שחלות פוליציסטיות או ליתר דיוק תסמונת השחלות הפוליציסטיות היא הפרעה הורמונלית שכיחה ביותר ולמעשה נכון לכתיבת שורות אלה היא נחשבת לתסמונת האנדוקרינית השכיחה ביותר בקרב נשים שמשפיעה על חמישה עד עשרה אחוז מכלל הנשים בין גיל 12 לגיל 45 שנה. כמו כן היא מהווה את אחת הסיבות העיקריות לחוסר פריון בקרב נשים.
מהי ההגדרה של שחלות פוליציסטיות?
על מנת להגדיר אישה כסובלת משחלות פוליציסטיות עליה להציג שניים מתוך שלושת הקריטריונים הבאים:
- חוסר ביוץ כרוני.
- קיום של שחלות פוליציסטיות שמאומת על ידי בדיקת אולטרסאונד תוך שלילת גורמים אחרים לשחלות פוליציסטיות כמו למשל גידול מפריש הורמונים או תסמונת קושינג. בהקשר זה שחלה פוליציסטית היא שחלה שכוללת יותר משנים עשר זקיקים בקוטר של בין שניים לתשעה מ”מ או עלייה בנפח השחלה מעל עשרה מ”ל.
- תסמינים קליניים או מעבדתיים שכוללים אקנה, השמנה, שיעור יתר או רמות גבוהות של טסטוסטרון.
מהם הגורמים למחלה לפי הרפואה המערבית הקונבנציונאלית?
הסיבות להפרשה המוגברת של הורמון LH יכולות להיות על רקע של הפרעה ראשונית בהיפופיזה או בהיפותלמוס או כתוצאה מעלייה ברמות ה- IGF1.
מהו הטיפול המערבי במחלה?
הטיפול הקונבנציונאלי לתסמונת השחלות הפוליציסטיות מתחלק לשלושה חלקים: טיפול בשגרה, טיפול שמיועד לסייע לנשים להגדיל את הפוריות שלהן וטיפול שמטרתו למנוע את הסיבוכים ארוכי הטווח של התסמונת. במקרים בהם התסמונת מקושרת להשמנה הרופא ימליץ על דיאטה להפחתה במשקל ובדרך כלל יומלץ לחולות ליטול גלולות למניעת היריון על מנת להפחית את הגירוי של הרחם והשד.כמו כן במקרים של עמידות לאינסולין ייתכן והחולות יונחו ליטול מטפורמין שמשמשת חולי סוכרת ולצורך פריון, בדרך כלל החולות ייקחו תרופה בשם איקקלומין.
שחלות פוליציסטיות לפי הרפואה הסינית
שחלות פוליציסטיות לפי ההומאופתיה
לפי ההומאופתיה לכל תסמין, תסמונת או מחלה ישנו יסוד נפשי כלשהו שמשתנה בין אדם לאדם. כך למשל שתי נשים יכולות לסבול מתסמונת השחלות הפוליציסטיות אך אחת מהן יכולה לסבול מהתופעה על רקע של משבר בחיי הנישואין ואילו השנייה יכולה לסבול מהתופעה על רקע של היריון טראומטי. אי לכך מטרת העל של הטיפול ההומאופתי היא לאתר את הגורם הנפשי לתופעה והתמקדות בטיפול בו.
על ידי החשיפה למקור לבעיה הגוף אמור להתעודד לפעולה ולהיות מסוגל להתמודד עם הגורם המרכזי בכוחות עצמו. חשוב לזכור שבכל מקרה שבו אישה בוחרת לפנות לקבלת טיפול מתחום הרפואה האלטרנטיבית, אל לה לזנוח את הטיפולים הקונבנציונאליים שכן הרפואה המשלימה כשמה כן היא – באה להשלים את הטיפול המערבי הקונבנציונאלי ואל לה לעמוד בפני עצמה.