צריכת ברזל

ברזלאכילת מזונות עשירים בברזל היא חלק משמעותי מהטיפול באנמיה, הנגרמת כתוצאה מרמות ברזל נמוכות. יש לצרוך תוספי ברזל על מנת לבנות מחדש את מאגרי הברזל בגוף. התוספים ניתנים לצריכה ככמוסות, טבליות, טבליות לעיסה ונוזלים. גודל התוסף הנפוץ ביותר הוא 325 מיליגרם, המצוי בסולפט ברזלי.

הרופא ימליץ על המינון היומי המתאים ומועדי הצריכה. נטילת ברזל בכמויות גבוהות יותר מצרכי הגוף, עלולה לגרום לבעיות רפואיות חמורות. ספירת הדם תשוב למצבה התקין לאחר חודשיים טיפול בברזל, בקרב רוב האנשים. יש להמשיך לצרוך את התוספים במשך חצי שנה עד שנה על מנת לבנות את מאגרי הברזל בגוף ובמח העצם.

שיטות לצריכת ברזל

אין לצרוך חלב, סידן ונוגדי חומצה ביחד עם תוספי ברזל. יש להמתין לפחות שעתיים לאחר צריכת מזונות ותוספים אלו, לפני נטילת הברזל. בנוסף, המזונות מהם יש להימנע בשילוב עם צריכת ברזל הם מזונות עשירים בסיבים, כגון דגנים מלאים, ירקות טריים וסובין, ומזונות או משקאות המכילים קפאין.

חלק מהרופאים ממליצים על נטילת תוסף ויטמין C או שתיית מיץ תפוזים עם גלולת הברזל, על מנת לסייע בספיגת הברזל בגוף. טבליות ברזל עלולות לגרום אף לאינטראקציה שלילית עם תרופות אחרות, כולל טטרציקלין, פניצילין, ציפרופלוקסאצין ותרופות המשמשות למחלות והתקפי פרקינסון. יש להמתין לפחות שעתיים בין נטילת תרופות אלו לבין נטילת תוספי ברזל.

צריכה מומלצת

ההמלצות לצריכת ברזל משתנות לפי גיל ומין וכוללות:

תינוקות עד גיל חצי שנה –  0.27 מיליגרם ליום.

שבעה חודשים עד שנה – 11 מיליגרם ליום.

שנה עד שלוש שנים – שבע מיליגרם ליום.

גיל ארבע עד שמונה – עשר מיליגרם ליום.

גיל תשע עד 13 – שמונה מיליגרם ליום.

גילאי 14-18 – 15 מיליגרם ליום.

גיל 19 עד חמישים – 27 מיליגרם ליום.

גיל 51 ומעלה – שמונה מיליגרם ליום.

מקורות ברזל

המקורות העשירים ביותר של ברזל בתזונה כוללים בשר רזה ופירות ים, אגוזים, קטניות, ירקות ומוצרי דגנים מועשרים, לחם, דגנים ומוצרי דגנים, חיטה וקמחים אחרים המועשרים בברזל. הזמינות הביולוגית של ברזל היא כ-14-18% בתזונה מעורבת הכוללת כמויות ניכרות של בשר, דגים וויטמין C, חומצה אסקורבית, המשפר את הזמינות הביולוגית של ברזל.

תזונה צמחונית מכילה בין חמש ל-12% ברזל. בנוסף לחומצה אסקורבית, בשר, עוף ודגים משפרים את ספיגת הברזל, בעוד שפוליפנולים פיטאטים, הנמצאים בדגנים וקטניות וחלק ממזונות מסוימים שאינם בעלי חיים, משפיעים באופן הפוך.

בניגוד למעכבים אחרים של ספיגת ברזל, סידן מפחית את הזמינות הביולוגית ברזל. יחד עם זאת, ההשפעות של משפרי ומעכבי ספיגת ברזל המושפעים מתזונה מערבית טיפוסית היא מעורבת, ולכן הם בעלי השפעה מועטת על מצב הברזל בקרב רוב האנשים.

להלן רשימת המזונות המכילים ערכי ברזל:

דגני בוקר – מועשרים במאה אחוזי ברזל.

שעועית לבנה משומרת – בכמות של כוס.

שוקולד מריר – מכיל 39.7% ברזל.

חצי כוס טופו – מכילה 17.3% ברזל.

סרדינים בשמן – סחוטים, מכילים 11.2% ברזל.

חצי כוס חומוס מבושל ומנוקז – מכיל 11.2% ברזל.

תפוח אדמה בינוני אפוי – מכיל 11.2% ברזל.

18 אגוזי קשיו קלויים – מכילים 11.2% ברזל.

חצי כוס אפונה ירוקה מבושלת – מכילה 1.6% ברזל.

עוף צלוי – מכיל 6.1% ברזל.

כוס צימוקים – מכילה 6% ברזל.

חצי כוס ברוקולי מבושל וסחוט – מכילה 6% ברזל.

ביצה קשה גדולה מבושלת – מכילה 6% ברזל.

כוס אורז מלא מבושל – מכיל 6% ברזל.

תוספי תזונה – ברזל זמין בתוספי מזון רבים, כולל במולטי ויטמין עם ברזל, במיוחד אלו המיועדים לנשים. תוספי מולטי ויטמין לגברים או לבני גיל הזהב מכילים לעיתים קרובות מינונים מופחתים של ברזל, או שאינם מכילים ברזל כלל.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית