גלוקוזאמין וכונדרואיטין

גלוקוזאמין וכונדרואיטיןגלוקוזאמין וכונדרואיטין מיוצרים בגוף האדם וקשורים לייצור ותחזוקת הסחוס המרפד את המפרקים. התוסף גלוקוזאמין עשוי מקליפות פירות ים. כונדרואיטין עשוי בדרך כלל מעצם פרה. במשך למעלה משני עשורים מתקיים דיון אודות יעילות התוסף לריפוי או הקלת כאבי דלקת פרקים, שיפור תפקוד המפרקים, סיוע בבניית סחוס וריכוך המפרקים, ומניעת הידרדרות סחוס.

למרות שעדיין לא גובשה דיעה סופית ומוצקה, הסברה הרווחת בעולם הרפואה היא כי בהיעדר טיפול תרופתי הולם וחד משמעי למצבים אלו, חלופות אלטרנטיביות הן שיטת הטיפול היעילה ביותר. חומרים אלו הם שתי מולקולות המרכיבות את סוג הסחור שנמצא בתוך המפרקים. יחד עם זאת, לטיפול ראוי, אבני הבנין של הסחוס חייבים להיות נוכחים וזמינים. התיאוריה שמאחורי השימוש בתוספי גלוקוזאמין וכונדרואיטין היא שיותר מאבני הבנין של הסחוס יהיו זמינים לטיפול בסחוס.

גלוקוזמין – הוא חלק ממולקולה הנקראת גליקוסאמינוגליקאן, שהיא מולקולה המשמשת ביצירת ותיקון סחוס.

כונדרואיטין – הוא גליקוסאמינוגליקאן הנפוץ ביותר בסחוס ואחראי על גמישותו.

הטיפול בתוספים אלו מבוסס על התיאוריה לפיה הצריכה האוראלית של תוספים אלו מגדילה את קצב היווצרות הסחוס החדש באמצעות אספקה מוגברת של אבני הבניין ההכרחיות.

ממצאי מחקרים

מספר רב של מחקרים בוצעו על מנת לבחון את השפעות הטיפול בגלוקוזאמין וכונדרואיטין במשך תקופות זמן קצרות. רוב המחקרים האלו נמשכו כחודשיים, והראו כי המטופלים חוו הפחתת כאב משמעותית בעת נטילת תוספים אלו, בהשוואה למטופלים שקיבלו פלצבו.

השיפור אותו חוו מטופלים אלו היה דומה לשיפורים אותם חוו מטופלים הנוטלים תרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידיות (NSAIDs), שנחשבו לעמוד התווך של טיפול בדלקת מפרקים שאינה פעילה. ההבדל הוא כי תרופות אלו כרוכות בסיכון מוגבר לתופעות לוואי הכוללות כאבים ודימום במערכת העיכול.

היות ודלקת מפרקים ניוונית היא מחלה כרונית המתקדמת באיטיות לאורך זמן, על מנת לבחון כל טיפול, בוצעו מחקרים שהתפרסו על פני תקופת מעקב ארוכה יותר. באחד המחקרים האחרונים, נחקרו השפעות כונדרואיטין בקרב 372 מטופלים, על פני תקופה של שלושה חודשים. מחקר זה, ששילב נתונים ממחקרים אחרים, קטנים יותר, מצא כי המטופלים חוו שיפור בתסמיני הכאב שלהם.

בוצעו אף מחקרים ארוכי טווח שנמשכו מעל שנה, לבדיקת השפעות גלוקוזאמין. מחקר אירופאי ארוך שנמשך שלוש שנים, השווה את השפעות הגלוקוזאמין לעומת פלצבו בקרב כמאתיים מטופלים. הקבוצה שנטלה גלוקוזאמין חוותה פחות כאשר בהשוואה לקבוצת המטופלים שנטלה פלצבו.

יעילות גלוקוזאמין וכונדרואיטין

בשורה האחרונה, מה שמטופלים צריכים להבין הוא כי תוספים אלו הוכחו כבעלי יכולת לסייע בטיפול בכאבים הקשורים לדלקת מפרקים ניוונית. יחד עם זאת, רמת שביעות הרצון של עולם הרפואה מתוצאות מחקרים אלו היא בינונית, ועל מנת להשתמש בתוספים אלו לשם קבלת טיפול יעיל למחלה, יש להשלים מחקר נוסף.

מה שידוע הוא כי מטופל עם דלקת מפרקים ניוונית צריך לשקול שימוש בתוספים ושיטות רפואה אלטרנטיביות אחרות, לפני שיפנה לטיפול בגלוקוזאמין וכונדרואיטין. באופן פרטני, ההמלצות הן שמירה על המשקל, הקפדה על פעילות גופנית, ושימוש נכון בתרופות, על מנת למזער את התקדמות המחלה ולשפר את תסמיניה.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית