סלניום

סלניוםסלניום הוא מינרל חיוני הנמצא בכמויות קטנות בגוף. הוא עובד כנוגד חמצון, במיוחד בשילוב עם ויטמין E. נוגדי חמצון נעזרים בסלניום במאבק הפגיעה בחלקיקים בגוף המכונים רדיקלים חופשיים, אשר עלולים לגרום נזק לקרומי תא ול-DNA, ועלולים לתרום להזדקנות ומספר מצבים רפואיים, כולל מחלות לב וסרטן. נוגדי חמצון יכולים לנטרל רדיקלים חופשיים ומפחיתים או אף מונעים חלק מהנזקים שהם גורמים.

תוסף זה משמעותי לתפקוד בלוטת התריס ומערכת החיסון, הזקוקים לו על מנת לתפקד כראוי. אנשים עם מספר מצבים רפואיים, הנעים בין דלקת מפרקים שגרונית לסוגי סרטן מסוימים, סובלים לעיתים קרובות מרמות נמוכות של סלניום. אין לצרוך יותר מהקצבה היומית המומלצת ללא פיקוח רופא.

אדם שמקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת היטב, צריך לקבל מספיק סלניום. רמות נמוכות של התוסף נובעות מהמצבים הבאים: עישון סיגריות, שתיית אלכוהות, נטילת גלולות למניעת הריון. מחלות קרוהן או קוליטיס כיבי מונעות מהגוף ספיגה נאותה של סלניום.

מחלות לב

מדענים יודעים כי רמות נמוכות של סלניום עלולות לתרום לאי ספיקת לב, ונראה כי מחסור בתוסף זה מחמיר טרשת עורקים או התקשות העורקים, המתרחשת כאשר פלאק מצטבר בעורקים, מצב אשר עלול להוביל להתקפי לב ושבץ.

סלניום, בשילוב עם נוגדי חמצון אחרים, כולל ויטמין E ובטא קרוטן מסייעים לרמות כולסטרול רע נמוכות יותר. אך סלניום עלול אף ליצור אינטראקציה עם תרופות להורדת כולסטרול ולגרום להן להיות פחות יעילות. אנשים הסובלים ממחלות לב, או נמצאים בסיכון למחלות לב, צריכים להתייעץ עם הרופא לפני נטילת התוסף.

סרטן

מחקרים מראים כי רמות נמוכות של סלניום נמצאו קשורות לסיכון גבוה יותר למוות מסרטן. מדענים מציינים כי אנשים שחיים בחלקים של העולם בהם קיימת צמיחה טובה של סלניום בקרקע, ויכולים לצרוך מזונות המכילים כמויות נאותות של סלניום, קיים שיעור נמוך יותר של סרטן. בנוסף, לעיתים קרובות, לאנשים עם סרטן יש רמות נמוכות של סלניום.

קבלת יותר סלניום בתזונה עשויה להוריד את הסיכון לסרטן הערמונית. נטילת סוג מיוחד של שמרי בירה, העשירים בסלניום, עשויה אף היא לסייע. המצב מסתבך כשמדובר בסרטן העור. מספר ראיות מוקדמות הובילו מדענים לחקור אם סלניום עשוי להגן מפני סרטן העור, אך מחקר גדול מצא כי תוספי סלניום יומיים דווקא מעלה את הסיכון לקרצינומה של תאי קשקש וסרטן העור שאינו מלנום.

תפקוד מערכת החיסון

מחקרים רבים מצביעים על כך כי הגוף זקוק לסלניום על מנת שהמערכת החיסונית תתפקד כראוי. בשילוב עם מינרלים אחרים, תוסף זה מסייע בבניית תאי דם לבנים, ומגבירים את יכולת הגוף להילחם במחלה וזיהום. מספר מחקרים הראו כי סלניום מסייע במניעת זיהומים מסוימים, כגון דלקת עור חיידקית אשר מתרחשת לעיתים קרובות עם בצקת לימפתית, ודלקת ריאות. בנוסף, מחקר אחד הציע כי כאשר אנשים בגיל הזהב הנוטלים תוספי אבץ וסלניום, המערכות החיסוניות שלהם מגיבות טוב יותר לחיסון נגד שפעת, בהשוואה לאנשים שנטלו פלצבו.

אסטמה

ראיות מדעיות מראות כי אנשים עם אסטמה נוטים להיות בעלי רמות נמוכות של סלניום.

פוריות גברית

סלניום ונוגדי חמצון אחרים משמעותיים לתפקוד בדרך בה הגוף משתמש באופן בטוח בחלבונים הנמצאים בתאי זרע. מחקר אחד הציע כי תוספי סלניום משפרים את פוריות הגבר, בקרב גברים בעלי רמות נמוכות של סלניום.

דלקת מפרקים שגרונית

רמות נמוכות של סלניום בדם קשורות לסיכון מוגבר של דלקת מפרקים שגרונית.

מקורות תזונתיים

שמרים ונבט חיטת בירה, כבד, חמאה, דגים כגון מקרל, טונה, סול, והרינג, כמו גם פירות ים, שום, דגנים מלאים, גרעיני חמניות ואגוזים נחשבים למקורות טובים של סלניום. רמות הסלניום בתזונה תלויות בקרקע שבו הצמח גדל. סלניום נהרס במזונות מזוקקים או מעובדים. אכילת מגוון נרחב של מזונות מלאים ולא מעובדים היא הדרך הטובה ביותר לקבל סלניום בתזונה.

זמינות התוסף

סלניום ניתן לצריכה כחלק מתוספת ויטמינים ומינרלים, נוסחה נוגדת חמצון תזונתי, או כתוסף נפרד.

מינונים מומלצים

המינימום היומי המומלץ של סלניום הוא:

ילדים

גיל שנה עד שלוש שנים – עשרים מק"ג

גיל ארבע עד שמונה – שלושים מק"ג.

גיל תשע עד 13 – ארבעים מק"ג.

גיל 14-18-  55 מק"ג.

מבוגרים

גיל 19 ומעלה – 55 מק"ג.

נשים הרות – שישים מק"ג.

נשים מיניקות – שבעים מק"ג.

יש להתייעץ עם הרופא לפני נטילת יותר מהקצבה היומית המומלצת.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית