היצרות הוושט

היצרות הוושטהיצרות הוושט היא תופעה פתולוגית העלולה להתבטא בחסימה של הוושט, הטיפול בבעיה בזמן הינו חיוני על מנת למנוע מצב אקוטי, כרוני ובלתי הפיך.

תופעה זו מתרחשת עקב בעיה או פגיעה במערכת העיכול או בחלל הבטן כתוצאה מגידולים או ניתוחים אשר הותירו צלקות בדרכי העיכול, כמו כן התופעה עלולה להיגרם כתוצאה מסיבוכים של צרבת כרונית הגורמת לפגיעה ברירית הוושט, הנזק לרקמה העדינה עלול להוביל להיצרות הוושט.

תהליך הדרגתי

תהליך ההיצרות של הוושט כולל מספר שלבים כאשר הראשון הוא צמצום רוחב הוושט ל-9 מ"מ כאשר במצב זה מזון עוד יכול לעבור דרכו אולם הפעולה כרוכה בקושי. בשלבים הבאים נמשכת היצרות הוושט בהדרגה עד ל-3 מ"מ ובשלב החמור ביותר רוחב הוושט מצטמצם ל1 מ"מ בלבד.

כתוצאה מתהליך זה האדם הסובל מהבעיה אינו יכול לצרוך מזון באופן וכמות הרגילה לה הוא זקוק, המזון אינו יכול להישאר במעי ולהתעכל לאורך זמן כפי שניתן אצל אדם אשר אינו סובל מהתופעה. תופעה חמורה הנגרמת היא הצטברות של צואה אשר מעלה את רמת וכמות הרעלים בגוף, מצב זה עלול להוביל להידרדרות מהירה בבריאותו של המטופל.

גורמים

מצב של היצרות הוושט יכול להיות מולד ועלול להיגרם בשלב ההתפתחות הטרום לידתי של העובר, מצב זה נגרם בשל ליקויים אנטומיים אצל הילד אשר מובילים להתפתחות של היצרות בוושט. אבחון הבעיה עשוי להתבצע בשלב ההנקה תוך מתן תשומת לב לחוסר מנוחה של הילד, כאבים חוזרים ונשנים המלווים בדמע. סימפטומים אלה אמורים לעורר חשד בדבר חשש להיצרות הוושט ונדרשת פנייה לאבחון וייעוץ רפואי. הגורם המולד אינו היחיד ולמעשה ישנו מגוון רחב של גורמי סיכון לבעיה:

  • ריפלוקס וושטי
  • הצטלקות של קירות הוושט כתוצאה מניתוח
  • כיב בוושט
  • שינוי או פגיעה במבנה רירית הוושט
  • בקע של הוושט
  • כיב בקיבה
  • גסטריטיס כרוני

מצב של צרבת כרונית חריפה עלול אף הוא לעורר היווצרות התופעה של היצרות הוושט, כתוצאה ממיצי הקיבה החומציים העולים במעלה הוושט, עלול להיגרם נזק לרקמה הרירית העדינה של הוושט ועקב כך עלול להתפתח מצב של נזק פתולוגי ובלתי הפיך לדפנות הוושט אשר אחד הביטויים לו הוא היצרות של הוושט.

גורם נוסף להיווצרות הבעיה הוא זיהום בגוף כתוצאה ממחלות שונות ביניהן שחפת, עגבת או כתוצאה מפציעות בטן כגון כוויות תרמיות, פגיעה ברירית הקיבה כתוצאה מחפץ חד וכן זיהומים פטרייתיים של הקיבה. כמו כן תיתכן פגיעה במערכת העיכול כתוצאה מטיפולים כימותרפיים והקרנות.

היצרות של הוושט עולה להיגרם כאמור גם מגידולים ממאירים או שפירים הנלווים למחלת הסרטן של איברים פנימיים. גורמים נוספים הגורמים לתופעה הפתולוגית באופן חיצוני הם פגמים מולדים בכלי הדם, מפרצת באבי העורקים ונפיחות חריגה של בלוטת הלימפה. על מנת לבסס את הסיבה להיצרות הוושט על המטופל לפנות לרופא גסטרואנטרולוג ולעבור אבחון מקצועי ויסודי.

תסמינים

במקרה של היצרות מולדת ניתן להבחין אצל התינוק בייצור ריר מוגבר העולה מהסינוסים וכן בחולשה, ניתן להעניק לתינוק מזונות משלימים החל מגיל שישה חודשים המטרה לטפל בתופעה.

במידה ומדובר בהיצרות נרכשת הביטוי הראשוני יהיה בצורת הפרעות בעיכול, קשיי בליעה של מזון מוצק וכאבים בזמן אכילת מרק חם, אדם הסובל מהתופעה למעשה יוכל לבלוע רק מים. במידה והתופעה אינה מאובחנת והאדם ממשיך לאכול באופן רגיל ההשלכות יהיו הקאות, כאבי בטן ואף השתנקות עם עוויתות בדרכי הנשימה וחנק. תסמין מובהק של המחלה הוא ירידה דרמטית במשקל באופן מהיר ואף תחילתו של תהליך ניוון.

טיפול

הטיפול בהיצרות הוושט כולל דיאטה של מזון נוזלי בלבד והתערבות בהליך ניתוח של הרחבת הוושט תוך שימוש באובייקטים מרחיבים. הטיפול באמצעות הרחבת הוושט אינו מונע היצרות נוספת של הוושט ואף החמרה של התופעה.

ולכן נדרש הליך מיוחד של פתיחת הוושט לאורך המקום המוצר תוך תיקון הפגם והוספת מתלה מיוחד המונע הישנות של הבעיה. המתקן המיוחד מתכסה תוך זמן קצר ברקמה רירית של הוושט ובתוך 3 שבועות ישנו כיסוי מלא בתאי אפיתל רב שכבתיים. לאחר הניתוח בקרב כ-85% מהמטופלים ניכרת הטבה, במצבים בהם ההליך הניתוחי נכשל לא ניתן להימנע מכריתת האזור הנגוע.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית