צרבת היא תסמין נפוץ בקרב מבוגרים, במיוחד לאחר אכילת ארוחה כבדה או מתובלת. אך גם ילדים ותינוקות עשויים לחוות את תחושת הצריבה בחזה. מספר מומחים לבריאות הילד קובעים שכשני אחוזים מהילדים בגילאי שלוש עד תשע, וחמישה אחוזים מהילדים בגילאי עשר עד 17, סובלים מצרבת. התסמינים עשויים להתחיל אפילו בינקות.
מה גורם לצרבת אצל ילדים?
צרבת אצל ילדים מעידה על סימן לתסמונת החזר וושטי, הנקרא גם ריפלוקס. זהו מצב המתרחש כשחומצת הקיבה עוברת עד הוושט, הצינור המחבר את הפה אל הבטן.
שריר בחלק התחתון של הוושט, הנקרא סוגר הוושט התחתון (LES), שומר במצב רגיל את החומצות בבטן, אך אם שריר זה רגוע מדי, חומצות הקיבה הקשות עשויות לעבור אל הדופן העדינה של הוושט, והתוצאה היא צרבת ותסמינים אחרים.
הגורם לצרבת אצל ילדים צעירים הוא מערכת עיכול שאינה מפותחת. בקרב ילדים גדולים יותר, הגורמים כוללים עודף משקל, חשיפה לעישון פסיבי, ואכילת סוגי מזונות מסוימים, כגון מזונות מתובלים. ילדים עם מצבים בריאותיים נוירולוגיים, כגון שיתוק מוחין, נמצאים בסיכון גבוה יותר.
תסמיני צרבת אצל ילדים
צרבת מרגישה כמו תחושת צריבה בחזה, בצוואר ובגרון. אם הגורם לצרבת הוא תסמונת החזר וושטי, הילד עשוי אף לחוות תסמינים נוספים, כגון:
- כאבים בחזה
- שיעול
- קול צרוד
- כאבים במהלך בליעה
- בעיות אכילה
- כאבי גרון
- הקאות
- צפצופי נשימה.
בנוסף לתחושת חוסר הנוחות, ילדים עם צרבת עלולים לחוות בעיות משקל תקין. פצעים עשויים להיווצר בוושט כתוצאה מהצטברות קבועה של חומצה. אם הצרבת אינה מטופלת, היא עלולה להוביל להיצרות דפנות הוושט או למצבים חריגים כגון בעיות נשימה וסיבוכי עיכול.
כיצד מאובחנת צרבת אצל ילדים?
האבחון עשוי להיות קשה היות וילדים נוטים שלא לבטא באופן ברור את תסמיניהם, בהשוואה למבוגרים. אם הם חווים צריבה בחזה, למשל, הם עשויים לדווח על כאבי בטן עליונה.
אם הילד מציג תסמיני צרבת, האבחון מתחיל עם רופא ילדים, שעשוי להפנות את ההורים והילד למומחה גסטרואנטרולוג, המטפל במחלות מערכת העיכול. מומחה זה בוחן את הילד ושואל על התסמינים, ומבצע בדיקות מקיפות בהתאם לחומרת התסמינים, כגון בדיקת אנדוסקופיה ובדיקה לנוכחות מזהמים בקיבה.
טיפול צרבת לילדים
הטיפול תלוי בגיל הילד והגורם לצרבת. אם המצב אינו משתפר מעצמו, הטיפול עשוי להיות מורכב. מחקר שסקר מספר שיטות נפוצות לטיפולים ביתיים לצרבת, הראה שרובן לא עבדו, כולל הצבת הילד לשינה בתנוחה זקופה יותר, למרות ששיטה זו עדיין מומלצת, או שינוי התזונה.
טיפולים יעילים לצרבת שאינה משתפרת מעצמה כוללים תרופות, אך אין לנקוט בהן כקו הטיפול הראשון. התרופות כוללות חוסמי חומצה ומעכבי משאבת פרוטון. תרופות אלו מפחיתות את כמות חומצות הקיבה המיוצרות, ולכן פחות חומצה מצטברת בוושט.
טיפולים ביתיים לצרבת
ניתן אף לשנות את הרגלי התזונה, כגון לתת לילד ארוחות קטנות לאורך כל היום, במקום שלוש ארוחות גדולות; ולמנוע ממנו אכילה כשעתיים או שלוש שעות לפני השינה.
יש למנוע מהילד מאכלים או משקאות המכילים קפאין או מזונות מתובלים, מטוגנים או חומציים. אלו כוללים שוקולד, משקאות קלים מוגזים, מוצרים המכילים מנטה, פירות הדר ועגבניות כחלק מהטיפול המשלים.
מומלץ להגביה מעט את ראש המיטה של הילד באמצעות הצבת בלוקים של עץ מתחת למיטה. כריות נוספות אינן פותרות את הבעיה.
ניתוח – אם התסמינים ממשיכים, יתכן שיהיה צורך בתרופה. במקרים נדירים, הילד עשוי להזדקק לניתוח, הכרוך בפתיחת החלק העליון של הבטן סביב סוגר הוושט התחתון, טבעת השריר שנפתחת ונסגרת על מנת לאפשר העברת מזון לבטן, כדי למנוע העברת חומצות קיבה לוושט.