הטיפול בעיסוי התחיל לפני אלפי שנים, והופיע לראשונה בכתבים מסין העתיקה, יפן, הודו, מדינות מערביות, מצרים, יוון ורומא. היפוקרטס הגדיר רפואה כ'אמנות השפשוף', ושימוש נרחב בטיפול בעיסוי בוצע באירופה בתקופת הרנסנס.
בשנת 1850, שני רופאים אמריקאים, שלמדו בשוודיה, הציגו בארצות הברית את הטיפול בעיסוי, שם הוא הפך לפופולארי וקודם כשיטה מגוונת למטרות בריאות. עם התקדמות המדע והטכנולוגיה בטיפול רפואי במהלך שנות השלושים והארבעים, הטיפול בעיסוי יצא מהאופנה בארצות הברית, וקם לתחיה בשנות השבעים, במיוחד בקרב ספורטאים.
מהו טיפול בעיסוי?
באופן כללי מדובר בשפשוף ותפעול השרירים ורקמות רכות אחרות בגוף. המטפל משתמש בידיו ובאצבעותיו, או שהוא משתמש באגרופים, מרפקים וכפות הרגליים כשיטות שונות של עיסוי. בנוסף לטיפול בעיסוי, ועל מנת להפיק תוצאות משביעות רצון לטווח הארוך, ניתן לשלב טיפול בעיסוי עם כירופרקטיקה, הידרותרפיה ופיזיותרפיה.
עיסוי שוודי מבוצע בתנועות סיבוביות עמוקות ותנועות ארוכות. עיסוי לספורטאים זהה לעיסוי שוודי, והוא מותאם במיוחד לצרכי ספורטאים. שרירים כואבים ותפוסים מגיבים ללחצים באמצעות שחרור. עיסוי רקמות עמוק ועיסוי נקודות כאב, מתמקד בריפוי ושחרור האזורים הכואבים בגוף.
אופן הטיפול בעיסוי
מטפל בעיסוי עובד במגוון נרחב של הגדרות, כולל בקליניקות פרטיות, בתי חולים, בתי אבות, בתים פרטיים ומרכזי כושר. מטרת הטיפול היא לספק סביבה רגועה ומרגיעה.
בדרך כלל, שואל המטפל את המטופל על התסמינים, ההיסטוריה הרפואית, והתוצאות הרצויות לו מהטיפול בעיסוי. הוא מבצע הערכה באמצעות מגע, על מנת לאתר אזורים כואבים או מתוחים, וקובע את רמת הלחץ אותה עליו ליישם.
המטופל שוכב על שולחן טיפולים, לבוש בבגדים רפויים או שהוא עירום ומכוסה בסדין, פרט לאזור העיסוי. המטפל משתמש בשמן או קרם על מנת להפחית את החיכוך על העור. מהלך הטיפול עשוי להיות קצר למדי אך עשוי אף להימשך שעה או יותר.
השפעת העיסוי על הגוף והנפש
מחקרים תומכים במסקנה כללית לפיה טיפול בעיסוי הוא יעיל לריפוי או הקלה על מצבים רפואיים ונפשיים שונים. הטיפול מפחית חרדה, לחץ דם, וקצב לב מואץ. טיפול קבוע מפחית נטייה כללית לחרדה, דיכאון וכאב. בנוסף, הוא מועיל למצבים רפואיים מסוימים, כגון:
כאבי גב תחתון כרוניים – טיפול בעיסוי, המשלב גם דיקור סיני, כיופרקטיקה, הרפיה מתקדמת ויוגה, מועיל למטופלים עם כאבים כרוניים בגב התחתון, שלא הגיבו לטיפול קונבנציונלי.
סרטן – עיסוי מקל על כאבי המחלה ומשפר את מצב הרוח בקרב מטופלי סרטן.
כאבי צוואר כרוניים – טיפול בעיסוי מועיל ביותר במונחים של שיפור תפקוד הצוואר, והקלה על תסמיני הכאב.
העיסוי מספק גירוי המסייע לחסימת אותות כאב הנשלחים למוח. הוא מעורר שחרור כימיקלים מסוימים בגוף, כגון סרוטונין או אנדורפינים, וגורם לשינויים מכאניים מועילים בגוף.
יש להתייעץ עם הרופא לגבי כל שיטות הטיפול המשלימות והאלטרנטיביות, על מנת להבטיח את בטיחות הטיפול והתאמתו לטיפול הקונבנציונלי הקיים אותו מקבל המטופל.
ראו גם:
אוסטאופתיה – מה עומד מאחורי שיטת טיפול זו? ובאילו מצבים היא יעילה?