סידן הוא יסוד כימי חיוני לבני אדם. הסמל הכימי שלו הוא 'Ca', וניתן למצוא אותו במזונות רבים. אדם צריך לצרוך כמות מסוימת של סידן לבניית ושמירת עצמות חזקות, ותקשורת בריאה בין המוח והחלקים השונים של הגוף. לדברי שירות הבריאות הלאומי בבריטניה, סידן נמצא בגוף האדם יותר מכל מינרל אחר.
הוא מחזק את העצמות עד טווח הגילאים בין עשרים ל-25, או כאשר העצמות מגיעות למסת השיא שלהן. לאחר גיל זה, הסידן מסייע לתחזוקת עצם, כמו גם להאטת אובדן צפיפות עצם, שהוא חלק טבעי מתהליך ההזדקנות. אנשים הסובלים ממחסור בצריכת סידן לפני גיל 25, נמצאים בסיכון גבוה בגילאים מאוחרים יותר בחיים, לפיתוח מחלת עצמות שבירות או אוסטיאופורוזיס. הסידן מסדיר התכווצות שרירים, כולל פעימות לב, ומשמעותי ביותר לקרישת דם נורמאלית.
כמעט כל הסידן בגוף מאוחסן בשיניים ובעצמות, ותומך בקשיות המבנה הגופני. הוא משמעותי אף לשחרור הורמונים ואנזימים, כמו גם מסייע לכלי הדם להעביר דם סביב הגוף. מחקר משנת 2010 שבוצע באוניברסיטת צפון קרוליינה, מצא כי כמות נאותה של סידן בשלב מוקדם בחיים, עשויה להגן מפני השמנת יתר בגיל מאוחר יותר. ויטמין D מסייע לגוף לספוג ולשמור סידן בעצמות.
הצריכה היומית של סידן באמצעות תוספי תזונה היא בממוצע של שלוש מאות מיליגרם ליום. נשים בוגרות נוטות לצרוך יותר כמויות מספקות של סידן בהשוואה לגברים מבוגרים. חוקרים מקנדה דיווחו בכתב העת Journal of Clinical לאנדוקרינולוגיה ומטבוליזם כי תזונה עשירה בסידן מגבירה את תוחלת החיים של נשים, בהשוואה לגברים שצרכו תזונה דלה בסידן.
מזונות עשירים בסידן
לדברי רשויות הבריאות בצפון אמריקה ובמערב אירופה, ניתן למצוא סידן בתזונה במספר מזונות ומשקאות שונים. הם ממליצים אף לקבל סידן ממגוון נרחב של מקורות.
המזונות והמשקאות הבאים הם מקורות עשירים בסידן:
- חלב
- גבינה
- יוגורט
- אצות
- אגוזים וזרעים, כולל פיסטוק, שומשום, שקדים ואגוזי לוז
- שעועית
- תאנים
- ברוקולי
- תרד
- טופו
- צמח שן הארי
- דגני בוקר מועשרים
- משקאות הכוללים חלב סויה ומגוון מיצי פירות.
מספר ירקות ירוקים כהים מכילים רמות גבוהות של חומצה אוקסלית, המפחיתה את יכולת הגוף לספוג סידן.
מינונים מומלצים
אלו הם מינוני צריכת הסידן היומית:
עד גיל חצי שנה- מאתיים מיליגרם ליום
שבעה חודשים עד שנה – 260 מיליגרם ליום
שנה עד שלוש שנים – שבע מאות מיליגרם ליום.
גיל ארבע עד שמונה – אלף מיליגרם ליום
גיל תשע עד 18 – 1,300 מיליגרם ליום.
גיל 19 עד חמישים – אלף מיליגרם ליום.
נשים הרות או מיניקות – אלף מיליגרם ליום.
גברים בגיל 51 עד שבעים – אלף מיליגרם ליום
נשים בגיל 51 עד שבעים – 1,200 מיליגרם ליום.
גיל 71 ומעלה – 1,200 מיליגרם ליום.