חיידק ההליקובקטר

הליקובקטרהליקובקטר פילורי הוא חיידק שיוצר מושבות בגוף האדם בשכבה העמוקה של התריסריון ורירית הקיבה וגורם להיחלשות שלה. בעקבות הזיהום החיידקי העמידות של הקיבה לחומציות השוררת בה נחלשת וישנו סיכוי שבמקום הפגיעה יתפתח כיב. למעשה נכון לכתיבת שורות אלה ידוע כי הליקובקטר פילורי הוא הגורם המרכזי המוביל להתפתחות של כיבים בתריסריון ובקיבה. בנוסף לכך הוא גם קשור באופן מובהק וחזק ביותר להתפתחות של סרטן הקיבה.

מהי התפוצה של החיידק?

בקרב תשעים וחמישה עד מאה אחוז מהחולים בכיב תריסריון ניתן למצוא את החיידק ובקרב שבעים וחמישה אחוז עד שמונים וחמישה אחוז מכלל החולים בכיב קיבה ניתן לאתר את הנוכחות שלו. עם זאת, רק חמישה עשר אחוז מהאנשים שנושאים את החיידק יפתחו אכן כיב פפטי בעוד שהיתר לא יסבלו מאף תסמין כלל. לפי ארגון הבריאות העולמי מדובר בחיידק השכיח ביותר בכל הקשור לגרימת זיהומים בבני אדם.

לפי ההערכות העדכניות למעלה ממחצית מאוכלוסיית העולם נושאים את החיידק כשבדרך כלל ההדבקה מתבצעת לפני גיל עשר שנים. ההדבקה בחיידק נעשית באופן ישיר על ידי מגע פומי עם צואה או רוק של אדם שנושא את החיידק.

מהו הטיפול הקונבנציונאלי להליקובקטר פילורי?

ראשית לפני שמגישים טיפול חשוב לאבחן כי אכן התסמינים הרלוונטיים הופיעו על רקע של הליקובקטר פילורי. את האבחנה מבצעים בארבע דרכים שונות שיכולת להיות תבחין נשיפה, בדיקת נוגדנים לחיידק בדם, בדיקת צואה לאיתור חלבונים מסוימים שקשורים לנוכחות של החיידק או ביופסיה שנלקחת במהלך בדיקה שנקראת גסטרוסקופיה. למרות שבדיקת גסטרוסקופיה היא בדיקה פולשנית שנחשבת לא נעימה במיוחד, הרי שהיא נחשבת לבדיקה האמינה ביותר.

מאחר ומדובר על חיידק שפיתח חסינות מסוימת בפני תרופות אנטיביוטיות, הרי שלפי הרפואה המערבית הטיפול בו במקרים רבים כולל שימוש בשלושה סוגי אנטיביוטיקה שונים במקביל לשימוש בסותרי חומצה.

נטורופתיה לטיפול בהליקובקטר

מאחר והחיידק מקנן במערכת העיכול העליונה, הרי שלתזונה ישנה השפעה רבה על הקיום שלו. הנטורופתיה מתבססת במידה רבה על התאמה של תפריט תזונתי ושל תוספי מזון מסוימים למטופל באופן אישי בהתאם לתסמינים שהוא מציג ובהתאם לבריאותו הכללית.

תפקיד הנטורופתיה הוא לחזק את מערכת החיסון ולחסל את הגורמים שעומדים בין הגוף לבריאותו השלמה. המטפל הנטורופתי מנסה לשלוט באמצעות התזונה על רמת החומציות של הקיבה על מנת להפחית את מידת החומרה של המחלה ולחזק את המערכת החיסונית של האדם כדי שהמחלה לא תתפרץ.

כפי שציינו, הנוכחות של החיידק לא תמיד באה לידי ביטוי בכיב ועל כן חלק ממטרת הטיפול הוא להביא לכך שהחיידק אמנם יקנן בגופו של האדם אך ללא כל עדות תסמינית לכך.

הומיאופתיה לטיפול בהליקובקטר

לפי ההומיאופתיה בכל מקרה שבו אדם מציג תסמינים קליניים כלשהם, הדבר נובע מקיום של בעיה רגשית כלשהי. עם זאת, לא תמיד כל אדם שסובל מהליקובקטר בהכרח יסבול מהחיידק על אותו הרקע. במקרים מסוימים החיידק עלול לקנן במערכת העיכול של האדם בעקבות משבר בחיי האהבה ובמקרים מסוימים הוא תוצאה של ביקורתיות יתר שהופנתה כלפי החולה מהסביבה הקרובה במשך שנים רבות.

בהתאם לכך שהתסמינים האופייניים יכולים להופיע על רקע של גורמים שונים, גם הטיפול אינו זהה לכל מטופל ומטופל. למעשה הטיפול משתנה בין המטופלים ועבור כל מטופל נרקח תכשיר הומיאופתי (רמדי) המתאים עבורו באופן אישי. התכשיר ההומיאופתי אמור לדמות את הגורם הנפשי או הרגשי לבעיה ועל ידי חשיפה יומיומית מתמשכת לתכשיר, הגוף מתעודד להתמודדות עם התסמין המרכזי.

מילה קטנה לסיום על הטיפול בהליקובקטר

הליקובקטר פילורי עלול לגרום להופעה של כיב קיבה או כיב תריסריון. מדובר על שני מצבים רפואיים שעלולים להסב סבל רב  לחולים ועלולים במקרים החמורים אף להעמיד את חייהם בסכנה. אי לכך, למרות שאין כל מניעה לקבל טיפול מתחום הרפואה האלטרנטיבית, הרי שחשוב מאוד לגשת במקביל לקבלת טיפול מתחום הרפואה הקונבנציונאלית.

למעשה גם מטפלים אלטרנטיביים רבים לא שוללים את הרפואה המערבית ותחת זאת מאמינים כי טיפול מוצלח הוא טיפול שמשלב את הגישה המערבית שלרוב מתמקדת בטיפול בתסמינים או בגורמים הפיזיים לבעיה עם הגישה ההוליסטית שמאפיינת את הפרקטיקות שנכללות תחת הגדרת המטריה של הרפואה האלטרנטיבית או הרפואה המשלימה.

קראו על אחת השיטות היותר יעילות לאיתור ואבחון הליקובקטר פילורי

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית