שמן דגים – אומגה 3

אומגה 3בעשר השנים האחרונות, פונים אנשים רבים לצריכת אומגה 3 – תוספי שמן דגים, המכילים הטבות תזונתיות המיועדות לאנשים בריאים כמו גם לאנשים הסובלים ממחלות לב. תוספים אלו מכילים אף חומצת DHA וחומצת EPA, הנחשבות לחומצות שומן משמעותיות ביותר למניעת והתמודדות עם מחלות לב.

איגוד הלב האמריקאי (AHA) ממליץ על צריכת דגים, ובעיקר שמני דגים, לפחות פעמיים בשבוע. בעוד שצריכת התוספים באמצעות תזונה הם הסיכויים הטובים ביותר להשגת אומגה 3, תוספי שמן דגים זמינים אף לאנשים שאינם אוהבים דגים.

מהם תוספי אומגה 3 – שמן דגים?

ניתן להשיג שמן דגים מאכילת דגים או באמצעות נטילת תוספי מזון. דגים שעשירים במיוחד בשמנים מעילים המכונים אומגה 3, חומצות שומן כוללים מקרל, טונה, סלמון, בורי, אנשובי, סרדינים, הרינג ופורל. הם מספקים כגרם אחד של אומגה 3, חומצות שומן בכמות של כ-3.5 גרם דג. אכילת דגים צלויים או אפויים מפחיתה את הסיכון למחלות לב, אך אכילת כריכי דגים, או דגים מטוגנים מבטלת את יתרונות שמן הדגים ומגבירה את הסיכון למחלות לב.

תוספי שמן דגים מכילים בדרך כלל כמויות קטנות של ויטמין E על מנת למנוע מהם להתקלקל. הם עשויים להיות משולבים עם סידן, ברזל או ויטמיני C, B3, B2, B1, A או D.

מחלות בהן ניתן לטפל באומגה 3 – שמן דגים

ממצאי מחקרים מראים כי תוספים אלו מסייעים במחלות ובמצבים הבריאותיים הבאים:

  • הקטנת לחץ דם גבוה
  • הפחתת רמות הטריגליצרידים (שומנים הקשורים לכולסטרול) בדם
  • האטת התפתחות פלאק בעורקים
  • הקטנת הסיכוי למצב של קצב לב שאינו תקין
  • הקטנת הסיכוי להתקפי לב ושבץ מוחי
  • הפחתת הסיכוי למוות קרדיאלי פתאומי בקרב אנשים עם מחלות לב.

שמן דגים משמש למגוון נרחב של מצבים, ולרוב הוא נצרך לטיפול במצבים הקשורים למערכת הדם והלב. אנשים שמשתמשים בשמן דגים על מנת להוריד לחץ דם או רמות טריגליצרידים, צורכים שמן דגים למניעת מחלות לב או שבץ. הראיות המדעיות מצביעות על כך כי שמן דגים מסייע במניעת מחלות לב ושבץ כאשר הוא נצרך בכמויות המומלצות. באופן אירוני, נטילת יותר מידי שמן דגים עלול להגביר את הסיכון לשבץ.

דגים ידועים במוניטין שלהם כ'מזון למוח', היות ואנשים מסוימים אוכלים דגים על מנת לסייע במצב של דיכאון, פסיכוזה, הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות (ADHD), מחלת אלצהיימר והפרעו חשיבה אחרות.

ניתן להשתמש בשמן דגים למצבים של עיניים יבשות, גלאוקומה וניוון הקשור לגיל (AMD), מצב שכיח ביותר בקרב אנשים מבוגרים, אשר עלול להוביל לבעיות ראייה חמורות.

לעיתים נוטלות נשים שמן דגים על מנת למנוע מחזור חודשי כואב, כאבי חזה וסיבוכים הקשורים בהריון כגון הפלה, לחץ דם גבוה בשלב מאוחר בהריון ולידה מוקדמת.

בנוסף, משמש שמן דגים לטיפול בסוכרת, אסתמה, הפרעות בקואורדינציה התפתחותית, הפרעות תנועה, השמנת יתר, מחלת כליות, עצמות חלשות (אוסטיאופורוזיס), מחלות מסוימות הקשורות לכאב ונפיחות דוגמת פסוריאזיס, והוא מונע ירידה במשקל הנגרמת כתוצאה מנטיתלת מספר תרופות לסרטן.

לעיתים משמש שמן דגים לאחר ניתוח השתלת לב על מנת למנוע לחץ דם גבוה ונזק לכליות, אשר עלול להיגרם באמצעות הניתוח עצמו או באמצעות תרופות המשמשות להפחתת הסיכוי שהגוף ידחה את הלב החדש. לעיתים משמש שמן דגים לאחר ניתוח מעקפים.

אופן הפעולה. נראה כי התועלת המשמעותית של שמן דגים נובעת מהתכולה של אומגה 3 חומצות שומן, היות והגוף אינו מייצר חומצות שומן אלו בעצמו. מחקר מקיף בוצע על EPA ו-DHA, שני הסוגים של אומגה 3, חומצות הנכללות לעיתים קרובות בתוספי שמן דגים.

המינונים הבטוחים של אומגה 3 – שמן דגים

היתרונות הבריאותיים ללב משתנים מאדם לאדם ולכן יש להתייעץ עם הרופא לגבי מינוני תוספי שמן הדגים, על מנת לראות כיצד הם מתאימים. אם אדם סובל ממחלת לב, יתכן שיזדקק אף ליותר חומצות שומן מסוג אומגה 3. יש להתייעץ עם הרופא לגבי נטילת מינונים גבוהים יותר של תוספי שמן דגים – אומגה 3 על מנת להתאימם באופן אישי.

המינון המומלץ הבטוח בדרך כלל הוא נטילת שלושה גרם תוספי שמן דגים מידי יום. אין לצרוך למעלה מכמות זו, אלא אם כן בוצעה התייעצות עם הרופא.

אולי יעניין אותך גם:

דיקור סיני לאחר הפלה – לאושש את הגוף מחוויית ההפלה במהרה

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית