זרעי צ'יה – מזון על

זרעי צ'יהזרעי צ'יה מכילים חומרים מזינים משובחים, ומסייעים לשליטה ברעב. השימוש העיקרי שלהם הוא למטרות ירידה במשקל. צ'יה הוא זרע אכיל המגיע מצמח מדבר הגדל במקסיקו. הוא התגלה לראשונה בתרבויות המאיה והאצטקים.

צ'יה פירושו כוח, ותרבויות אלו השתמשו בזרעים השחורים והלבנים הזעירים כמשפרי אנרגיה. זרעי צ'יה הם מזון מרוכז המכיל רכיבים בריאים כגון אומגה 3, חומצות שומן, פחמימות, חלבון, סיבים, נוגדי חמצון וסידן.

זרעים אלו הם חיטה מלאה שאינה מעובדת, הנקלטת בגוף כזרעים. שתי כפות זרעי צ'יה מכילות 139 קלוריות, 4 גרם חלבון, 9 גרם שומן, 12 גרם פחמימות ו-11 גרם סיבים, בתוספת ויטמינים ומינרלים.

הטעם העדין של זרעי צ'יה מסייע להוספתם בקלות למזונות ולמשקאות. בדרך כלל ניתן פזר אותם על דגנים, רטבים, ירקות, מנות אורז, יוגורט, תערובת משקאות ומוצרי מאפה. ערבוב הזרעים עם מים יוצר ג'ל בריא.

יתרונות השימוש בזרעי צ'יה

זרעים אלו מכילים יתרונות בריאותיים רבים. הם נחשבים כמקור עשיר של חומרים מזינים ונוגדי חמצון.

אומגה 3 חומצות שומן – זרעי צ'יה עשירים בשומן בלתי רווי, בעיקר מסוג אומגה 3 חומצות שומן. הזרעים מכילים בעיקר חומצת אלפא לינולית, ומסייעים בהפחתת דלקת, שיפור התפקוד הקוגניטיבי והורדת כולסטרול גבוה.

סיבים – קשורים בהפחתת דלקת, הורדת כולסטרול והסדרת פעולת מעיים. זרעי צ'יה הם מקור מצוין לסיבים. שתי כפות זרעים הם שליש מהצריכה היומית המומלצת של סיבים ליום.

נוגדי חמצון – זרעי צ'יה עשירים בחומרים נוגדי חמצון, המסייעים להגנה על הגוף מפני רדיקלים חופשיים, הזדקנות וסרטן.

מינרלים – שתי כפות זרעי צ'יה מכילות 18% סידן, 35% זרחן ו-24% מגנזיום. חומרים מזינים אלו מסייעים למניעת יתר לחץ דם, שמירה על משקל בריא וחילוף חומרים בריא.

שובע – תחושת השובע גורמת לתחושת מלאות ורווחה נפשית, המסייעת להפחתת התשוקה לאכילה בין הארוחות. השילוב של חלבון וסיבים בזרעי צ'יה, כשמשלבים אותם בנוזלים, תורמים להשפעת השובע.

ללא גלוטן – זרעי צ'יה אינם מכילים גלוטן או דגנים. לכן הם בעלי יתרונות תזונתיים לדיאטה נטולת גלוטן.

תחליף ביצים – השכבה החיצונית של זרעי צ'יה מתנפחת כשמשלבים את הזרעים עם נוזלים ליצירת קרישה. ניתן להשתמש בהם במקום ביצים במצבי כולסטרול נמוך ולהגדיל את התוכן התזונתי של מזונות ומוצרי מאפה. על מנת להשתמש בהם כתחליף ביצה, יש לערבב כף אחת של הזרעים עם שלוש כפות מים ולהשרות במשך רבע שעה.

דיסליפידמיה – מחקר שפורסם בכתב העת הבריטי לתזונה הראה כי זרעי צ'יה הם מקור שומן תזונתי המפחית את רמות הטריגליצרידים ורמות הכולסטרול, תוך הגברת הכולסטרול "הטוב" (HDL).

סוכרים בדם – זרעי צ'יה משמעותיים ביותר בויסות רמות אינסולין. הם מפחיתים את העמידות לאינסולין ורמות גבוהות של ירידה חריגה של האינסולין בדם.

סידן – זרעי צ'יה מכילים חמש פעמים סידן יותר מהסידן הנמצא בחלב.

ויטמין C – הם מכילים ויטמין C פי שבע מתפוזים.

ברזל – הם מכילים פי שלוש יותר ברזל מאשר תרד.

אשלגן – הם מכילים אשלגן כפול בהשוואה לבננה.

שיפורים קוסמטיים – זרעי צ'יה בריאים לעור, לשיער ולציפורניים.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית