היפוך עובר

היפוך עוברבתשעים ושבעה אחוז מכלל ההריונות לקראת סוף ההיריון העובר מתהפך ונוצר מצב שבו ראשו מונח מול  האגן של האם ההרה. מדובר על המנח המתאים והנוח ביותר ללידה הן עבור האם והן עבור התינוק. עם זאת, מסיבות שאינן תמיד ברורות התינוק לא מתהפך וכך נוצר מצב שנקרא מצג עכוז שבו בפתח האגן נמצאות הרגליים של העובר ולא הראש שלו.

עד לאחרונה הפתרון שניתן לנשים שהעובר שלהן הציג מצג עכוז היה לעבור ניתוח קיסרי. עם זאת, בשנים האחרונות לאור הסכנות הטמונות בניתוח זה ולאור הסיבוכים האפשריים שלו נראה שישנה מגמה להימנע מביצוע שלו גם במקרים של מצג עכוז.

מה הוא הפתרון הקונבנציונאלי למצג עכוז?

לצד הניתוח הקיסרי ניתן לפי הרפואה הקונבנציונאלית לבצע היפוך חיצוני של העובר על ידי הפעלת לחץ בנקודות אסטרטגיות בבטן האישה. מדובר על לחץ מתון ומבוקר שמופעל תוך ניטור של מנח העובר.  באופן עקרוני היפוך ספונטני אפשרי אפילו עד השבוע הארבעים להריון אבל במידה והעובר טרם התהפך עד השבוע השלושים ושבעה, לרוב ממליצים הרופאים לבצע היפוך חיצוני יזום.

עם זאת, ישנם מקרים בהם פרוצדורה זו לא מתאפשרת כשלרוב מדובר על כל הסיבות בגינן לא ניתן לבצע לידה נרתיקית. מצבים כאלו כוללים קיום של ניתוח קיסרי בעברה של היולדת, שליית פתח, מיעוט מי שפיר, חשד למצוקה עוברית ועוד.

מהן הסכנות הכרוכות בלידת עכוז?

ישנם סיכונים רבים בלידת עכוז להלן:

  • חנק כתוצאה מהתחלת נשימה בטרם עת או כתוצאה מהסתבכות או דחיסה של חבל הטבור.
  • נזקים פיזיים כמו למשל שבר בעצם הזרוע שנוצר בעקבות ניסיון לחלץ את הראש במידה והידיים יוצאות ראשונות, מעיכה של חוט השדרה או נזק לכלי דם שונים.
  • דימום תוך גולגולתי שנוצר בעקבות מעבר מהיר מדי של הראש.

היפוך עובר לפי הרפואה הסינית

לפי הרפואה הסינית מרידיאן (נתיב אנרגטי) ה- Bao Mai הוא המרידיאן שמחבר בין הכליות לרחם. בכל מצב שבו הכליות חלשות מדי על רקע של לידות מרובות, פעילות מינית מופרזת או בעקבות ליקוי מבני, היכולת שלהן לייצר תמצית (jing) לוקה בחסר. הייצור של התמצית ושל הדם על ידי הכליות חייב להיות אופטימאלי עבור העובר וכל פגיעה בייצור עלולה לגרום לכך שהתינוק לא יתהפך.

הטיפול במצב זה מתבסס לרוב על פגישת טיפול אחת שבה מעביר המטפל טיפול יחיד ולאחר מכן יש להמשיך את הטיפול באופן ביתי בסיוע של בן הזוג שתפקידו ללמוד את טכניקת הטיפול. הטיפול מתמקד בחימום של נקודה בודדת שממוקמת בזרת של כף הרגל. ישנן מספק טכניקות ומספר פרוטוקולים לטיפול הנ"ל כשלרוב החימום של הנקודה מתבצע באמצעות סיגר שמיוצר ממספר שכבות של צמח שעבר תהליך ייבוש ממשפחת הלענה.

היפוך עובר בעזרת שיטת היוגה

ישנן שלוש תנוחות יוגה שמומלצות עבור נשים במצב זה להלן:

  • תנוחת הכלב גורמת לתנועת מטה מעלה של העובר. לחילופין ניתן לבצע במידה ותנוחה זו קשה מדי לביצוע את תנוחת החתול תוך נענועי אגן באופן מעגלי או בצורת שמונה.
  • מתיחה של הישבן – בישיבה על הישבן עם רגליים ישרות נעים קדימה ואחורה רגל אחר רגל על מנת ליצור תנועה ומרחב לעובר.
  • תנוחת נר הריונית – תנוחה זו מזכירה את תנוחת הנר הקלאסית אך שונה ממנה במעט. בתנוחת הנר ההריונית המשקל מונח על הכתפיים כשמתחת לישבן מניחים כריות. לפי השיטה של היוגה אם מבצעים תנוחה זו במשך מספר דקות מדי יום ביומו בסופו של דבר העובר יגיע למצג הרצוי.

קראי עוד על רפואה אלטרנטיבית בחדרי הלידה >>>

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית