הפרעות חרדה

חרדההפרעות חרדה היא הגדרת מטרייה לקבוצה שלמה של הפרעות נפשיות שבאות לידי ביטוי בתחושות עוצמתיות של חרדה שלרוב מופיעות בעיתוי לא מתאים, שאינן חולפות במהירות ושמפריעות באופן כללי לניהול של אורח חיים תקין.

ישנם סוגים שונים של הפרעות חרדה כמו למשל המצבים הבאים:

  • חרדה חברתית – בכלל זה נכללות הפרעות חרדה שמתפרצות בזמן שהסובל מהן נאלץ לשאת דברים לפני קהל, במצבים בהם האדם מוקף באנשים, במצבים בהם האדם צריך לאכול בחברה ועוד.
  • הפרעת חרדה מוכללת – חרדה מתמשכת שמובילה להפרעות שינה, כאבי ראש, קשיי נשימה ועוד.
  • פוביות – בעוד שישנן פוביות פשוטות כמו למשל פוביה מטיסות או מנחשים, ישנן פוביות שהצורך להימנע מהן הופך למוטיב מרכזי בחיי הסובלים מהן. במקרים מסוימים הפוביה עלולה להביא לעילפון.
  • הפרעת פאניקה – הפרעת פאניקה היא תופעה שעלולה להופיע באנשים שסבלו בעבר מהתקף חרדה. מצב זה מתאפיין בפחד גדול מפני חוויה של התקף חרדה נוסף שבעקבותיו האדם נמנע ממצבים שיכולים לגרום לו להתקף ובכך מחזק את הפחד. במצבים הקיצוניים הסובלים מהפרעת פאניקה מסתגרים בבתיהם.
  • אגורופביה – במצב זה החולים לא מסוגלים לעזוב את פתח הבית שלהם. מדובר על פחד ממרחבים פתוחים שמתפתח לרוב בקרב אנשים שסבלו בעבר ממספר התקפי חרדה.

כיצד מטפלים בהפרעות חרדה לפי הרפואה הקונבנציונאלית?

הטיפול המוביל ברפואה הקונבנציונאלית להפרעות חרדה הוא שימוש בתרופות נוגדות דיכאון ממשפחת ה- SSRI ושימוש בבנזודיאזפינים. בנוסף לכך נהוג להשתמש בטכניקת הטיפול הקוגניטיבית התנהגותית בה מנסים לעמת את המטופל עם עיוותי החשיבה מהם הוא סובל ולהעביר אותו תהליך של הקהיה הדרגתית בעקבות חשיפה למושא הפחד והחרדה שלו.

שיטות נוספות שנמצאות בשימוש הרפואה הקונבנציונאלית הן למשל שיטת הביופידבק, אלקטרותרפיה באמצעות גירוי גולגולתי ו- ABM (attention bias modification).

הפרעות חרדה לפי הרפואה הסינית

לפי הרפואה הסינית הפרעות חרדה יכולות להיות תוצאה של גורמים רבים שכולם קשורים לחוסר איזון אנרגטי. בין היתר מדובר על אורח חיים פעיל יתר על המידה, עודף של גירויים חושיים ועודף של מטענים רגשיים שמובילים לקשיים בשקיעה של הצ'י וחולשה של פיזור הצ'י כלפי מטה בעקבות הצפת צ'י.

מצבים אלו יכולים לבוא לידי ביטוי בחולשה של הכליות, בפגיעה אנרגטית בציר לב-כליות ועוד. בהתאם לממצאים שיעלו בשלב התשאול והאבחון, יבחר המטפל את הנקודות שבהן יש לדקור את המטופל על מנת לשפר את הזרימה האנרגטית לאיברים הפגועים. כמו כן בהתאם לגורם לבעיה ימליץ המטפל על מגוון של התנהגויות ואורחות חיים ועל מספר צמחי מרפא או תמציות צמחי מרפא מתאימות, כגון זעתר.

הפרעות חרדה לפי ההומאופתיה

לפי ההומאופתיה ברגע שאנחנו נותנים למטופל שסובל מהפרעות חרדה כדורים שמכילים חומרים כימיים, אנחנו מטפלים בתסמין ולא בשורש הבעיה. לפיכך גם במקרים בהם הפרעות החרדה ייעלמו, הרי ששורש הבעיה לא ייעלם ולכן הבעיה תבוא לידי ביטוי באופי שונה.

אי לכך בתחילת הטיפול ההומאופתי מנסה המטפל להתחקות אחר שורש הבעיה במישור הרגשי. הוא מתחיל את הטיפול בסדרה של שאלות ובשיחה פתוחה ובמהלכה מאפיין את הגורם להפרעה.

לאחר מיפוי הגורם לבעיה רוקח המטפל תכשיר מיוחד שנקרא רמדי המתאים למטופל באופן אישי בהתאם לסיפור שהביא עמו ובהתאם לתסמינים שהוא סובל מהם. התכשיר מדמה את הגורם לבעיה הרגשית באופן מוחלש ועל ידי ההיחשפות הממושכת אליו, הגוף מתעודד להילחם ולהתמודד עם הגורם הראשוני לבעיה.

מטופלים רבים בשיטת הטיפול ההומאופתית מדווחים על כך שבזכות השימוש הקבוע בתכשיר ההומאופתי הצליחו להפחית בצורה משמעותית את השימוש בתרופות הקונבנציונאליות וכי השיפור במצבם ניכר גם בתחומי חיים רבים נוספים.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית