טיפול בדיכאון

דיכאוןגישת טיפול אלטרנטיבית והוליסטית מתמקדת בטיפול בכל ישות האדם, מבחינת גוף ונפש, על מנת לסייע לאדם לחוש טוב יותר במצב של דיכאון. שיטות הטיפול כוללות חלופות של תזונה בריאה, פעילות גופנית וטיפול בדיבור ונחשבות למספר גישות הוליסטיות בהן ניתן להשתמש על מנת לסייע להתאוששות מהירה מדיכאון.

אנשים הסובלים מדיכאון, סובלים לעיתים קרובות גם ממצבים רפואיים אחרים כגון סוכרת, מחלות לב, שבץ או סרטן, מה שהופך את הטיפול האלטרנטיבי לחשוב יותר. מאמר זה בוחן את יתרונות התזונה, הפעילות הגופנית והטיפול בייעוץ, וכיצד ניתן להשתמש בהן כטיפול חלופי יחיד, או כטיפול משלים לצד טיפול תרופתי, על מנת להתמודד עם דיכאון.

טיפול תזונתי לדיכאון

מומחים רבים מסכימים כי תזונה בריאה כגון דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, דגים ובשר רזה, היא חלופה טובה ביותר לאנשים הסובלים מדיכאון. פסיכולוגים קליניים סבורים כי לתזונה יש השפעה משמעותית על מצב הרוח, ותזונה מאוזנת שומרת על יציבות הסוכרים בדם לאורך כל היום, ומרגיעה את מצב הרוח. יציבות זו חשובה במיוחד במצב של דיכאון.

חוקרים מצאו כי ויטמינים ותוספי חומרים מזינים ספציפיים לתזונה, הם בעלי השפעה חיובית על הדיכאון. אומגה 3, חומצות שומן, חומצה פולית, ויטמין B12 וגינקו בילובה מבטיחים שיפור בתסמינים ומקדמים בריאות נפשית ויכולת טובה יותר של תפקוד המוח.

אכילה בריאה במצב של דיכאון כרוכה אף בהימנעות ממזונות ומשקאות מסוימים. לדוגמה, מזונות ומשקאות עשירים בתוספת סוכרים, כגון מזונות מעובדים, משקאות קלים ממותקים וחטיפים, עלולים לגרום להעלאה וירידה משמעותית של רמות הסוכר בדם במשך היום, ולהשפיע באופן שלילי על רמות מצב הרוח והאנרגיה. מומלץ אף להימנע מאלכוהול, אשר מחמיר את הדיכאון. אנשים מסוימים מגבירים את הדיכאון גם באמצעות שתיית קפאין.

פרופסורים לפסיכולוגיה באוניברסיטת דרום אלבמה מצאו כי סוכר וקפאין הם הגורמים התזונתיים המשמעותיים ביותר לדיכאון, והם ממליצים למטופליהם להסיר קפאין וסוכר מהתזונה במשך שבועיים על מנת לבדוק אם חומרים אלו מחמירים את הדיכאון. התוצאות הן יוצאות דופן ומצביעות לעיתים קרובות על הבדלים עצומים בדיכאון של מטופלים שפשוט ביצעו שינויים אלו.

יתרונות הפעילות הגופנית לדיכאון

פרופסורים לפסיכולוגיה באוניברסיטת מדינת סן חוזה ממליצים על כיבוש הדיכאון והחרדה באמצעות פעילות גופנית, שהיא בעלת השפעה חיובית על מצב הרוח, הפחתת הלחץ ועל רמות האנרגיה, ומעניקה לאנשים תחושת שליטה עצמית והעצמה. טיפול זה נמצא יעיל יותר מטיפול תרופתי. מחקר שפורסם ברפואה פסיכוסומטית בשנת 2007, מצא כי פעילות גופנית גורמת לשינויים ביוכימיים במוח, באופן דומה לשינויים המיוצרים באמצעות תרופות, כולל עלייה ברמות הסרוטונין.

פעילות גופנית היא אפשרות טובה גם עבור אנשים שאינם יכולים לצרוך תרופות, וביניהם אנשים מבוגרים, נשים בהריון ולאחר לידה, וילדים. מחקרים הראו כי הפעילות הגופנית מפחיתה את תסמיני הדיכאון בכל הקבוצות האלו, ומפחיתה את סיכויי הישנות הדיכאון. יתרון נוסף של פעילות גופנית לטיפול בדיכאון הוא כי אין לו תופעות לוואי, והפעילות טובה לכל הגוף.

טיפול בדיבור לדיכאון

טיפול בדיבור, או טיפול פסיכולוגי, הוא כלי רב ערך נוסף להתמודדות עם דיכאון. שני סוגי טיפול, טיפול קוגנטיבי התנהגותי וטיפול בינאישי, נמצאו כשימושיים במיוחד לטיפול בדיכאון. טיפול קוגנטיבי התנהגותי (CBT) מסייע למטופל להבין כיצד המחשבות וההתנהגויות השליליות תורמות לדיכאון שלו, והמטפל מעניק למטופל כלים לביצוע שינויים חיוביים באופן החשיבה. טיפול בינאישי מסייע למטופל לשפר את מערכות היחסים שלו עם בני משפחה וחברים, ותורם להתמודדות יעילה עם הדיכאון.

טיפול בדיבור עשוי להימשך בין מספר שבועות למספר שנים, ויכול להתבצע באופן של אחד על אחד עם מטפל, או בתוך קבוצת טיפול. אנשים רבים משלבים טיפול זה עם טיפולים אחרים, כגון טיפול תרופתי או פעילות גופנית. הטיפול מעניק למטופל את הכישורים להתמודד עם הטווח הארוך של הדיכאון. המטפל עובד עם המטופל להקניית שיטות להתמודדות וטיפול בדיכאון, כך שהוא משיג יותר שליטה, ותורם לתחושה טובה יותר לטווח הארוך.

אין זה משנה איזו תכנית טיפול נבחרת, חשוב להישאר איתה ולתת לה מספיק זמן לעבוד. זה עלול לקחת מספר שבועות או יותר לפני שאדם מתחיל להרגיש את יעילות הטיפול בדיכאון. יש להקפיד לשמור על מעורבות הרופא המעורב בתהליך וליידע אותו לגבי ההתקדמות.

מה היתרונות של טיפולים אלטרנטיביים לדיכאון

טיפולים אלטרנטיביים לדיכאון הם טיפולים טבעיים לרוב שאינם משלבים חומרים כמו בטיפול תרופתי. פעמים רבות אנשים הסובלים מדכאון חוששים מהסטיגמות של טיפול תרופתי ומנסים להימנע מהטיפול. כמו כן, בטיפול התרופתי לוקח לעיתים זמן עד שמגיעים לאיזון ולמינון הנכון, ובזמן זה חשוב שהמטופל ירגיש שהוא מקבל מענה כולל למצוקה שלו. כיום נהוג יותר ויותר לשלב בין טיפול תרופתי, טיפולי פסיכולוגי וגם טיפולים אלטרנטיביים לדיכאון. אין חובה כמובן לשלב את כל שלושת הסוגים ויש לבצע את ההתאמה האישית של תוכנית הטיפולים הכוללת לכל מטופל. היתרון בשילוב טיפולים אלטרנטיביים לדיכאון הוא שאין שילוב של חומרים נוספים אך לא רק. יתרון נוסף הוא כשבעצם קבלת הטיפול, למטופל ישנה הפוגה בה הוא משקיע בעצמו, מקבל מענה לקושי שלו בסביבה נעימה ומרגיעה. ישנם מגוון טיפולים אלטרנטיביים לדיכאון, רובם מתקיימים באופן נעים ורגוע, לעיתים בשילוב מוזיקה נעימה, ריחות או אווירה חשוכה. תחושת הרוגע בטיפול יכולה להימשך עם המטופל עלה גם לאחר שהטיפול הסתיים.

מה עוד אפשר לעשות במצבים בהם סובלים מדיכאון?

דיכאון היא מחלה ועל כך לא ניתן לערער. יחד עם זאת, יש דיכאון קליני שנמשך למשך זמן רב מאוד, ויש דיכאון שהוא למשך זמן זמן קצר יותר, כתוצאה מהריון, לידה, טראומה שהאדם עבר וכיוצא בזה…יש כמה דברים שאפשר לעשות בנוסף לכל הנושא של טיפולים אלטרנטיביים:

  1. טיפול – יש חשיבות רבה לקיום טיפול במצבים כאלה. הטיפול יכול להתקיים אצל פסיכולוג, פסיכיאטר, או באמצעות כל מיני שיטות טיפול אחרות שיכולות להתאים, וזה מאוד תלוי במצב הדיכאון, באדם הסובל, במצב של הדיכאון ועוד… 
  2. טיפול תרופתי – לעתים יש צורך לשלב טיפול תרופתי כדי לאזן את הגוף ולאפשר הפרשה של חומרים והורמונים שעוזרים ותורמים למצב הרוח.
  3. פעילות גופנית – פעילות גופנית אירובית מסייעת להפריש אנדרופינים וזה חשוב מאוד לשיפור מצב הרוח.
  4. תזונה – יש מזונות מסוימים שתורמים גם כן לשיפור מצב הרוח. כדאי להרבות באכילה של פירות וירקות, להפחית באכילה של אוכל מתועש, עתיר שומנים, חומרים משמרים, צבעי מאכל וכדומה.  
מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית