תסמונת מעי רגיז

מעי רגיזתסמונת מעי רגיז היא אוסף תסמינים הנגרמים באמצעות אי סדירות בתנועת המעיים הקטנים או הגדולים, או שניהם. כפי שהשם מרמז, התסמינים אכן מעצבנים, אך עלולים אף לכאוב ולהתבטא בעצירות, לעיתים בשילוב עם נפיחות והתכווצויות.

התסמונת מושפעת לרוב באמצעות רגשות, תחושות עצבנות, חרדה, אשמה, דיכאון, תסכול או כעס, העלולים לגרום או להחמיר הפרעה נפוצה זו. קפה, פירות וירקות, הורמונים, תרופות מסוימות ושימוש יתר בחומרים משלשלים, וחוסר יכולת הגוף לעכל סוכר טבעי הנמצא בחלב, עלולים להחמיר את המחלה.

ההפרעה מתרחשת לעיתים קרובות יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים, והיא מתחילה בדרך כלל בסביבות גיל עשרים. ניתן לסבול, למעשה, מתסמינים קלים של מעי רגיז במשך שנים לפני התרחשות התקפים חריפים. היות ולא קיימת תרופה לתסמונת המעי הרגיז, אנשים מפתחים שיטות לחיות עם המצב באמצעות שינויים תזונתיים ואמצעים להקלת הלחץ, בשילוב עם טיפולים אלטנטיביים. ברגע שאדם יודע לשלוט במערכת התסמינים, המחלה שולטת פחות בחיים.

הגברת צריכת הסיבים

סיבים מסיסים סופגים את הנוזלים במעיים ומסייעים למניעת שלשולים. מקורות טובים הם קטניות, שיבולת שועל, תפוחים, תותים ואשכוליות. אם אין אפשרות לקבל מספיק סיבים מסיסים בתזונה, ניתן לצרוך תוסף יומי של פסיליום, המרכיב העיקרי בתוספי סיבים תזונתיים. בניגוד למשלשלים כימיים, תוסף זה בטוח לצריכה לטווח הארוך. יש להקפיד על הוראות התווית בנוגע למינון.

אם התסמין העיקרי הוא עצירות, יש לצרוך סיבים בלתי מסיסים, הנמצאים בחיטה מלאה, סלט ירקות, סובין ודגנים מלאים אחרים. סיבים אלו מרככים את הצואה ומזרזים את המעבר דרך המעיים. יש לשתות לפחות שש עד שמונה כוסות מים מידי יום על מנת לסייע לסיבים לנוע באופן חלק בגוף.

יש לאכול ארוחות קטנות יותר בתדירות גבוהה במקום ארוחות גדולות. כמויות גדולות של אוכל בבת אחת מעמיסות על מערכת העיכול. מומלץ לאכול לאט ולהקדיש תשומת לב ללעיסת המזומן. אכילה מהירה כרוכה בבליעת אוויר, שגורמת להטרדת גז במעיים.

תה

שתיית כוס אחת או שתיים ביום של תה מנטה, מרגיעה את המעיים, מפחיתה התכווצויות ומקלה על הגזים. יש לרכוש את הסוג המכיל מנטה טבעית ולא תה שחור בטעם מנטה. לחילופין, ניתן לקחת כמוסות שמן מנטה. ציפוי הכמוסות מבטיח כי השמן מגיע למעי במקום להתפרק בקיבה. ניתן ליטול כמוסה אחת עד שלוש ביום, בין הארוחות.

תה ג'ינג'ר מרגיע בעיות במערכת העיכול, כולל תסמונת המעי הרגיז. יש לגרר חצי כפית ג'ינג'ר לכוס, להוסיף מים חמים, להמתין עשר דקות, לסנן את הג'ינג'ר ולשתות את התה. ניתן אף להשתמש בשקיות תה ג'ינג'ר. מומלץ לשתות חמש כוסות ביום.

הקלה על המעיים – יש למזער צריכת מזונות מטוגנים, בשרים, שמנים, מרגרינה, מוצרי חלב, מזונות חריפים, קפאין ומזונות שומניים אחרים. הם גורמים למעי הגס להתכווץ באגרסיביות ולגרום לשלשולים וכאבי בטן. יש להימנע ממזונות הידועים כגורמים לגזים כולל כרוב וברוקולי. אין ללעוס מסטיק או סוכריות המכילות ממתיקים מלאכותיים. בין הממתיקים הנפוצים המרכיבים מוצרים אלו קיים סורביטול ומנטול, שהם בעלי השפעה משלשלת וקשים ביותר לעיכול.

יוגורט –  מומלץ לאכול שפע יוגורט המכיל חיידקים פעילים, כגון אסידופילוס, או לצרוך כדור יומי אחד של אסידופילוס, על קיבה ריקה.

הפסקת עישון – ניקוטין תורם להתלקחויות תסמונת המעי הרגיז. בנוסף, בעת העישון, אדם בולע אוויר, המגביר את הרגישות בבטן.

התמודדות עם לחץ לחץ הוא אחד הגורמים הידועים המעורר התלקחות תסמונת המעי הרגיז. שליטה על הלחץ כוללת מדיטציה, יוגה או תרגילי נשימה פשוטים. תרגול יומי של שיטות אלו בכל פעם בה אדם מתחיל להיות מתוח וחרד, מרגיע את מערכת העצבים. בהמשך, ניתן לזהות מצבים המעוררים את התלקחות התסמינים ולהשתמש בטכניקות הנשימה כדרך התמודדות טובה יותר.

פעילות גופנית – במידת האפשר, יש לבצע לפחות חצי שעה של פעילות גופנית מתונה כגון הליכה, המסייעת להקלת הלחץ, משחררת אנדורפינים, משככי כאב טבעיים, ושומרת על תפקוד תקין של מערכת העיכול.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית