צרבת וגלוטן

צרבת וגלוטןכשצרבת מתרחשת כתוצאה מאכילת גלוטן, המצב עשוי להעיד על חוסר סובלנות לגלוטן, חלבון שנמצא בחיטה, שיפון וכל המזונות המיוצרים מדגנים אלו. יש להתייעץ עם הרופא לשלילת גורמים אפשריים אחרים.

לא קיימת כיום תרופה לאי סבילות לגלוטן, והחולים נדרשים להקפיד על תזונה נטולת גלוטן על מנת למנוע את התסמינים הקשורים, אך במקביל להקפיד על אכילת תזונה בריאה ומאוזנת.

אם הגוף אינו סובל גלוטן, התסמינים מורגשים הרבה מעבר למעי הדק. במקרים רבים, כשאנשים חושבים על תסמיני עיכול של מצב זה, הם חושבים על בעיות שמקורן בבטן ובמעי הגס.

האופן שבו אי סבילות לגלוטן גורם לצרבת

רגישות לגלוטן ומחלת צליאק עשויים להשפיע על בריאות הוושט ועל העמידות לחשיפה אקראית לחומצות הקיבה.

כשמחלת צליאק אינה מטופלת, הנזק משפיע על רירית המעי הדק והתוצאה היא הפחתת יכולת המעי הדק לספוג חומרים מזינים מהתזונה, והמצב מוביל בסופו של דבר לתת תזונה. אחת ההשלכות הרבות של תת תוזנה היא היחלשות רקמות בגוף, כולל לאורך הוושט.

אם דופן הוושט נחלש כתוצאה מליקויים תזונתיים שנגרמו על ידי מחלת הצליאק, הוושט עשויה להיות פחות גמישה ופחות מסוגלת לסבול חשיפה אקראית לחומצות הקיבה. מצב זה מגיב גם פחות לריפוי לאחר החשיפה.

ליקויים בסוגר התחתון של הוושט

מחלת צליאק מתפתחת גם כתוצאה מירידה בתנועות קיבה מופחתות וליקויים בסוגר התחתון של הוושט. מדענים אינם בטוחים אם מצב זה נוצר כתוצאה מתת תזונה או כתוצאה ישירה של נוגדני גלוטן התוקפים את הרקמות.

תנועתיות קיבה היא יכולת הבטן לרוקן פסולת מזון למעי הדק. היצרות שרירי הסוגר התחתון של הוושט אוטמים את הוושט, ותסמינים כוללים שחרור עודף חומצה הדולף מהבטן לוושט.

תסמיני אי סבילות לגלוטן

מחלת הצליאק היא סוג של אי סבילות לגלוטן, הכרוכה בתגובה חיסונית שאינה תקינה, הנוצרת כתגובה לגלוטן. עם הזמן, המצב עלול לגרום נזק למעי. האבחון מאתגר היות והתסמינים משתנים.

חלק מהאנשים חווים תסמינים כגון עצירות, נפיחות וגזים, ותסמינים אחרים כוללים כאבי בטן, עייפות, כיבים בפה וצרבת, המתרחשת כאשר מיצי העיכול זורמים לאחור אל הוושט, וכתוצאה מכך מתפשטת תחושת צריבה בחזה.

תזונה נטולת גלוטן פותרת צרבת

אם אכילת גלוטן גורמת לצרבת, יש להתייעץ עם הרופא לאבחון מחלת צליאק. חוקרים בחנו את שכיחות הריפלוקס החומצי בקרב חולי צליאק שלא אובחנו, ופרסמו את תוצאות המחקר בגיליון מרץ 2011 של כתב העת Gastroenterology Clinical and Hepatology.

הם מצאו שתסמיני חומציות בדרגות בינוניות עד חמורות, היו נפוצים באופן משמעותי בקרב חולי צליאק לא מאובחנת. החדשות הטובות הן שתסמיני ריפלוקס חומצי נפתרו לאחר שהחולים קיבלו תוכנית תזונה נטולת גלוטן.

מאפייני תזונה נטולת גלוטן

תזונה זו נדרשת במצב של חוסר סובלנות לגלוטן. היות וגלוטן נמצא במגוון נרחב של מזונות, דרוש מעט זמן להתרגל לתזונה זו. יהיה עליכם ללמוד לקרוא תוויות מזון ולזהות מזונות המכילים גלוטן.

לחמים, מאפים, דגני בוקר, פסטות, ופלים, קרקרים, קוסקוס, מאכלים מטוגנים וכל המוצרים המכילים קמח, הם רק מספר דוגמאות למזונות המכילים גלוטן. בנוסף, מרכיבים כגון שמרי בירה, בורגול, חלבון חיטה ומספר מזונות טבעיים, מכילים גלוטן.

תזונת אלימינציה

לא כל אדם עם חוסר סובלנות לגלוטן סובל ממחלת צליאק. אם תוצאות בדיקות למחלת צליאק חזרו שליליות, אך תסמיני הצרבת ממשיכים לאחר אכילת גלוטן, יש לנסות להימנע מגלוטן למשך שלושה חודשים על מנת לקבוע אם התסמינים נפתרים.

המחקר משנת 2011 מצא שהימנעות מוחלטת מאכילת גלוטן למשך שלושה חודשים, פתרה את תסמיני החומצה בקרב החולים.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית