גורמים לצרבת

גורמים לצרבותתחושת צריבה המופיעה מדי פעם, לעתים בבוקר ובעיקר לאחר סעודה גדולה מוכרת לרבים מאתנו, למעשה כל אחד מאתנו חווה צרבת מדי פעם, אך ישנם כאלה אשר סובלים מן התופעה באופן קבוע ובתדירות גבוהה כאשר ההתקפים עלולים להיות חמורים ומהווים בעיה ומטרד של ממש.

ישנם גורמים שונים המעוררים ומעודדים את הופעת התופעה אשר באמצעות נקיטת מספר פעולות מניעה ניתן להילחם ולפתח הרגלים אשר ייקלו על הבעיה ואף יעלימו אותה כליל.

מהי צרבת?

ראשית, על מנת לדעת כיצד למנוע את התופעה, יש להבין מהי צרבת? ובכן המזון אותו אנו אוכלים ובולעים מגיע אל הקיבה דרך הפה ויצור הוושט, צרבת נוצרת כאשר מתרחשת הפעולה ההפוכה בה תכולת הקיבה עולה חזרה במעלה צינור הוושט אל הגרון וחלל הפה. תחושת הגירוי נגרמת כתוצאה ממיצי הקיבה החומציים אשר פוגעים בדפנות ורקמות הוושט.

גורמים לצרבת

ארוחות גדולות וכבדותבמצבים של צריכת מזון בכמות גדולה מדי גם אם מדובר בסלט רענן עלולה להתרחש צרבת. המזון העודף גורם לעלייה של חומצות קיבה ומזון בלתי מעוכל במעלה הוושט עקב עומס יתר על הקיבה. תחושת הצריבה יכולה להתרחש לפרק זמן ממושך ולמעשה כל עוד הקיבה פועלת ומתקשה בעיכול המזון.

מזון שומני וחריףהשומן הוא מרכיב אשר לגוף לוקח זמן רב יותר לפרקו, ככל שזמן העיכול מתמשך כך גדל הסיכוי לצרבת. פעילות מיצי הקיבה הנדרשת על מנת לעכל שומן הינה גדולה יותר מפירוק מזונות אחרים מה שגורם לפעולת יתר של הקיבה העלולה להוביל לעליית חומצות קיבה אל הוושט.

מזונות חומציים – רמת ה-PH היא המייצגת את חומציות המזון, ישנן מזונות בעלי חומציות גבוהה כגון עגבניות, פירות הדר או חומצים שונים. אכילת מזון חומצי במיוחד בשילוב של מיצי הקיבה החומציים הפועלים בתהליך העיכול גורמים לעלייה ברמת החומציות בקיבה ולגירוי יתר של מיצי הקיבה.

אלכוהול וקפאין – משקאות עתירי קפאין כגון תה או קפה וכן משקאות אלכוהוליים ומוגזים הינם מעוררי צרבת. החומר הפעיל בקפאין מעלה את החומציות בקיבה והאלכוהול גורם להרפיית שרירי הטבעת של הוושט כך סגירתו אינה מלאה ונוצר מעבר של מיצים במעלה הוושט. משקאות מוגזים גורמים לנפיחות בחלל הקיבה ועקב כך לדחיפה של מיצי הקיבה מעלה.

שוקולד – אחד הגורמים הראשיים לצרבת משום שהוא מכיל גם שומן וגם קפאין.

עישוןהסיגריות והטבק מכילים חומרים כימיים וניקוטין אשר מעוררים צרבת.

עודף משקל  – משקל עודף יוצר לחץ על הקיבה, לחץ זה מהווה את אחת הסיבות המרכזיות לצרבת. הלחץ המופעל על הקיבה מעורר תנועה כלפי מעלה של מיצי הקיבה ונמצא כי אפילו ירידה קלה במשקל של מספר קילוגרמים בודדים מקטינה באופן משמעותי את הסיכון לצרבת.

אסתמה וקשיי נשימה – הקשר בין אסתמה לצרבת אינו ברור לחלוטין אולם ניתן לשער כי שיעולים המלווים התקפי אסתמה יוצרים לחץ אוויר באזור בית החזה, הלחץ הזה מגיע גם אל הקיבה מכיוון החזה.

חיידק הליקובקטר פילורי – חיידק מזהם נפוץ למדי אשר חי בסביבת הקיבה ומסוגל להתקיים בתנאי חומציות גבוהה. החיידק מפריש אנזים ההופך את מיצי הקיבה לחומר בסיסי אשר מאפשר את הישרדותו. החיידק נצמד לדפנות הקיבה ועלול לגרום לכיבים המוכרים כאולקוס, הפצעים הללו עלולים לגרום לדלקות.

היריוןבדומה לעודף משקל, גם מצב של היריון עלול לגרום ללחץ על הקיבה ועל הסרעפת אשר גורם לפתיחת הסוגר הוושטי. בנוסף אצל נשים בהיריון ישנו ייצור מוגבר של הורמון פרוגסטרון אשר גורם להרפיית שרירים ובהם שרירי הסוגר.

בקע סרעפתי – בקע סרעפתי גורם לדחיקת אברי חלל הבטן לכיוון החזה, פעולה זו עלולה לגרום לצרבת עזה.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית