רפואה אלטרנטיבית – בעד ונגד

בעד ונגד רפואה אלטרנטיביתלפני שניגש לשטיחת הטיעונים בעד ונגד רפואה אלטרנטיבית, ברצוננו להרחיב מעט אודות המושג החמקמק הזה. רפואה אלטרנטיבית או רפואה משלימה היא הגדרת מטרייה למגוון רחב ביותר של טיפולים חסרי ביסוס מדעי. למעשה ברגע שסוג הטיפול הרלוונטי מקבל את הבסיס המדעי הנחוץ, הוא עובר באופן אוטומטי מתחום הרפואה האלטרנטיבית לתחום הרפואה הקונבנציונאלית.

בתחום הרפואה האלטרנטיבית ישנן אסכולות שונות ומגוונות בצורה בלתי רגילה שלא אחת סותרות אחת את השנייה באופן חותך. חלק ניכר מהפרקטיקות שנכללות תחת הגדרת העל של הרפואה האלטרנטיבית מגיעות מאזור מזרח אסיה כמו למשל הרפואה הסינית והרפואה ההודית, אך ישנן גם תורות טיפול שמגיעות מאזור אמריקה ואירופה.

בשנים האחרונות, ההתעניינות בשיטות הרפואה האלטרנטיבית גברה מאוד במדינת ישראל, ומשום כך החלטנו לכתוב עבורכם את המאמר שלפניכם. קריאה נעימה.

הטיעונים בעד רפואה אלטרנטיבית

הגם שלשיטות הטיפול האלטרנטיביות אין עדיין ביסוס מדעי, אין משמעות הדבר שמדובר על שיטות שאינן יעילות. למעשה מטופלים רבים מדווחים על כך שדווקא שיטות הטיפול האלטרנטיביות הצליחו להביא מזור למחלותיהם בדיוק במקרים בהם הרפואה המערבית לא הצליחה לסייע.

כמו כן, ישנן עדויות שהולכות ומצטברות בנוגע לכך ששילוב של טיפולים מערביים עם טיפולים מתחום הרפואה המשלימה הצליח להביא לתוצאות טובות יותר מאשר שימוש בטיפולים מערביים בלבד. היתרונות של הרפואה האלטרנטיבית באים לידי ביטוי בעיקר בכל הקשור למחלות כרוניות, למחלות עור שונות, אלרגיות, מגוון של מחלות כרוניות ועוד.

ישנה סברה לפיה חלק מהסיבות בגינן לא נערכים ניסויים מוצלחים שבאים לבדוק את התועלת שברפואה האלטרנטיבית, קשורות בכך שתעשיית התרופות שמממנת תשעים וחמישה אחוז מהמחקרים הרפואיים הקליניים בעולם, לא מעוניינת שיימצא תחליף לתרופות. הרוב המוחלט של התרופות שמיוצרות בימינו, מיועדות לשימוש באופן כרוני כשחלק לא מבוטל מהתרופות מיועדות עבור חולים שיזדקקו לתרופות למשך כל ימי חייהם.

מאחר וחברות התרופות הן חברות מסחריות לכל דבר ועניין, הרי שזהו האינטרס המובהק שלהן להמשיך ולמכור כמה שיותר מוצרים (תרופות). זוהי אחת הטענות הנפוצות הנישאות בפיהם של המאמינים בשיטות הטיפול האלטרנטיביות. כפועל יוצא מכך החשדנות שמגלה הרפואה המערבית כלפי הרפואה האלטרנטיבית מונעת ממניעים של בצע כסף וחשש מכך שאחיזתה האיתנה בעולם הרפואה תתערער.

לרדת לשורש הבעיה

רוב האסכולות ששייכות לתחום הרפואה האלטרנטיבית נחשבות לשיטות הוליסטיות. האמונה ההוליסטית דוגלת בכך שכל תסמין מהווה מעין רמז לקיום של בעיה גדולה יותר. כך למשל, במידה ואדם סובל ממחלה מסוימת, ככל הנראה הופר בו האיזון המערכתי בנפשו.

לפיכך, המטפל בשיטות הרפואה האלטרנטיבית לא תמיד מתייחס לטיפול בסימפטום אלא מנסה להתחקות אחר שורש הבעיה. ברפואה המערבית ישנן התמחויות ותת התמחויות עד אשר במקרים רבים הרופאים לא רואים את האדם השלם אלא רק את ידו השבורה או את הכבד הפגוע שלו לצורך העניין.

אחת הטענות שמועלות לא אחת נגד הרופאים המערביים היא, שהם מביטים יותר זמן במחשב מאשר במטופל וזאת בניגוד לרופאים האלטרנטיביים שמשקיעים זמן רב בשיחה עם המטופלים שלהם, מה שמן הסתם מעלה מאוד את רמת הפופולאריות של הטיפולים האלטרנטיביים.

הטיעונים נגד הרפואה האלטרנטיבית

ישנם שני טיעונים מרכזיים שמתנגדים לשיטות הרפואה האלטרנטיביות. הטיעון הראשון, הוא שמדובר על פרקטיקות שלא זו בלבד שאינן יכולות לסייע להחלמה אלא שמדובר על מתודות שיש בהן כדי להזיק. ישנם מטופלים רבים שמאמינים לחלוטין בדרכים האלטרנטיביות ולכן זונחים את הרפואה המערבית כליל.

רופאים מערביים רבים ממליצים למטופלים שלהם לשלב שגרת טיפולים אלטרנטיביים עם הטיפול המערבי אך ביטול של הרפואה המערבית על הסף, עלול להסתיים באסון במיוחד כשמדובר על מחלות קשות כמו סרטן למשל.

הטיעון השני נגד הרפואה האלטרנטיבית, מתבסס על עדויות לפיהן חלק מהמטפלים בשיטות האלטרנטיביות אינם מטפלים כלל. בניגוד לרפואה המערבית בכל הקשור לרישוי ולחקיקה תחום הרפואה האלטרנטיבית פרוץ לחלוטין.

כתוצאה מכך, בימינו כל אדם יכול להכריז על שיטת טיפול חדשה שפיתח ולהתחיל לטפל במטופלים שלא אחת נמצאים במצב רפואי קשה. היעדר חקיקה מסודרת וכללי רישוי יוצרים מצב של תוהו ובוהו שיכול להיות הרה אסון במקרים רבים. לרוע המזל בעוד שאיש לא יזמין לביתו חשמלאי לא מוסמך שיטפל במערכת החשמל שלו, אנשים רבים הולכים לקליניקות של מטפלים לא מוסמכים ולא מורשים על מנת שיטפלו במערכות הגוף השונות שלהם.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית