כיצד לטפל בהפרעות אכילה?

הפרעות אכילההפרעות אכילה הן הפרעות נפשיות שבאות לידי ביטוי באכילה לא סדירה שמובילה לנזקים פיזיים. הפרעות אכילה פוגעות בכל תחומי החיים וככל הנראה נגרמות כתוצאה משילוב של גורמים שונים שכוללים מרכיבים גנטיים, משפחתיים, פסיכולוגיים, ביולוגיים, תרבותיים, חברתיים ועוד. מדובר על הפרעות פרוגרסיביות שללא טיפול רק הולכות ומחמירות. במקרים מסוימים הן הופכות לכרוניות ובמקרים מסוימים הן מביאות למות החולה.

הפרעות אכילה נפוצות בעיקר בקרב נשים צעירות ולפי ההערכות העדכניות ביותר שמצויות בידי החוקרים בתחום נראה כי בכל רחבי העולם חיות כיום כ- 7 מיליון נשים הסובלות מהפרעות אכילה. עם זאת, ייתכן כי מספר זה אינו משקף את המציאות בצורה נאמנה כיוון שחולות רבות מסתירות את מחלתן ולכן לא נכללות בניתוחים הסטטיסטיים. בהתאם לכך ככל הנראה ישנן חולות רבות מאוד שאינן זוכות לקבלת אבחון וטיפול מתאים.

אילו הפרעות אכילה קיימות?

ישנו ספקטרום רחב מאוד של הפרעות אכילה שכולל מגוון רחב של הפרעות שונות שחלקן נדירות יותר וחלקן שכיחות יותר. ההפרעות המרכזיות השכיחות ביותר הן אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה ואורתורקסיה נרבוזה.

הטיפול בהפרעות השונות לפי הרפואה המערבית צריך להתבצע במתכונת של טיפול מולטי דיסציפלינרי. הכוונה היא שבמסגרת הטיפולית צריכים להשתתף מטפלים מתחום הפסיכולוגיה, מתחום הרפואה, מתחום התזונה ועוד.

הפרעות אכילה לפי הרפואה הסינית

לפי הרפואה הסינית כל מחלה היא למעשה ביטוי של חוסר איזון במערכת הפיזית והנפשית. המערכת מורכבת מחמישה אלמנטים ואצל כל אדם קיים יסוד דומיננטי אחר (אדמה, אש, מתכת, מים ועץ). הטיפול מתבסס במידה רבה על האלמנט היסודי ששולט בנפש האדמה אך גם בהסתמך על האבחון הסיני שמתבצע על ידי בחינת התסמינים, בדיקת הדופק, הלשון ועוד.

הרפואה הסינית מסווגת את הגורמים השונים שיכולים היו להוביל להפרעות האכילה למספר סוגים. במקרים מסוימים מקור ההפרעה יכול להיות פגיעה באנרגיה של הכליות, באחרים חוסר הרמוניה בין הטחול לכבד ולעתים מדובר על תזונה לקויה שבאה לידי ביטוי בפגיעה אנרגטית במערכת העיכול התחתונה. שיטת הטיפול של הרפואה הסינית מתבססת על דיקור סיני בנקודות אסטרטגיות שמטרתו להביא לשיפור הזרימה האנרגטית, שימוש בצמחי מרפא ומתן תוספי תזונה מסוימים לחיזוק המערכות הפגועות.

על אף שהרפואה הסינית לא הוכחה כפרקטיקה יעילה לריפוי מהפרעות אכילה, הרי שהיא בהחלט מסוגלת להפחית את רמות החרדה והרגשות השליליים הנלווים להפרעות השונות. בכל מקרה ישנה חשיבות ליידע את הרופאים המערביים על קיום הטיפול האלטרנטיבי על מנת שלא לפגוע במהלך התקין של הטיפול הקונבנציונאלי.

הפרעות אכילה לפי השיאצו

במהלך הטיפול בשיטת השיאצו המטפל מתאים את הטיפול באופן ספציפי למטופל בהתאם לתסמינים שהוא מציג באופן אינדיבידואלי. עם זאת, ישנם מספר עקרונות ששזורים כחוט השני בטיפול השיאצו שמתאימים לסובלים מהפרעות אכילה באופן כללי. בין היתר מדובר על חיזוק ותמיכה במצבי חסר תוך שימת דגש על הציר כליות-לב-טחול, השקטה והרגעה של הנפש הסוערת שיצאה מאיזון, יצירת איזון ויציבות על ידי חיזוק אלמנט האדמה, שיקום של מערכות הגוף השונות שנפגעו בעקבות הפרעות האכילה ועוד.

הפרעות אכילה בראי ההומאופתיה

לפי ההומאופתיה הפרעות אכילה הן ביטוי לקושי של הגוף והנפש להתמודד עם איום או עם מצב מסוים. בעקבות המצב שיכול להית גירושי הורים, חוסר קבלת אהבה מספקת או ניצול מיני, החולה מפתח תחושה לא נכונה בקשר לגודל הגוף שלו. הגוף מסמל את עצם הקיום על פני האדמה ולפיכך עצם הקיום של החולה מוטל בספק. לפי ההומאופתיה צמצום האכילה הוא למעשה תסמין שנובע מהרצון להיעלם מעל פני האדמה.

בשיטת הטיפול ההומאופתית המטפל לא פונה לתסמינים באופן ישיר אלא פונה למקור של הבעיה, לשורש של הפתולוגיה. במהלך הטיפול המטפל שואל את החולה שאלות רבות בנוגע לעברו ובנוגע ליחסים הבינאישיים שלו ומנסה לאתר את הגורם להפרעות האכילה. לאחר מכן הוא רוקח עבור המטופל תכשיר הומאופתי שנקרא רמדי שמטרתו לדמות את הגורם שהוביל לפתרון הבעיה בזעיר אנפין. על ידי מתן של רמדי מתאים למצב, הגוף עובר תהליך של עידוד שאמור לסייע לו למצוא את הכוחות הפנימיים שלו בעזרתם יצליח להתגבר על הבעיה.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית