המדענים התמקדו בפעילות נוגדת החמצון האפשרית של התמצית, לבעיות זיהומים שאינם מגיבים לאנטיביוטיקה.

הגנה מפני קרינה אולטרה סגולה (UV)

מדענים בדרום קוריאה קבעו כי זריקת תמצית אלוורה היא בעלת השפעה מגנה על בעיות עור הנגרמות מקרינה, ומגנות עליו מפני השפעת הזדקנות בעת החשיפה לשמש. צוות החוקרים הסביר כי קרינה אולטרה סגולית גורמת לנזק קבוע בעור ויכולה לשנות את המבנה שלו.

פצעי כוויות מדרגה שנייה

צוות חוקרים בדקו את יעילות ג'ל אלוורה לטיפול שומני בפצעי כוויה מדרגה שנייה. הם דיווחו בכתב העת של איגוד הרפואה של פקיסטן, כי פצעי כוויות, בקרב מטופלים שטופלו עם אלוורה, נרפאו להפליא מוקדם יותר, בהשוואה למטופלים שקיבלו טיפול כימי. החוקרים הוסיפו, כי משתתפי המחקר בקבוצת המטופלים שקיבלה אלוורה, חוו הקלת כאב משמעותית ומוקדמת יותר בהשוואה לקבוצה שקיבלה טיפול כימי.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית