היפנוזה

היפנוזההיפנוזה היא שיטת טיפול למגוון מצבים בריאותיים באמצעות היפנוזה או באמצעות גרימה לשינה ממושכת. זוהי שיטת הריפוי שנוצרה ביוון העתיקה ובמצרים.

דתות רבות, כגון היהדות, הנצרות, האסלאם ודתות אחרות התייחסו לשיטה זו כאל שיטה דמוית טרנס המחזיקה רוחניות גבוהה או כוח אלוהי.

רופא אוסטרי בשם פרנץ מסמר, שחי בין השנים 1734-1815, היה איש המדע הראשון שחקר את רעיון ההיפנוזה בשנת 1779, לטיפול במגוון מצבים בריאותיים. הוא היה הרופא הראשון שהבין את הקשר בין טראומה נפשית למחלה, ויצר את שיטת ההיפנוזה לטיפול במטופלים שלא הצליחו לשפר הפרעות עצבים עם שיטות אחרות. השיטה אותה פיתח הפכה לבסיס לטיפול בהיפנוזה המוכר כיום.

שיטת ריפוי טבעית

במקור, יצר מסמר את השיטה כהשפעת גופים שמימיים על החיים. מאוחר יותר, הוא התעניין בהשפעות מגנטיות ומצא כי מגנטים יכולים להיות בעלי השפעות ריפוי אדירות על הגוף. הוא האמין שהגוף מכיל נוזל מגנטי המקדם בריאות ורווחה, כך שכל חסימה בזרימה הרגילה של נוזל מגנטי זה, מובילה למחלה, וכי באמצעות שימוש בשיטת ההיפנוזה, ניתן לשחזר את הזרימה הרגילה.

חלוצים אחרים בתחום זה, כגון ג'יימס ברייד וג'יימס אסדאייל, גילו שהיפנוזה ניתנת לשימוש כדי להרדים בהצלחה חולים לניתוחים. ברייד גילה במקרה שאחד ממטופליו החל להיכנס למצב היפנוטי בעודו בוהה באור התקרה, כשהוא ממתין לבדיקת עיניו. ברייד טבע את המונח היפנוזה, אשר נגזר מהמילה היוונית 'שינה', והשתמש בשיטות מונוטוניות של קצב על מנת לסייע בזירוז למצב היפנוטי. שיטות אלו עדיין נמצאות בשימוש כיום.

ד"ר הנרי מונרו היה אחד הרופאים הראשונים שהשתמש בהיפנוזה להרגעת חולים לפני ניתוח. הוא דן עם מטופליו לגבי פחדיהם מהניתוח, סיפר להם על ההטבות הבריאותיות שיחוו לאחר הניתוח, ותיאר את שיטת ההיפנוזה, שאז הייתה שיטת ההרדמה הנפוצה ביותר.

כעבור למעלה ממאתיים שנים, היפנוזה השתלבה בטיפולים רפואיים מקובלים. בשנת 1955, איגוד הרפואה הבריטי אישר את השימוש בה כטיפול רפואי תקף, ואיגוד הרפואה האמריקאי (AMA) העניק את אישורו בשנת 1958.

הבנת היפנוזה

היפנוזה כרוכה בהשגת מצב נפשי של מודעות שונה מהמצב הרגיל של התודעה. במצב היפנוטי, מגוון תופעות יכולות להתרחש, כולל שינויי זיכרון, הגברת רגישות, ושינוי מצבים רפואיים הניתנים להתרחשות או הסרה, באמצעות המצב ההיפנוטי. מחקרים רבים הראו ש90% מכלל האוכלוסייה יכולים להיות מהופנטים.

מצב מודעות זה ניתן להשגה באמצעותה רפיית הגוף, התמקדות בנשימה והעברת תשומת הלב מהסביבה החיצונית, כך שהמטופל חווה פתיחות מוגברת להצעות. התהליך גורם לטראנס היפנוטי המבוצע על ידי איש מקצוע המשדר פקודה ישירה חוזרת בנימת קול מרגיעה ומונוטונית. באופן אידיאלי, כדי להגיע למצב מוצלח של היפנוזה, המטופל צריך להסכים לתהליך; בינו לבין המטפל צריכים להתבסס יחסי קרבה; והטיפול צריך להתבצע בסביבה נוחה התורמת להרפיה.

יתרונות היפנוזה

שיטה זו משמשת במספר תחומים כולל פסיכותרפיה, ניתוחים, רפואת שיניים, ומחקר. היפנוזה נפוצה כטיפול אלטרנטיבי למגוון נרחב של מצבים בריאותיים, כולל בקרת משקל, טיפול בכאבים והפסקת עישון.

בנוסף, היא משמשת לשליטה בכאבים במגוון מצבים כגון כאבי ראש, עצבי פנים, דלקת פרקים, כוויות, הפרעות שריר-שלד, לידה ומצבים בריאותיים רבים אחרים. היפנוזה משמשת במקום הרדמה, במיוחד בקרב חולים אלרגיים לחומרי הרדמה, עבור ניתוחים כגון כריתת רחם, ניתוח קיסרי, הליכים מסוימים לטיפול בלב וכלי דם, בלוטת התריס ומצבים אחרים. רופאי שיניים משתמשים בהיפנוזה בהצלחה לטיפול בחולים אלרגיים לכל סוגי חומרי ההרדמה. השיטה משמשת אף כסיוע למטופלים הסובלים מפוביות.

היפנוזה משמשת לטיפול באנשים המעוניינים להיגמל מהרגלים שליליים, והוכחה כיעילה לטיפול בחרדות ביצוע כגון בפעילויות ספורט ונאום בציבור. ביישומים אקדמיים, היא הוכחה כיעילה לסיוע בבעיות למידה, שיפור היכולת להשתתף בכיתה, להתרכז, ללמוד, לשפר את טווח הקשב, לשפר את הזיכרון ולסייע בהקלת מצוקות נפשיות.

בתחומים כלליים יותר, היפנוזה נמצאה כיעילה לבעיות כגון מוטיבציה, סחבת, קושי בקבלת החלטות, קושי בהישגים אישיים והתפתחות אישית, ביצועים טובים בעבודה, התמודדות עם זיכרונות מודחקים, והרפיית מתחים.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית