סוגים של צרבת

סוגים של צרבתלאחר סיום ארוחה גדולה ומשביעה, אין כמו ההרגשה הנפלאה של הישענות לאחור, להרים את הרגליים ולתת לשלווה לעטוף אתכם מכל הכיוונים.

אבל מה עושים במקרה והגוף אינו מאפשר לשלווה להגיע? במידה ומרגישים שריפה פתאומית באזור החזה, אי נוחות מתגברת, כאבים וטעם רע בפה במקום להרגיש נוחות ורוגע? – אלו הסימנים המובהקים לצרבת. באנגלית קיבלה המחלה את השם – Heartburn – הלב ששורף – מאחר והכאבים מרגישים באזור החזה אף על פי שאינם קשורים כלל ללב.

גם בצרבת ישנם כמה סוגים שונים אותם כדאי להכיר, ויפה שעה אחת קודם כך שניתן לדעת להתכונן כראוי.

מהי צרבת?

כל אדם שאוכל מזון מכניס אותו אל הפה, לועס ובולע. המזון הנבלע נכנס אל הוושט ומשם צריך להגיע לקיבה. בסוף הוושט מצוי שוער שרירי מכווץ הנפתח רק בעת הגעת המזון אליו ומיד לאחר מעבר המזון אל הקיבה – מתכווץ בחזרה. כך חוסם השוער את תוכן הקיבה מלעלות בחזרה אל הוושט.

תפקיד זה חשוב במיוחד מאחר והקיבה חומצית מאוד והתוכן הנמצא בה עלול לפגוע בוושט במידה ויעלה חזרה. אם קורה מצב בו השוער אינו ממלא את תפקידו בצורה תקינה – מכל סיבה שהיא, תוכן הקיבה החומצי עולה אל הוושט גורם שם כוויות ופגיעות שאנחנו קוראים להן "צרבת".

צרבת כרונית

בצרבת ישנו החזר קבוע הקרוי "ריפלוקס" של המיצים החומציים מהקיבה אל חלל הוושט.

צרבת כרונית בהגדרתה היא מצב מתמשך של אותו ה-"ריפלוקס". היא מוגדרת כך מאחר ומדובר על לפחות שני התקפי צרבת בשבוע או במקרה והצרבת אינה מאפשרת להמשיך ולהתנהל בתפקוד יומיומי.

צרבת כרונית מצריכה טיפול רפואי הכולל תרופות ונוגדי חומצה במטרה למנוע דלקת של הוושט. במצבים נדירים עלולה צרבת כרונית לגרום גם לגידולים ממאירים עקב הפגיעה המתמשכת בוושט ולכן יש לטפל במצב זה בהקדם.

צרבת לילית

אחת הצרבות המוכרות ביותר היא צרבת לילית אותה חווים כאשר שוכבים לישון. למרות שמתייחסים אליה בשם מיוחד, מדובר על צרבת אותה חווים גם במהלך היום אך היא מוחמרת בעת השכיבה. ההחמרה מתבצעת עקב שינוי התנוחה.

במהלך היום כוח המשיכה עוזר להשאיר את נוזלי הקיבה החומציים במקומם גם אם השוער בין הוושט לקיבה אינו מתפקד כראוי, אך בלילה משנים תנוחה ונשכבים וכעת כוח המשיכה אינו פועל בצורה שבה הוא יכול למנוע מהנוזלים לעלות מעלה.

צרבת היריונית

כולם יודעים שבהיריון הגוף כולו משתנה. הבטן גדלה, הלחצים בפנים משתנים וכמובן, ההורמונים משתוללים. אחד ההורמונים הנמצאים בעלייה במהלך ההיריון הוא פרוגסטרון שאחת מתוצאות הימצאותו בגוף היא הרפיית שרירים.

הרפיית השרירים גורמת לשוער השרירי הנמצא בין הוושט לקיבה להרפיה גם כן, וכך עולים חלק ממיצי הקיבה חזרה לוושט – כמו בכל צרבת, אך צרבת מסוג זה חולפת לאחר סיום ההיריון וחזרת הפרוגסטרון לרמותיו התקינות.

צרבת לאחר האכילה

ישנם מאכלים רבים המעלים את הסיכון לצרבת. מאכלים עתירי שומן, מאכלים חריפים ואפילו אלכוהול יכולים לגרות את הקיבה בצורה כזו שבה תיגרם צרבת אצל האדם שצרך את אותם המוצרים.

חשוב לדעת, כי ברוב המקרים לאותם האנשים ישנה נטייה לצרבת, וכך הם יכולים לזהות אלו מצרכים גורמים לה. בעזרת הבנה זו ניתן להימנע מאותם מצרכי מזון וכך להפחית את כמות התקפי הצרבת ואף להימנע מהם לגמרי ללא הגירוי הנדרש.

פעמים רבות תופיע צרבת זו אצל אנשים בעלי עודף משקל, אך היא יכולה להופיע גם אצל אנשים רזים כאשר קיימת אצלם אותה הנטייה לצרבות.

מה היה לנו עד עכשיו?
המרכז לרפואה אלטרנטיבית