מחלת האפילפסיה

אפילפסיהאפילפסיה, מחלת הנפילה או כפיון, היא למעשה קבוצה שלמה של הפרעות במערכת העצבים המרכזית שבאות לידי ביטוי בפרכוסים אפילפטיים. ההתקפים יכולים להיות קצרים מאוד וכמעט בלתי מורגשים אך יכולים גם להופיע בדמות רעידות חזקות מאוד שנמשכות זמן רב.

כיום לא ניתן לרפא את המחלה אך ניתן לשלוט בה באמצעים תרופתיים. חשוב להבחין בין פרכוסים שמופיעים על רקע של סיבה ברורה ומאובחנת לבין פרכוסים שמופיעים על רקע לא ברור שנחשבים כתוצאה של מחלת האפילפסיה.

כמו כן, חשוב להבין שאפילפסיה היא לא ליקוי אחד ויחיד אלא תסמונת שבא מופיעים תסמינים רבים ומגוונים, שהמשותף לכולם הוא פעילות אלקטרונית לא תקינה ומופרזת של המוח. כיום ידועות למעלה מארבעים צורות שונות של אפילפסיה שנבדלות זו מזו בהתאם להתבטאות הסימפטומטית שלהן, לגורם שהוביל להיווצרות שלהן, למיקום הפגוע במוח ועוד.

מה הוא הטיפול הקונבנציונאלי לאפילפסיה?

הטיפול המרכזי באפילפסיה לפי שיטת הטיפול המערבית הקונבנציונאלית, כרוך בנטילת תרופות שונות שבמקרים מסוימים על החולים ליטול אותן למשך כל ימי חייהם. כמו כן, במקרים מסוימים החולה יצטרך ליטול תרופה אחת בלבד אך במצבים מסוימים אין מניעה מלתת לו שתיים או אפילו שלוש תרופות במקביל.

לרוע המזל, לא זו בלבד שהתרופות השונות גורמות לא אחת לתופעות לוואי שליליות, אלא שחלק ניכר מהחולים לא מגיב לטיפול התרופתי כלל.

במצבים כאלו מועלית האפשרות של ניתוח מוח שמטרתו להביא להיעלמות המחלה. ישנם ניתוחים רבים מספור שנבדלים זה מזה בפעולה הכירורגית ובאזור המנותח במוח. בקרב ילדים קטנים שבהם המחלה לא מגיבה לטיפול התרופתי, ניתן לנסות ולשלוט בפרכוסים בעזרת דיאטה קטוגנית שנמצאה יעילה מאוד עבור חולים רבים.

אפילפסיה בראי הרפואה הסינית

לפי הרפואה הסינית, האפילפסיה היא מחלה שמקורה ברוח פנימית שמגיעה מהכבד ומובילה להיווצרות ליחה שחוסמת את פתחי הלב ששולט על ההכרה. שיטות הטיפול שמגיעות מתחום הרפואה הסינית כוללות בין היתר את השיטות הבאות:

  • אורח חיים – שינוי של אורח החיים הכולל תוספת שעות שינה, שינוי הרגלי אכילה, הקפדה על סדר יום מתאים ועוד.
  • טכניקות מגע שונות – בין היתר מדובר על טווינה ועל שיאצו שמיועדות לשיפור זרימת הצ'י בגופם של החולים.
  • דיקור סיני הדיקור הסיני מבוצע על ידי שימוש במחטים מיוחדות שאמורות לנטרל את החסימות האנרגטיות לאורך המרידאנים שהם למעשה נתיבי האנרגיה בהם זורם כוח החיים בגופנו. במקרה של אפילפסיה מבצעים במקרים רבים דיקור של הקרקפת על מנת לשפר ולתקן את הפעילות המוחית הלוקה בחסר.
  • צמחי מרפא חלק חשוב ומרכזי בשיטת הרפואה הסינית מסתמך על שימוש בצמחי מרפא שונים שמטרתם לייעל את הבריאות של המטופל באופן כללי, ולייעל את הפעילות המוחית באופן ספציפי. בכל מקרה שאדם עושה שימוש בצמחי מרפא עליו ליידע על כך את הרופא המערבי על מנת שלא ליצור אינטראקציה בין תרופתית.

אפילפסיה בראי הרפואה ההומאופתית

לפי ההומאופתיה, האפילפסיה היא בסך הכול תסמין של תופעה נפשית זו או אחרת שבאה לידי ביטוי במחלה. לפיכך, הטיפול ההומאופתי בחולים האפילפטיים מתחיל בראש ובראשונה מתשאול מקיף של החולה בנוגע לתסמינים מהם הוא סובל, בנוגע לעברו, בנוגע לאמונות שלו, לסיפור חייו האישי והאינדיבידואלי ועוד. לאחר מכן, המטפל רוקח עבור המטופל תכשיר טבעי שנקרא רמדי שהשימוש בו אינו כרוך בתופעות לוואי כלל.

יש לציין כי הטיפול ההומאופתי מתבצע במקביל לטיפול הקונבנציונאלי, אם כי במקרים מסוימים המטפל ינחה את המטופל להפחית באופן הדרגתי את המינון של התרופות הקונבנציונאליות, על מנת לבחון את השפעת הטיפול ההומאופתי על מהלך המחלה. בכל מקרה שכזה ישנו צורך ליידע על כך את הרופא המערבי המטפל בחולה.

השיטה ההומאופתית לא רואה באדם צבר של תסמינים, אלא אינדיבידואל שעומד בפני עצמו שבו המחלה משחקת תפקיד משני לבעיה רחבה יותר. בהתאם לכך הטיפול לא מכוון לתסמינים עצמם אלא לשורש הבעיה. לאור זאת מטופלים רבים מדווחים על שיפור בתחומי חיים מגוונים ורבים מאוד כתוצאה מהטיפול ההומאופתי.

טיפולים אלטרנטיביים באפילפסיה – מה היתרונות לטיפול

כיום נהוג לשלב בין טיפול מסורתי קלאסי לטיפולים אלטרנטיביים. פעמים רבות רופאים מייעצים למטופלים לפנות גם לאפיק של טיפולים אלטרנטיביים באפילפסיה. ישנם מטופלים שמעוניינים להימנע ככל הניתן מלקיחת תרופות רבות או שהתרופות כבר לא מהוות פתרון מספק למחלה. במקרים כאלו טוב במיוחד לשלב טיפולים אלטרנטיביים באפילפסיה. הטיפולים הם לרוב טבעיים, כך שאינם מפריעים לטיפול הקיים. הטיפול נעשה בסביבה רגועה ונעימה כך שמאפשר הפסקה מהיום היום העמוס לטובת הטיפול, מה שכבר מעלה את תחושת ההקלה והנעימות.

טיפולים אלטרנטיביים באפילפסיה – מה עוד חשוב לדעת?

אם החלטתם על תוכנית של טיפולים אלטרנטיביים באפילפסיה עדכנו גם את הרופא המטפל שלכם כך שהשילוב בין שתי השיטות יהיה אידאלי. כיום רופאים רבים מודעות ליתרונות של טיפולים אלטרנטיביים באפילפסיה ויעודד את המטופלים שלהם לשלב. אל תחששו לשתף את שני הצדדים בתוכנית הטיפול הקיימת שלכם ובמטרות שלכם בטיפול. תוכלו לבחור באחת ממגוון השיטות של טיפולים אלטרנטיביים באפילפסיה ולהתאימה לתוכנית הקיימת שלכם בטיפול המסורתי.

מה הקשר בין תזונה נכונה למניעת תסמיני המחלה?

פעמים רבות תסמיני המחלה נוצרים בשל מחסורים תזונתיים. לכן, כדאי לצרוך מזונות המכילים ויטמינים מקבוצת B, חומצות אמינו ונוגדי חמצון נוספים. למשל, חומצה אמינית לא חיונית בשם גליצין, מייעלת תהליכי סינתזה בכבד ותורמת לתהליך הטיהור שלו. היא מייצרת את מיצי המרה שאחראיים בין השאר על עיכול השומנים והיא חשובה מאוד לתהליכים תקינים של מערכת העצבים. חומצה אמינית זו תורמת לעיכוס נוירו טרנסמיטורים במוח ואף מונעת התקפים. בנוסף, מעבר לדיאטה קטוגנית הנחשבת לעתירה בשומנים, אך דלה מאוד בפחמימות, הוכחה פעמים רבות כמסייעת לטיפול במחלה. המטרה היא להחליף את הגלוקוזים והסוכרים בשומנים המעניקים לגוף אנרגיה. באופן כזה, תהליכי חילוף החומרים מנצלים את השומנים כמקורות אנרגתיים וזה בעצם עוזר בצורה עקיפה להפחית את תדירות הפרכוסים. בכל אופן, לא משנה באיזה טיפול בוחרים, חובה להתייעץ עם הרופא המטפל ולוודא כי אכן יש התאמה בין דרגת המחלה, חומרתה ומצבו הפיזי והנפשי של המטופל לטיפול עצמו.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית