מרווה

מרווה - צמח מרפאבשמו הרפואי, נקרא צמח המרווה Salvia officinail, והוא פופולארי בישראל במיוחד וגם ברחבי העולם בזכות סגולות הריפוי שלו, והשימוש הנרחב בו כחליטת תה או תוספת למי אמבט לריפוי התקררות.

זהו צמח רב שנתי, ו-22 סוגי המרווה הגדלים בישראל נחקרו ונמצאו כבעלי השפעות בריאותיות משמעותיות. החומרים הפעילים של הצמח יעילים, בין היתר, לטיפול בדלקות במערכת הנשימה ומשפרים את תפקוד המערכת החיסונית.

מאפייני הצמח ומרכיביו

זהו צמח בעל עלים ארוכים בגוון אפור ירוק. ניתן להשתמש בעלים הטריים או להפיק ממנו שמן בריאותי. נטורופתים משתמשים במרווה בהירה מרושתת, הנקראת Alsvia Sclarea, הצומחת בגולן, בגליל העליון וגם בצפון מישור החוף. השמן האתרי המופק ממרווה מפיץ ניחוח נעים הפועל באופן המשפיע על רגיעה.

שיח המרווה צומח לגובה של למעלה ממטר. חלק מהעלים צומחים בבסיסם עם שתי אונות נוספות, קטנות מהאונה האמצעית, ומכאן קיבל הצמח את הכינוי 'מרווה משולשת'. ענפי הצמח עטויים בשערות דחוסות צמחיות, העלים לבידים והענפים שעירים.

מרווה משולשת צומחת ממרץ עד יוני, וגוון הפרחים שלה הוא ורוד וסגול חיוור. לעיתים כל הצמח עטוף פרחים. הוא שייך למשפחת השפתניים וייחודי בצורת ההאבקה שלו. השפה התחתונה של כותרת המרווה מפושקת ומחולקת לשלוש אונות. הגבעול מתפתל והזרעים מפרישים ריר עם מגע לחות. 22 סוגי המרווה הגדלים בארץ, צומחים במדבר או בשדות בר, ו-12 סוגים נוספים צומחים בגינות נוי.

שימושים רפואיים של מרווה

צמח המרווה מכיל תכונות נוגדות חיידקים המטהרות את מערכות הגוף, כמו גם תכונות אנטיביוטיות ואנטי דלקתיות. המרווה יעילה, בין היתר, לטיפול בפטריות באצבעות הרגליים, מצבי עור שונים, שיפור תיאבון, איזון לחץ דם גבוה, כאבי פרקים, רעידות בידיים, וכאבי אוזניים. בנוסף, היא פועלת לטיהור הדם כחומר משתן, תוספת ניחוח לשטיפת כביסה, ותוספת למי אמבט לתינוקות.

טיהור וחיטוי – ניתן להשתמש במרווה מרושתת לטיהור חללים באמצעות תוספת טיפות שמן מרווה למים או לנר, המפיצים ניחוח נעים בחדר. השמן פועל באופן של טיהור אנרגטי המשפיע לחיוב על מערכת העצבים, מנטרל דכדוך ומרגיע מתחים.

מצבי נשימה – מרווה יעילה לטיפול במצבים בריאותיים הכוללים דלקת שקדים, הורדת חום, דלקת גרון, שפעת חריפה המלווה בנזלת, הזעת יתר וקשיי בליעה. שילוב מרווה עם אכיניצאה פועל באופן אנטי דלקתי ומפעיל את מערכת החיסון.

בעיות עיכול – כגון צרבות, גזים ועצירות.

טיפול בבעיות שיער – מרווה מרושתת מטפל במצבים בריאותיים הקשורים לצמיחת שיער ובעיות קרקפת. עיסוי הקרקפת עם תערובת שמנים של מרווה, שמן זית ורוזמרין, מרענן את צבע השיער.

עיסוי – שמן מרווה, המשולב עם שמן שקדים או שמן זית, יעיל לעיסוי המטפל במצבים רפואיים כגון התכווצויות שרירים, כאבי ראש כרוניים, כאבים במערכת העיכול ובעיות נשימה.

חיטוי הפנים – מים פושרים המכילים טיפות שמן מרווה יעילים לחיטוי ורענון עור הפנים.

פצעים – מריחת תמצית עלי מרווה על פצעים פתוחים מחטאת את הפצע ומקדמת את ריפויו.

איזון רמות סוכר – חליטת תה עם עלי מרווה מפחיתה את רמות הסוכר בדם.

דלקות חניכיים ופצעים בפה – לעיסת העלים או גרגור מי מרווה פועלים באופן של חיטוי חלל הפה.

מצבים בריאותיים בקרב בני גיל הזהב – מרווה פופולארית לשיפור הזיכרון בקרב בני גיל הזהב, ובנוסף פועלת באופן נוגד עוויתות, הרגעת הפרעות עיכול, הורדת רמות סוכר בדם, וריפוי כלי דם היקפיים.

מחלות סרטן – מדענים בדקו את השפעות תמצית מרווה צמירה (Salvia ianigera Poiret), ופעילותה נגד צמיחת תאים סרטניים ואישרו כי זני המרווה הצומחים בכל חלקי הארץ, פרט לגליל, יעילים נגד שלושה סוגי תרביות סרטניות.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית