התמודדות עם שבץ מוחי

שבץ מוחישבץ מוחי הוא מצב שבו בעקבות הפרעה לאספקת הדם למוח מתרחש תהליך מהיר של איבוד התפקוד המוחי. בין אם מדובר על הפרעה לזרימת הדם כתוצאה מחסימה של כלי דם שתפקידו להוביל דם למוח ובין אם מדובר על בעיית זרימת דם כתוצאה מדימום מסיבי, בסופו של דבר התפקוד המוחי נפגע. כתוצאה מהפגיעה המוחית נפגע התפקוד של איברים שונים בהתאם לאזור הפגוע במוח.

כך למשל חולה אחד יכול לסבול בעקבות השבץ שעבר מאובדן ראייה בשתי העיניים בעוד שאחר יוכל להמשיך לראות אך לא יוכל לשלוט בחצי גופו השמאלי לצורך העניין. באופן כללי שבץ מוחי הוא מצב חירום שמחייב התערבות רפואית דחופה שכן במקרים רבים ללא טיפול הוא עלול להביא למות החולה.

הטיפול במקרים של שבץ

באופן עקרוני הטיפול שמוגש לחולים שמגיעים לחדר המיון עם שבץ מוחי משתנה בהתאם לגורם שהוביל להפרעה בזרימת הדם התקינה למוח. במידה ומקור ההפרעה הוא בקריש דם שחוסם כלי דם מסוים, הטיפול יתבסס על חומרים שתפקידם להמיס את הקריש אם כי במקרים מסוימים לא תהיה ברירה אלא להוציא את הקריש בניתוח.

במאמר זה לא נדון בדרכי המניעה של שבץ או בדרכים בהן ניתן למנוע מוות בעזרת טכניקות טיפול אלטרנטיביות במקרים בהם אספקת הדם למוח מופרעת. תחת זאת נעסוק בהליך השיקומי של חולים לאחר אירוע של שבץ מוחי.

מאילו תסמינים סובלים החולים לאחר שעברו שבץ מוחי?

השבץ עלול לגרום לבעיות מגוונות ביותר שמשתנות בהתאם לאזור הפגוע. במקרים רבים הפגיעה המוחית תבוא לידי ביטוי בנכות בלתי הפיכה אך בתחום הרפואה הקונבנציונאלית כמו גם בתחום הרפואה המשלימה מוצעות כיום לחולים לאחר שבץ מגון אפשרויות טיפוליות ארוכות טווח שבכוחן להביא לשיפור במוגבלויות מהן סובלים החולים. בין היתר מדובר על המוגבלויות הבאות:

  • בעיות מוטוריות – בשליש מהחולים לאחר שבץ תופיע נכות שיכולה לבוא לידי ביטוי אפילו בחצי גוף מהרגליים ועד הראש. עם זאת, הפרעות תנועתיות אחרות ששכיחות גם הן יכולות להיות קשיים בשמירה על יציבה או על שיווי משקל, רפיון וחולשת שרירים ניכרים מאוד, פגיעה בשרירי הלעיסה, הבליעה והדיבור ועוד.
  • בעיות תקשורת – בעיות תקשורת הן בעיות מאוד שכיחות לאחר שבץ מוחי. בעיות התקשורת מתעוררות לרוב לאחר פגיעה בצד השמאלי של המוח ויכולות לכלול למשל קשיים בשליפת מילים, קשיים בהבנת מילים שנאמרות לחולה, קושי בדיבור, הופעה של דיבור איטי מאוד ועוד.
  • בעיות תחושתיות – בעיות תחושתיות לאחר שבץ מוחי יכולות להיות למשל כאבים שמופיעים על רקע לא ברור, תחושה של חום רב או קור רב ללא כל מקור חום או קור חיצוני, תחושה של שריפה או אובדן תחושה.
  • בעיות חשיבה – בעקבות שבץ החולים עלולים לסבול מבעיות התמצאות במרחב ובזמן, מבעיות של זיהוי פרצופים, מקשיים בזיכרון ובריכוז ועוד.
  • בעיות רגשיות – הבעיות הרגשיות באות לידי ביטוי בקרב חולים לאחר שבץ מוחי בין היתר בקושי בשליטה על הרגשות אך גם בהופעה של מצוקה נפשית גדולה, הופעת חרדה ודיכאון.

אילו טכניקות טיפול מתחום הרפואה המשלימה מתאימות לטיפול בחולים לאחר שבץ?

מאחר והתסמינים מהם סובלים המטופלים שעברו שבץ מוחי מגוונים בצורה בלתי רגילה, הרי שישנן שיטות טיפול שונות שמתאימות עבור חולים מסוימים ופחות מתאימות לחולים אחרים. כך למשל חולים שסובלים מבעיות תנועתיות יוכלו ליהנות במקרים מסוימים משיפור במצבם לו יפנו לקבלת טיפול מתחום הוואטסו, השיאצו או ההידרותרפיה באופן כללי ואילו חולים שסובלים מבעיות תקשורת יוכלו ליהנות מטיפול מתחום התרפיה באמצעות בעלי חיים.

אחת הנקודות שיש לזכור בכל הקשור לחולים לאחר שבץ מוחי היא כי חשוב מאוד לשים את הדגש על הטיפול הרגשי ועל חיזוק יכולת ההתמודדות עם החיים לאחר השבץ. לצורך כך ניתן לפנות לקבלת טיפול הומאופתי עם או בלי טיפול מתחום הנטורופתיה. להקלה על הבעיות התחושתיות רופאים מערביים רבים ממליצים גם על שיטת הדיקור הסיני.

בכל מקרה שבו חולה לאחר שבץ מוחי פונה לקבלת טיפול מתחום הרפואה המשלימה עליו לדווח על כך לרופאים המערביים המטפלים בו וזאת על מנת שלא ליצור אינטראקציה בין תרופתית ועל מנת שלא לחבל בטיפול הקונבנציונאלי בתסמינים השונים.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית