מחלת הפרקינסון

פרקינסוןפרקינסון היא מחלה ניוונית נוירולוגית שמתקדמת באיטיות ובאה לידי ביטוי במגוון של הפרעות מוטוריות. התסמינים של המחלה כוללים האטה של התנועתיות, רעד בלתי נשלט בשעת לחץ או במנוחה, חוסר יציבות, הפרעות ביכולת שיווי המשקל, הפרעות במנגנון הדיבור וביכולת הבליעה ועוד.

ישנם שני סוגים של פרקינסון שנקראים מחלת פרקינסון ראשונית ומחלת פרקינסון שניונית.

המחלה הראשונית מופיעה לרוב אחרי גיל ארבעים ונהיית שכיחה יותר ככל שמתקדמים במעלה הגילאים. המחלה הראשונית נובעת מחוסר במוליך העצבי דופאמין ובמקרים נדירים מאוד יכולה להופיע לפני גיל ארבעים ואפילו בילדות. פרקינסון שניונית באה לידי ביטוי באובדן של פעילות הדופמין בעקבות מחלות ניווניות אחרות או על רקע של חשיפה לרעלים או שימוש בסמים.

מה הם התסמינים של המחלה?

התסמינים השונים כוללים בין היתר עצירות, דיכאון, דמנציה (שיטיון, מופיע במחצית מהחולים), גמגום, דיבור מונוטוני, קושי בביצוע פעילויות יומיומיות, רעד בכפות הידיים, ברגליים, בזרועות, בעפעפיים, במצח ובלשון, נוקשות בשרירים ועוד.

כיצד מטפלים במחלה לפי הרפואה המערבית הקונבנציונאלית?

הטיפול הקונבנציונאלי בחולי פרקינסון מתבסס על שימוש בתרופות שונות. חלק מהתרופות מיועדות לעכב את ההתקדמות של המחלה, אחרות מיועדות להמריץ את תאי העצב לייצר ולשחרר את הדופמין וישנן כאלו שמטרתן לספק לגוף את הפרה קורסור ליצירת דופאמין.

בנוסף לכך ישנן תרופות שמכילות חומרים שונים שפועלים בדומה לדופאמין וכן במקרים מסוימים ניתן לבצע בחולים ניתוח שנקרא גירוי מוחי עמוק שמסייע לשיפור יכולת התנועה בקרב עשרה אחוז מהחולים.

לרוע המזל התרופות השונות כוללות תועות לוואי רבות ומגוונות וכן ישנה בעייתיות רבה במציאת המינון המתאים לחולים השונים.

פרקינסון בראי הרפואה הסינית

מחלת הפרקינסון והתסמינים האופייניים לה תוארו כבר בכתבים העתיקים של הרפואה הסינית. לפי הראייה של הרפואה הסינית מקור המחלה הוא בהיחלשות היין בכבד והיווצרות של רוח פנימית. לפי הרפואה הסינית היין הוא הגורם שמעניק לכליות ולכבד את החיוניות שלהם וכל סימני הזקנה באשר הם לפי שיטה עתיקה זו הם תוצאה של ירידה טבעית של היין.

ההיחלשות של היין שמובילה לתסמינים של מחלת הפרקינסון לפי הרפואה הסינית נגרמת בין היתר בעקבות התנהגות של כעס או כעס שמופנה כלפי החולה על ידי הסביבה, אורח חיים שגורם לשחיקה נפשית, תזונה לקויה, חשיפה ממושכת לקור במהלך החיים, שימוש בתרופות שפוגעות בכליות ועוד.

לפיכך, הטיפול לפי הרפואה הסינית מתבסס על הזנה של הכליות באמצעות צמחי מרפא שונים והרגעת הרוח הפנימית על ידי דיקור סיני. בנוסף לכך המטפל בשיטת הרפואה הסינית פונה לתסמינים הרלוונטיים ומשתמש בתמציות שונות של צמחי מרפא שמטרתן להפסיק את הרעד האופייני. בעיקרון חלק ניכר מהטיפול מיועד גם להביא להאטה בקצב ההתקדמות של המחלה.

פרקינסון בראי הרפלקסולוגיה

שיטת הרפלקסולוגיה מבוססת על הרעיון לפי האנטומיה הפיזיולוגית של האדם משתקפת באופן מוקטן באזורים מסוימים בכף הרגל ולכן על ידי שימוש בטכניקות לחיצה רפלקסולוגיות ניתן להשפיע על הבריאות של איברי הגוף השונים לרבות האיברים הפנימיים. בכל הקשור למחלת הפרקינסון הרפלקסולוגיה לא מתיימרת לרפא את המחלה אך כיום היא נחשבת בהחלט כטיפול תומך לגיטימי לגמרי.

באפשרותה להפחית את התופעות השונות שנגרמות בשל הטיפול התרופתי, לעורר את האיברים החיוניים ולעודד את הגוף לנקוט בתהליכי ריפוי עצמי.

טיפולי מגע שונים לחולים בפרקינסון

בשנים האחרונות צצות ומופיעות עדויות מחקריות רבות לכך שטיפולי מגע שונים מסייעים רבות לחולים בפרקינסון להתמודד עם מחלתם. לא ברור עדיין מה הוא המנגנון שבו התועלת הבריאותית טמונה, אך חולים רבים מדווחים על הקלה בחומרת התסמינים ועל שיפור משמעותי באיכות החיים שלהם לאחר טיפולי מגע שונים כמו למשל שיאצו, פלדנקרייז, עיסוי תאילנדי, טיפולים מתחום האיורודה ועוד.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית