צרבת ודלקת בוושט

צרבת ודלקת בוושטהוושט היא הצינור המקשר בין הקיבה לבין העולם החיצון. השלב הראשון באכילה הוא הלעיסה וטחינת המזון לחלקים קטנים. לאחר מכן, מתבצעת פעולת הבליעה השולחת את המזון מחלל הפה ישירות לוושט, שם חולף המזון עד הגעתו לשוער התחתון של הוושט שנועד לחסום את חזרת תוכן הקיבה למעלה. השוער התחתון נפתח והמזון נכנס פנימה לקיבה, והשוער נסגר מיד לאחר המעבר.

. הגורמים לדלקות וצרבות בוושט יכולים להיות רבים וכדאי להכיר אותם וכך לשמור על תהליך עיכול תקין וללא כאבים.

דלקת בוושט – גורמים אפשריים

ריפלוקס

המושג ריפלוקס לרוב נאמר בהקשר של תינוקות, אך הוא בהחלט קורה גם אצל מבוגרים. לאחר סיום האוכל תוכן הקיבה מטפס מעלה בוושט ולעיתים אף יוצא החוצה בדמות פליטה או הקאה.

תוכן הקיבה חומצי מאוד ביחס למצב הרגיל בוושט ועלייתו מעלה גורמת לצרבת ולכאבים. במידה ומדובר על עלייה חוזרת הדבר עלול לגרום לדלקת בוושט ולכאבים.

במקרים נדירים של פגיעה מתמשכת הדלקת אף עלולה להתפתח לכדי מחלה ממאירה.

הקאות חוזרות

הקאה מרמזת על דבר מה שאינו תקין. במצב תקין, תוכן הקיבה נשאר בפנים וממשיך את תהליך העיכול דרך המעי. במקרה של הקאה מדובר על מצב בו תוכן זה נפלט ויוצא החוצה. במידה וזהו מקרה חד פעמי, לא אמורות להיות השפעות על הוושט. הבעיה מתחילה כאשר ישנן הקאות חוזרות שוב ושוב.

זוהי בעיה שיכולה להתרחש אצל מכורים לאלכוהול או אצל חולי הפרעות אכילה כגון בולימיה ואפילו אצל ילדים הסובלים מהקאות ללא סיבה רפואית ידועה. ההקאות מעלות את התוכן החומצי של הקיבה, צורבות את הוושט ופוגעות בו וכך גורמות לדלקת מקומית.

כימותרפיה

תאי הוושט מתחדשים באופן קבוע עקב מעבר המזון והמגע המתמיד עם חומצות הקיבה בחלק התחתון. במצב של מתן כימותרפיה מנסות התרופות לפגוע בתאים המתחדשים של הסרטן, אך תופעות הלוואי עלולות לפגוע בתאים מתחדשים נוספים בגוף דוגמת תאי הוושט. פגיעה בהם תתבטא בדלקת ותחושת צרבת מתמדת.

במידה ותאים אלו אינם נפגעים למרות התרופות ישנן סכנות נוספות. היחלשות מערכת החיסון עקב הכימותרפיה גורמת להיחלשות הגוף ולחוסר יכולת להתנגד לוירוסים ופטריות המחפשים הזדמנות לחדור פנימה. במצב זה, זיהומים פוטנציאליים נתפסים ביתר קלות על הוושט ולגרום לדלקות ולצרבות חמורות שאינן מתרחשות בגוף של אדם בריא.

לקיחת תרופות

נטילת תרופות על בסיס קבוע היא מתכון לבעיות. לגוף ישנו איזון טבעי ונטילת תרופות מבחוץ עלול להפר את האיזון וכך לגרום לצרות. לעיתים קיים צורך ממשי בנטילת תרופות כרוניות בידיעה שהדבר עלול להזיק, מפני שהתועלת גבוהה מן הנזק.

תרופות דוגמת אספירין ומשפחת ה-NSAID אמנם יכולות לעזור בהפחת כאבים, הורדת חום ואפילו דילול דם – אך לאחר זמן מה נטילתן יכולה לגרום לדלקת בוושט ואף לתחושת צרבת וכאב מקומי.

חומצות

הסיבה העיקרית לדלקת וכאבים בוושט היא התוכן החומצי של הקיבה העולה כלפי מעלה וחודר לוושט. החומצה הורסת את תאי הוושט, אינה מאפשרת את התחדשותם וכך גורמת לדלקת ולפגיעה. אך כפי שהפגיעה מתבצעת על ידי חומצה מתוך הגוף, היא יכולה להתרחש על ידי פגיעה מחומצה חיצונית.

שתיית חומצה כגון אלכוהול בכמות מרובה או שתיית אקונומיקה במצב מכוון או בתאונה גורמות לאותו האפקט. החומצה פוגעת בתאי הוושט וגורמת לדלקת גם ללא מעורבות של הקיבה כלל.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית