צרבת בגיל הזהב

צרבת בגיל הזהבצרבת היא תחושת צריבה בחזה המתרחשת כשתוכן מזון או שאריות מזון מהבטן עובר בחזרה אל הוושט. בשל שינויים פיזיולוגיים המתרחשים עם ההזדקנות, קשישים נוטים יותר לסבול מצרבת, ואנשים מעל גיל 65 מקבלים לעיתים תכופות תרופות מרשם להשפעה על תפקוד מערכת העיכול.

אנשים בגיל הזהב אינם נוטים להתייעץ עם הרופא לגבי צרבת ומתייחסים אליה כאל בעיה נפוצה הקשורה להזדקנות. אך אם הם צורכם נוגדי חומצה באופן קבוע, או סובלים מצרבת במשך שנים, הגיע הזמן לייעוץ רפואי.

תסמיני צרבת בגיל הזהב

אנשים סובלים מצרבת בגיל הזהב ללא תסמינים. קולטני הכאב של הוושט עלולים שלא להיות רגישים עקב עשרות שנים של ריפלוקס חומצי. בשל משך המחלה, מבוגרים עשויים לסבול מצרבת כרונית, למרות שהתסמינים עשויים להיות מורגשים הרבה פחות, או כלל לא.

בנוסף, חלק מהקשישים אינם מייצרים חומצה בקיבה, כלומר, תרופות נגד חומצה אינן מקלות על התסמינים. בדיקות אבחון עשויות לאתר את הצרבת ולהוביל למרשם הרפואי הנכון.

גם תרופות ללא מרשם יכולות לטפל בצרבת מתונה, אך מבוגרים הסובלים מהתסמינים צריכים להתייעץ עם הרופא לגבי טיפול, אם אינם לוקחים נוגדי חומצה לעיתים תכופות. אם התסמינים מופיעים למעלה משלוש פעמים בשבוע, במשך מספר שנים, או אם תרופות ללא מרשם אינן מקלות את הכאב, יש להרכיב תכנית רפואית מתאימה.

תסמינים חמורים של צרבת בגיל הזהב

אנשים הסובלים מתסמינים חמורים צריכים להתייעץ עם הרופא בהקדם האפשרי. אלו כוללים ירידה שאינה מכוונת במשקל, צואה שחורה או דימום רקטאלי גלוי, הקאות עם או ללא דם, או הקאות של חומר חום, וכאבים עזים בחזה.

בנוסף, אנשים הסובלים מתסמינים שאינם שגרתיים ותסמינים נוספים כגון צפצופי נשימה, צרידות, כאבי גרון, או שיעול כרוני, או שהם סובלים מעודף ריר, צריכים להתייעץ עם הרופא. תסמינים אלו עשויים לדרוש בדיקות או טיפולים מיוחדים.

תסמינים חמורים של צרבת עשויים להעיד לעיתים על מחלת לב

מבוגרים עם גורמי סיכון למחלת לב, או היסטוריה משפחתית של מחלת לב צריכים לפנות לטיפול רפואי. תסמינים המתרחשים בלילה עלולים להיות מסוכנים יותר. אם מתעוררים משינה עקב בעיית ריפלוקס, הסיכון מוגבר פי 16 לפתח סרטן הוושט הקשור לריפלוקס.

גם גורמי סיכון הקשורים למערכת העיכול עשויים לגרום לצרבת. אלו כוללים עודף משקל, שברים, אסטמה, סוכרת, כיב פפטי, ריקבון הקיבה, הפרעות רקמת חיבור כגון סקלר ודרמה, ותסמונת זולינגר אליסון.

טיפול והתמודדות עם צרבת בגיל הזהב

כדי להקל על התסמינים, מבוגרים הסובלים מצרבת יכולים לנקוט בשינויים באורח החיים, הכוללים:

  • הימנעות ממזונות מעוררים.
  • הפסקת עישון.
  • אכילת ארוחות קטנות תכופות.
  • הימנעות משכיבה כשעתיים לאחר האכילה.
  • הרמת ראש המיטה עם בלוקים.
  • לעיסת מסטיק, להגדלת ייצור הרוק.
  • הימנעות מלבישת בגדים הדוקים הדוחסים את הבטן.

טיפול תרופתי בצרבת בגיל הזהב

תרופות משאבת פרוטון (PPI) המומלצות בדרך כלל לטיפול בצרבת, אינן מתאימות למבוגרים אם הן נצרכות לבד. מחקר בריטי חדש מצא שהן נוטות לגרום לשברים, והחוקרים ממליצים לקשישים לקחת תרופות אלו בשילוב עם תוספי סידן וויטמין D, כמו גם לעבור בדיקות לאוסטיאופורוזיס.

מבוגרים הסובלים מצרבת צריכים לקחת את המינון הנמוך ביותר של תרופות צרבת רגילות, וחלקם עוברים לתרופה פריסלוק ולא לתרופות משאבת פרוטון.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית