סכיזופרניה – תסמינים, גורמים וטיפול

סכיזופרניהסכיזופרניה נחשבת למחלה נפשית שמתבטאת באשליות, מחשבות שווא, קושי בתקשורת נאותה עם הסביבה, הזיות, וקשיים בתפקוד היומיומי. המחלה עלולה לפרוץ פתאום ללא כל גורם משמעותי ידוע, או שהיא מתרחשת כתוצאה מטראומה. המחלה יכולה להתחיל בבת אחת ולהתקדם במהירות, ולעיתים היא מתחילה ומתפתחת בהדרגה.

לא קיימת תרופה מוחלטת לסכיזופרניה, אך ניתן לקבל טיפולים המסייעים להתאוששות מהמחלה. כל חולה חווה את התסמינים באופן ייחודי, וכתוצאה מכך, כל אדם מתאושש מהמחלה באופן ייחודי. מה שעשוי לעבוד על אדם אחד, אינו יכול לעבוד טוב על אחר. לכן חיוני ללמוד על כל אפשרויות הטיפול השונות. אחת מגישות הטיפול היא שימוש בשיטות הרפואה האלטרנטיבית, אשר ממלאת תפקיד פעיל בתהליך ההחלמה.

למרות שטיפול תרופתי הוא כמעט תמיד הכרחי לטיפול בסכיזופרניה, בדרך כלל הוא אינו מספיק בפני עצמו, וחשוב לשלב את הטיפול הרפואי עם טיפולים אלטרנטיביים כגון טיפול בדיבור, ושירותי שיקום חברתיים ותעסוקתיים. חשוב ביותר כי המטופל, בני משפחתו והרופאים יקבלו ביחד את ההחלטות לגבי תכניות הטיפול ומטרותיהן.

תסמיני סכיזופרניה

תסמיני המחלה משתנים בעוצמתם ובחומרתם בין המטופלים, וכוללים בדרך כלל:

  • הזיות המתבטאות בשמיעת קולות שאינם קיימים במציאות
  • אמונות ומחשבות שווא
  • אפתיה
  • אטימות רגשית או חושית
  • חוסר הקפדה על היגיינה
  • חוסר יכולת ליצור קשר עין
  • חוסר יכולת לתקשר
  • חוסר יכולת לקיים מגעים עם הסביבה ולהשתתף בפעילויות חברתיות.

הגורמים לסכיזופרניה

הגורמים משתנים ונעים בין סיבות נפוצות יותר ופחות, וסיבות נדירות.

גורמים נפוצים – כוללים תת פעילות בלוטת התריס, הרעלה כתוצאה משימוש בתרופות, מחסור בויטמין B12 ובחומצה פולית והרעלת מתכות כבדות.

גורמים נפוצים פחות:

  • היפוגליקמיה
  • רגישות לגלוטן בחיטה
  • עודף נחושת בגוף
  • מחלת וילסון
  • זיהום קנדידה כרוני
  • מחלת הנטינגטון

גורמים נדירים – כוללים עודף דופמין, אנדורפינים, טיפולי דיאליזה, חוסר איזון של סרוטונין, וחוסר בטסיות דם.

הגישה ההוליסטית

גישה זו פירושה הערכת הדרך בה משפיעה הסכיזופרניה על כל היבטי ההוויה של המטופל, כולל ההיבטים הרגשיים, הפסיכולוגיים, החברתיים והפיזיים. הגישה ההוליסטית מכירה בכך שאדם עם סכיזופרניה עשוי להיות רגיש במיוחד למגוון נרחב של בעיות בריאותיות כתוצאה מהמחלה, ותוך כדי טיפול בתסמינים הבריאותיים, ישפיע הטיפול גם על תסמיני המחלה וישפר את איכות החיים הכללית.

הטיפול כולל שינוי הרגלי תזונה, הימנעות מקפאין וניקוטין, שיפור דפוסי השינה, והקפדה על פעילות גופנית ופעילוית פנאי.

הטיפולים האלטרנטיביים השונים המסייעים למטופלים בתהליך ההתאוששות, כוללים מדיטציה, ארומתרפיה, שימוש בשמנים אתריים, רפלקסולוגיה, טיפול בנקודות לחיצה על הרגל, דיקור, טיפול המבוסס על הרפואה הסינית העתיקה המבוצע באמצעות מחטים וצמחי מרפא, עיסוי, טאי צ'י, ויוגה.

טיפולים אלטרנטיביים יצירתיים – כוללים טיפול באמנות, דרמה, מוסיקה, כתיבה וציור. החוכמה היא לגלות את הטיפול הגורם הנאה מרובה למטופל, והמשפיע עליו באופן יעיל ביותר. גישה זו יכולה להתבצע בדרך של ניסוי וטעייה בלבד, אך חשוב לזכור כי הטיפולים השונים צריכים לתבצע בנוסף לטיפול התרופתי ולטיפולים הפסיכולוגיים, ולא במקומם.

תזונה

שינויים תזונתיים מסייעים לסכיזופרן באמצעות התמקדות בהימנעות ממזונות הגורמים לו לאלרגיה והימנעות ממזונות מעובדים. יש לשלב בתזונה מזונות עשירים בחומצות שומן חיוניות, מגנזיום, ויטמין C וויטמינים מקבוצת B. גם תה צמחים יעיל בסיוע לסכיזופרניה, בהשגת השקפה רגועה ומציאותית יותר על החיים.

מחקרים מוכיחים כי מזונות מסוימים או חומרים כימיים ומשמרים הנפוצים בתזונה המערבית הקלאסית, עשויים לתרום להתפתחות סכיזופרניה. רוב המחקרים שבדקו את הקשר בין תזונה וסכיזופרניה, התמקדו בצריכת מוצרי חיטה וחלב. ההנחה היא כי באמצעות הסרת רכיבים אלו מהתזונה, הדלקת ותסמיני הסכיזופרניה יקטנו.

ויטמין C – טיפול זה נחקר לצד טיפולים סטנדרטיים לסכיזופרניה, וחיוני לכלול אותו בתזונה מידי יום. אנשים הסובלים ממחלה זו חווים רמות גבוהות של רדיקלים חופשיים, ונוטים להיות חסרים בויטמין C בגוף. תוספי ויטמין C מייצרים מעט מאוד תופעות לוואי כגון שלשולים, גזים, נפיחויות והתכווצויות בבטן, המתרחשות רק בצריכת מינונים גבוהים יותר.

קומפלקס ויטמינים מקבוצת B – המחקר מצביע על כך כי ויטמינים רבים מקבוצת B נמוכים בגופם של אנשים עם סכיזופרניה, וההשלמה משיבה רמות אלו למצב נורמאלי. הוויטמינים מסיסים במים, מופרשים בקלות בשתן, ובאופן כללי נחשבים לבטוחים, עם מעט תופעות לוואי. טיפול במינון גבוה של ויטמין B3, ניאצין, נבדק בקרב אנשים עם סכיזופרניה ונמצא כי מינון של שלוש גרם ניאצין ביום, הביא לירידה משמעותית בשיעורי אשפוז עקב ניסיונות התאבדות.

צמחי מרפא

תוספים אלו יעילים לטיפול אלטרנטיבי בסכיזופרניה:

רוזמרין הוא בר השגה בקלות, ומהווה הרפיה משמעותית ושיקומית כללית על מערכת העצבים.

שיבולת שועל – מהווה טיפול שיקומי עדין ויעיל.

ג'ינסנג משפר את הסיבולת והיכולת להתמודד עם לחצים.

ורבנה – משקם ומרגיע, במיוחד במצב של תשישות עצבים.

לבנדר  מרגיע את העצבים.

ארומתרפיה. לבד או בשילוב עם תה צמחים – מומלץ לשלב שמנים אתריים במינונים הבאים: בשעות היום – חמש טיפות גרניום, לבנדר ולימון. בשעות הלילה: שמונה טיפות לבנדר, ארבע טיפות לימון ושלוש טיפות קמומיל.

אימון לכישורי חיים וכישורים חברתיים

זוהי שיטה יעילה המאפשרת לאנשים עם סכיזופרניה ללמוד מחדש מגוון נרחב של כישורים הדרושים לחיים עצמאיים. האימון יכול להתבצע באופן פרטני או בתוך קבוצה, והוא מספק למטופלים הזדמנויות לרכוש מיומנויות אותן לא הצליחו לפתח בשל נסיבות חיים מסוימות, בשל השפעות ההשבתה של המחלה, ולשפר מיומנויות קיימות על מנת לאפשר תפקוד יעיל יותר.

טיפול בדיבור

קיימים מספר טיפולים שונים הניתנים לבחירה, כולל טיפול פסיכולוגי, פסיכותרפיה, וטיפול קוגנטיבי התנהגותי. הטיפולים השונים משתנים בגישותיהם, ונועדו להקל על מצוקה ולשפר את כישורי ההתמודדות ולסייע למטופל להבין את מחשבותיו, תחושותיו ודפוסי התנהגותו. יועצים הם מטפלים המקשיבים ללא שיפוט ומסייעים למטופל לחקור נושאים חשובים בתהליך ההחלמה. הם אינם נותנים עצות, אלא פועלים כמדריך המסייע למטופל לעבד בעצמו את היבטי המחלה.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית