חולשת טחול והטיפול בה

חולשת טחולהטחול הוא איבר בגודל של אגרוף שמשקלו בין מאה וחמישים גרם למאתיים גרם. הוא ממוקם בחלק העליון של חלל הבטן בצד שמאל מאחורי הצלעות התחתונות בסמוך לקיבה.

מה הם התפקידים של הטחול?

כאשר העובר מתפתח התפקיד של הטחול הוא לייצר תאי דם לבנים אך לקראת סוף ההיריון את התפקיד הזה ממלא מח העצם בעיקר. הטחול שייך למערכת הלימפה האנושית והוא מהווה מעין מקום מפגש בין התאים השונים של מערכת החיסון. בדומה לכבד, הטחול אחראי בין היתר על פירוק של כדוריות דם פגומות או מתות ומיחזור של הברזל שנמצא בהן.

אילו מחלות טחול קיימות?

בדומה לכל רקמה בגוף, ישנן מחלות מסוימות שיכולות לפגוע בטחול באופן ספציפי. במקרים מסוימים הפגיעה בטחול היא בסך הכול תסמין של מחלה ראשונית מסוימת אך לא אחת הפגיעה בטחול היא התסמין היחיד. בין היתר ניתן לדבר על זיהום בטחול, גידול סרטני בטחול ועוד. ישנם מצבים מסוימים בהם יש להוציא את הטחול כמו למשל במקרים של קרע של הטחול כתוצאה ממכה חזקה מאוד באזור הבטן או כתוצאה מתאונת דרכים למשל.

ניתוח לכריתת הטחול נדרש לעתים גם במצבים בהם טסיות הדם נהרסות ביתר בטחול או במצבים בהם הטחול גדל ומתחיל לפרק ביתר את כדוריות הדם האדומות (מצב זה מוביל לאנמיה). לפי המערבית אין מצב שנקרא חולשת טחול. מושג זה שואב את המקורות שלו מתחום הרפואה הסינית.

הטחול לפי הרפואה הסינית

לפי הרפואה הסינית מערכת העיכול האנושית מקושרת ליסוד האדמה והטחול שמשחק תפקיד מרכזי במערכת העיכול קשור לאלמנט זה בדומה לקיבה. לפי הרפואה הסינית מערכת העיכול היא מעין מפעל שתפקידו לעבד את חומרי ההזנה שאנחנו מכניסים לגופנו. בתהליך העיבוד נוצרת אנרגיית הצ'י, הלא היא אנרגיית החיים שמאפשרת את הקיום האנושי. פעילות לא תקינה של מערכת העיכול לנצח תתבטא ביצירה מופחתת של צ'י שיכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב ביותר של תסמינים.

לפי הרפואה הסינית כאשר הטחול בריא, הוא מייצר צ'י מהמזון שאנו צורכים אך במצבים שבהם התפקוד שלו נפגע, הוא מייצר במקום צ'י, לחות או ליחה. הליחה שמייצר הטחול פוגעת בתפקוד הלקוי מלכתחילה שלו ונוצר מעגל קסמים שמזין את עצמו. במצבים כאלו האדם ירגיש דחף לצריכת מזונות מתוקים שבתורם רק יביאו גם כן להחמרת המצב.

כיצד באה לידי ביטוי חולשת טחול לפי הרפואה הסינית?

לפי הרפואה הסינית חולשת טחול יכולה לבוא לידי במגוון רחב ביותר של תסמינים שיכולים להיות שונים מאוד מאדם לאדם. בין היתר מדובר על תופעות כמו למשל השמנה, אכילה שנמשכת ללא הפסקה רוב שעות היום, הצטברות משמעותית של ליחה באזורים רבים בגוף, נפיחות בטנית, יצירת גזים במערכת העיכול, חולשה לאחר הארוחה, עייפות מוגברת ועוד.

בכל מצב של חולשת טחול בתלות בחומרת החולשה עלולות להתרחש מחלות שונות שמקורן ביצירה המוגברת של הליחה והלחות. בין היתר מדובר על מחלות במערכת הנשימה, מחלות שנגרמות כתוצאה מהיחלשות של מערכת החיסון ועוד.

הטיפול בחולשת טחול לפי הרפואה הסינית

הטיפול בחולשת טחול לפי הרפואה הסינית מתבצע על ידי הימנעות ממזונות מחלישי טחול כמו למשל פירות טרופיים, סוכרים פשוטים, קמח לבן, מזונות שמנים, מזונות מטוגנים, מזונות מעובדים ומזונות קרים במיוחד ועל ידי צריכת מזונות שמחזקים את הטחול. מזונות מחזקי טחול יכולים להיות למשל ירקות ירוקים וכתומים, דגנים מלאים ועוד.

מעבר לכך המטפל בשיטת הרפואה הסינית צריך בתחילת הטיפול לאבחן את מקור הבעיה שהובילה להיחלשות של הטחול ובהתאם לכך לבחור את אסטרטגיית הטיפול המתאימה ביותר למטופל באופן אישי שכן פעמים רבות התסמין של היחלשות הטחול הוא תוצאה של מחלה באיבר אחר כמו למשל בקיבה או בכליות. בנוסף להנחיות התזונתיות ישנן נקודות דיקור מסוימות שמאפשרות לשפר את הזרימה האנרגטית לאיברים השונים בהתאם לצורך וכן מטפלים רבים בשיטת הרפואה הסינית עושים שימוש נרחב בצמחי מרפא שבהקשר הזה מיועדים בעיקר להוצאת הלחות מהגוף וייבוש שלה.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית