צמחי מרפא

צמחי מרפארפואה בצמחי מרפא מתייחסת לשימוש בזרעי צמחים, פירות יער, שורשים, עלים, קליפות עצים או פרחים למטרות רפואיות. יש להם מסורת ארוכה של שימוש מחוץ לרפואה קונבנציונלית, כדרך לטיפול ומניעת מחלות.

הם מכילים מרכיבים רבים, ועובדים יחד לייצור השפעה חיובית. גורמים רבים קובעים את מידת היעילות של צמח מסוים, כמו למשל סוג הסביבה, כגון אקלים, חרקים ואיכות קרקע, שבה גדל צמח מסוים, ישפיע על איכותו, כמו גם הדרך והזמן בה הוא נקטף ועובד.

ההיסטוריה של צמחי מרפא

צמחים היו בשימוש למטרות רפואיות זמן רב לפני ההיסטוריה המתועדת. כתבי פפירוס עתיקים סיניים ומצריים תיארו שימושים רפואיים בצמחים כבר בשנת 3,000 לפני הספירה. תרבויות אפריקאיות ואינדיאניות משתמשות צמחי מרפא בטקסי ריפוי, בעוד שתרבויות אחרות פיתחו מערכות מסורתיות רפואיות כגון איורוודה ורפואה סינית, בשימוש בצמחי מרפא כדרך ריפוי.

בתחילת המאה ה-19, התחילו מדענים לחלץ ולשנות את החומרים הפעילים בצמחים. מאוחר יותר, הם התחילו לייצר גרסת תרכובות מהצמחים. כיום, כמעט רבע מהתרופות הקונבנציונליות נגזרות מתמציות צמחיות. בעשרים השנים האחרונות, התחילה מגמת שיבה לתרופות טבעיות או אורגניות, והשימוש ברפואת צמחים עלה.

יעילות השימוש בצמחי מרפא

התוספים הצמחיים הנפוצים ביותר כוללים אכיניצאה, הפרע, גינקו, שום, דקלון, ג'ינסנג (אמריקאי או אסיאתי), ולריאן, קמומיל, בן חרצית, ג'ינג'ר, נר לילה, וגדילן מצוי. ניתן לשלב תרכובות של צמחי מרפא, והם משמשים לטיפול במצבים רפואיים רבים כגון אסטמה, אקזמה, תסמונת קדם וסתית, דלקת מפרקים שגרונית, מיגרנה,מחלת הנשיקה, תסמיני גיל המעבר, וירוס הפפילומה, עייפות כרונית, תסמונת מעי רגיז וסרטן.

תוספים צמחיים נצרכים באופן הטוב ביותר תחת הדרכת רופא מיומן כגון נטורופת או מרפא בצמחים. לדוגמה, מחקר אחד מצא כי תשעים אחוזים מהחולים בדלקת מפרקים משתמשים בטיפולים אלטרנטיביים המורכבים מצמחי מרפא, אך יש להתייעץ עם הרופא או הרוקח לפני נטילת כל טיפול טבעי.

בין היתר, כוללים צמחי המרפא את הסוגים הבאים:

  • גינקו – יעיל במיוחד לטיפול בצליעה ודמנציה, כולל מחלת אלצהיימר. הוא יעיל גם לשיפור הזיכרון בקרב אנשים מבוגרים. מחקרי מעבדה הוכיחו כי צמח זה משפר את זרימת הדם באמצעות הרחבת כלי דם והפחתת הדביקות של טסיות דם. אנשים הנוטלים תרופות לדילול דם, צריכים להתייעץ עם הרופא לפני השימוש בצמח זה. אותה זהירות יש לנקוט בקרב אנשים עם בעיות פוריות.
  • קאבה מרומם את מצב הרוח, משפר את הרווחה ושביעות הרצון ומייצר תחושת רוגע. מחקרים מצאו כי צמח זה יעיל לטיפול בחרדה, נדודי שינה והפרעות עצבים.
  • דקלון משמש לטיפול בגידול שפיר של ערמונית (BPH). מספר מחקרים מצביעים על כך שהצמח יעיל לטיפול בתסמינים, כולל הטלת שתן תכופה, התקשות בהתחלת או המשך מתן שתן, והצורך להטיל שתן במשך הלילה.
  • הפרע –  ידוע בהשפעות נוגדות דיכאון. רוב המחקרים מראים כי צמח זה יעיל לטיפול בדיכאון קל עד מתון. באינטראקציה עם מגוון נרחב של תרופות, כולל גלולות למניעת הריון, הוא עלול לגרום לתופעות לוואי שאינן רצויות, ולכן חשוב לצרוך אותו רק תחת הדרכת רופא.
  • ולריאן אלטרנטיבה פופולארית שנקבעת בדרך כלל לטיפול בבעיות שינה, הנחשבת לטיפול בטוח ועדין. באינטראקציה עם תרופות מסוימות, בעיקר תרופות פסיכיאטריות, הוא עלול ליצור תופעות לוואי, ולכן יש להתייעץ עם הרופא על מנת לקבוע אם תרופה זו נכונה.
  • אכינצאה – משפר את החסינות הטבעית של הגוף. זהו אחד ממוצרי הצמחים הנפוצים ביותר לטיפול בהצטננות, אך באינטראקציה עם תרופות מסוימות הוא עלול שלא להתאים לאנשים בתנאים מסוימים, למשל לאנשים עם הפרעות אוטואימוניות או אלרגיות מסוימות.
מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית