הפרעה טורדנית כפייתית

הפרעה טורדנית כפייתיתהפרעה טורדנית כפייתית הוא השם העממי למחלה שנקראת בשפה המקצועית טורדנות כפייתית, או ocd – obsessive compulsive disorder בלעז.

הפרעה טורדנית כפייתית היא הפרעה נפשית ששייכת למשפחת הפרעות החרדה. להפרעה שני מרכיבים עיקריים, הראשון הוא מרכיב האובססיה והשני הוא מרכיב הקומפולסיה. המרכיב שמהווה את האובססיה בהפרעה, בא לידי ביטוי במחשבות טורדניות שטורדות את מנוחתו של האדם, ואילו המרכיב שמהווה את הקומפולסיה בא לידי ביטוי בביצוע של טקסים חוזרים ונשנים שמטרתם לשכך את המחשבות הטורדניות.

דוגמה להתנהגות אובססיבית קומפולסיבית יכולה להיות למשל במצבים בהם אדם שלוקה בהפרעה סובל ממחשבות טורדניות אודות כך שלא נעל את דלת ביתו (המרכיב האובססיבי) וכתוצאה מכך יחזור וינעל את דלת הבית שוב ושוב ללא שליטה עצמית (המרכיב הקומפולסיבי).

אילו סוגים של הפרעה טורדנית כפייתית קיימים?

לפי הרפואה הקונבנציונאלית קיימים שני סוגים של הפרעות שנכנסות תחת הגדרת המטריה של הפרעה טורדנית כפייתית. הסוג הראשון הוא הסוג שמתפרץ לפני גיל ההתבגרות, והשכיחות שלו גבוהה יותר בקרב בנים והסוג השני פורץ במהלך גיל ההתבגרות והשיעור שלו זהה בין שני המינים.

נראה כי ההפרעה מופיעה בשכיחות שנעה בין שניים לארבעה אחוזים מכלל הילדים והמתבגרים באוכלוסייה כשלרוב התופעות שלה יתגלו בין גיל 9-13 שנים. כשני שליש מכלל החולים יסבלו מהסימפטומים שלה לפני גיל עשרים וחמש שנה.

כיום נהוג לחשוב כי נשים סובלות יותר מהאלמנט האובססיבי ואילו הגברים נוטים יותר לסבול מהאלמנט הקומפולסיבי.

מהו הטיפול להפרעה טורדנית כפייתית בשדה הרפואה הקונבנציונאלית המערבית?

הרפואה הקונבנציונאלית המערבית מכירה בעיקר בטיפול משולב שבו נותנים לחולה תרופות שמטרתן לעכב את הפירוק של הסרוטונין במוח מצד אחד, ואילו מצד שני מעניקים לו טיפול פסיכולוגי בדגש על טיפול קוגניטיבי התנהגותי. באופן כללי בטיפול מוצלח בשלב מסוים ניתן יהיה להפחית את הטיפול התרופתי ולהתמקד בטיפול הפסיכולוגי שמטרתו לאפשר לאדם לפתח כלים באמצעותם הוא ילמד כיצד להתמודד עם ההפרעה בחיי היומיום.

הפרעה טורדנית כפייתית בראי הרפואה הסינית

באופן כללי חרדה לפי הרפואה הסינית היא מעין רעידת אדמה. האדמה מסמלת את היציבות של האדם, את המקום השלו והבטוח שלו ומשום כך הפגיעה באדמה היא קשה מאוד. בנוסף לכך, הרגש של הפחד מיוחס לכליות (על פי האמונה הסינית כל איבר בגופנו מייצג סוג של רגש מסוים) והנפש שוכנת בלב של האדם, ובכל מצב שבו מתקיים חוסר איזון בין היין והיאנג הנפש מופרעת ומאבדת את היציבות שלה.

במהלך הטיפול לפי הרפואה הסינית, על המטפל ראשית לאבן את מקור ההפרעה באמצעי האבחון המקובלים בתחום זה שכוללים בין היתר אבחון לפי הלשון, אבחון לפי הדופק וכמובן שתשאול מפורט ומקיף ביותר. לאחר מכן הוא מתאים למטופל תכנית טיפול אישית בהתאם לממצאים שעולים בשלב האבחון.

המטרה של הטיפול היא לא לספק למטופל כלים להתמודדות עם ההפרעה אלא להחזיר לנפש שלו את האיזון שאבד לה. מדובר על עבודה שעלולה להימשך זמן מסוים כשלרוב המטפל ישתמש בטכניקות של דיקור סיני, בתזונה סינית, בצמחי מרפא ועוד.

שיטת השחרור הרגשי לטיפול בהפרעה טורדנית כפייתית

שיטת השחרור הרגשי (EFT) היא טכניקה ששואבת את המקורות שלה מהרפואה הסינית. לפי שיטה זו התסמינים של ההפרעה הטורדנית כפייתית הם תוצאה של חסימות אנרגטיות בנתיבי האנרגיה שנקראים מרידיאנים.

לפיכך במהלך הטיפול המטפל מתופף באצבעותיו על אזורים אסטרטגיים לאורך המרידיאנים בגופו של המטופל תוך כדי שהוא מדבר למטופל ומעלה את הבעיות שלו למודעות. ההתמקדות של המטופל בשורשי הבעיה שלו אמורים להביא אותו לרגיעה ולהקלה.

יש לציין כי לפי הרפואה המערבית טכניקות הרפואה המשלימה אינן יעילות, אך אין ספק כי לפי הדיווחים של מטופלים רבים הטכניקות השונות כמו זוג הטכניקות שהוזכרו לעיל, אכן הביאו להקלה במידת החומרה של התסמינים. בכל מקרה יש להבין כי כאשר אדם פונה לטיפול מתחום הרפואה המשלימה עליו ליידע על כך את רופאו על מנת שלא לחבל בטיפול הקונבנציונאלי.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית