צרבת אצל תינוקות

צרבת אצל תינוקות אחד הנושאים הקרובים לליבם של הורים קשורים בשנה הראשונה של התינוק בה יש כל מיני תופעות ותסמינים אליהם לא תמיד אנו מוכנים מראש כמו למשל חום, שלשולים, עצירות, כאבי בטן וכדומה.

לפעמים נדמה כי אנו מתכוננים בעיקר לרגע הלידה, עושים קורסים, מבינים איך צריך או אולי איך כדאי להניק, איך לקלח, איך להלביש את התינוק, איך להשכיב אותו לישון, איך לאחוז אותו נכון אך בפועל, אנו מגיעים הביתה, מוצפים במידע חדש אותו קיבלנו בבית החולים ועדיין יש אינספור שאלות ותהיות לגבי תהליך הטיפול בתינוק.

בנוסף, גם רשת האינטרנט מספקת לנו המון תשובות, המון מידע מה שלפעמים במקום לספק לנו את התשובה הנכונה רק גורם לעוד ועוד בלבול. הפעם בחרנו להעלות את אחת התופעות הפחות נעימה מהן תינוקות רבים סובלים, בעיקר בשנה הראשונה לחייהם – צרבת.

מהי צרבת ?

בתוך הבטן שלנו, בחלק התחתון של הוושט יש שריר טבעתי. השריר הזה למעשה מונע ממיצי הקיבה שמאופיינים ברמת חמיצות מסוימת לעלות לוושט ולגרום את אותה תחושת צריבה המכונה צרבת. כל פעם שהתינוק שלנו אוכל, אותו שריר מאפשר מעבר של המזון אל תוך הקיבה. אצל תינוקות עד גיל שנה וחצי השריר הזה מאוד חלש מה שמעודדים הפרשה של מיצי קיבה הנעים למעלה אל תוך הוושט.

מה מרגישים שיש צרבת?

מאין תחושת צריבה וחוסר נעימות באזור החזה.

הסיבות להיווצרות של צרבת אצל תינוקות:

  1. מערכת עיכול שאיננה בשלה, נפוץ בעיקר אצל פגים
  2. בית חזה מכווץ מקשה על מערכת העיכול
  3. כאמור, כאשר אותו שריר טבעתי לא חזק מספיק, מה שגורם לאוכל לעלות חזרה למעלה
  4. רגישות למזון
  5. תנוחת שכיבה במשך שעות רבות
  6. זווית מסוימת בין הוושא לבין הקיבה מעודדת את הופעת הצרבת

איך מזהים צרבת אצל תינוקות?

מכיון ותינוק קטן לא יכול להביע כאב באותה צורה שאנו המבוגרים מביעים, הסבל שלו לרוב יאופיין בחוסר שקט, בכי בזמן ארוחה או אחריה ופליטות חוזרות. תינוקות הסובלים מצרבת, לרוב פולטים בין 1-4 פעמים ביום. גם קושי להירדם, קימור של הגב בזמן ואחרי האוכל יכולים להעיד על צרבת אצל תינוקות.

איך ניתן לטפל או למנוע הופעה של צרבת אצל תינוקות?

ובכן, יש כל מיני פעולות שאנו יכולים לעשות בכדי למנוע הופעה של הצרבת. הדבר הראשון הוא בעצם לגרות את הפה ואת השרירים הטבעתיים של התינוק, זאת בעזרת מוצץ. את הפעולה מומלץ לבצע בסמוך לארוחה. בנוסף, ניתן לשפר את התנוחה של התינוק כאשר הוא שוכב על הבטן ולהניח אותו על פוף או על משטח רך, כמובן בהשגחה מלאה שלכם.

יחד עם זאת, חשוב להצמיד את התינוק לגוף במנך אנכי לפני ואחרי האוכל כדי לאפשר סוג של הרפיה. בעת האכלה, חשוב להקפיד להאכיל את התינוק בזוית ישרה עד כמה שניתן ולהימנע מלהצמיד את החיתול לגופו של התינוק יתר על המידה. מומלץ להלביש את התינוק עם בגדים נושמים ונוחים.

האם יש בדיקות שצריך לעשות?

ובכן במידה והתופעה ממשיכה, חשוב לפנות לרופא המטפל של התינוק. למרות שמדובר בתופעה שכיחה ונורמלית אצל תינוקות, יש כל מיני בדיקות שבודקות את רמת החומציות בושט כמו למשל ניתור חומציות בושט מה שנקרא – PH Monitoring, ניטור חומציות ותנגודת בושט – Esophageal pH-impedance stusy, בדיקת גסטרוסקופיה הבודקת חלקים שונים במערכת העיכול ומתבצעת בהרדמה ועוד. ברוב המקרים אין צורך לבצע את הבדיקות הללו וניתן לאבחן צרבת או רפלוקס אצל תינוקות מתשאול פשוט המתבצע על ידי הרופא.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית